BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KSIĄDZ
PostNapisane: 11 maja 2011, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Niech BÓG ma was w swojej opiece

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 maja 2011, 20:53 
Forumowicz

Garaż: G20 - Portimao Blue
marcin1341 napisał(a):
Niech BÓG ma was w swojej opiece

Obrazek

pierwsze piwo w życiu :D

PostNapisane: 11 maja 2011, 23:00 
Uzależniony od forum :)

bendzamin napisał(a):
Właśnie Bóg jest, a oni sie ruchają i zabijają

to teraz pomyśl co napisałeś.. oni zabijają, nie Bóg.

PostNapisane: 11 maja 2011, 23:20 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Byczus napisał(a):
bendzamin napisał(a):

друг, гражданин, что ты говоришь, налейте мне водки лучше :)

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 12 maja 2011, 07:43 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
Kto z Was ma już apostazję za sobą skoro mowa o KK lub czemu jeszcze nie?

PostNapisane: 12 maja 2011, 09:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Czytając pierwszy post myślałem że nic go w durnocie nie pobije, a jednak... :faint:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 12 maja 2011, 10:33 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
5 stron spamu, kilka wartościowych postów.

Odnośnie pierwszego postu - tak, jesteś w tym punkcie w którym wiesz że coś wyraźnie nie gra.
Że z jednej strony jest jakaś sielanka a z drugiej brutalna rzeczywistość.
To zestawienie nazywa się życie. Jedni mają lepsze, inni średnie, tzw. normalne, inni mają od samego startu przesrane.

Odnośnie kościoła - niestety chodzę rzadko, ale to źle. Są lepsi księża i gorsi, to tylko ludzie, dwa razy trafiłem na jakichś humorzastych, poza tym nie mam zastrzeżeń.
Ilekroć już pójdę, to wychodzę i jest mi jakoś lżej na sercu.

Odnośnie kasy - tak jest co łaska - ale przecież utrzymanie kościoła, życie księży też kosztuje. Wystarczy jak każdy zrobi rachunek ile kasy przepierdziela na pierdoły, więc jak rzuci 10 czy 20 na tacę, to nic mu nie ubędzie.
Na co idzie kasa - to już zależy od ksieży, jest różnie. W większości na utrzymanie kościoła, jedzenie, na jakąś pomoc. Są też przypadki że idzie na fury i dziwki. Jak w życiu. Ale nikt nie mówi że tak powinno być, przeciwnie.

Kościół powinien istnieć, nie zapominajmy że kościół zajmuje się też koordynowanie akcji charytatywnych, zbiórkami kasy na bezdomnych, chorych etc. Kościół głosi wiarę, niesie słowo Boże, jasne, że przestrzeganie wszystkich zasad, może być trudne, bo rzeczywistość jest inna.

Tu już odchodząc od kościoła wejdę na samą ideę wiary i to co ona ze sobą niesie: zasady o szanowaniu bliźniego, rady jak być dobrym człowiekiem. Nikt nigdzie nie mówi, że to jest lub będzie łatwe, proste i przyjemne a każdy etyczny i 'dobry' wybór będzie przyjemny w skutkach. Nie, tak nie jest.

Tak jak ktoś pisał, że sam często rozmawia z Bogiem. Ten kto to robi, rozmawia, wie że Bóg istnieje, Jezus istnieje, że można się do nich zwracać w potrzebie.

szunaj 71 napisał(a):
tata_jerzyka zgadzam się z Tobą w 100%.U mnie w domu zawsze była wpajana do głowy ciemnota religijna,cała rodzina pobożna.Ja jedyny jakiś taki antychryst.Ale patrząc co się wokół nas dzieje to zastanawiam się ,gdzie jest Bóg?Gwałt,złodziejstwo i ludobójstwo.Głupie pieprzenie o życiu pozagrobowym,że tam będzie lepiej.A skąd to księża wiedzą,skoro nikt stamtąd jeszcze nie wrócił.

Jeden człowiek wrócił. O Nim wyżej.

Jeżeli było inaczej, niech ktoś to udowodni. :D

Tam gdzie kończy się nauka, zaczyna się religia. Kiedyś wierzono że ziemia jest płaska, niemal ludzie byli tego pewni. Jeden wierzył zaś, że coś się nie zgadza, zrobił badania i wyszło mu że dopłynie do Indii. Nie dopłynął ale odkrył amerykę.
Tak samo i tu, dziś wierzymy, być może za kilkaset lat tajemnica śmierci i tego co po niej następuje zostanie rozwiązana i stanie się faktem, wtedy nie będzie to wiara, ale nauka. Wiara i religia przesuną się krok dalej, tam gdzie nie będzie nauki.

Dosłowne traktowanie religijnych źródeł nie jest myślę najtrafniejszym pomysłem, tu chodzi o symbolikę i jej własne zrozumienie.

PostNapisane: 12 maja 2011, 11:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Byczus napisał(a):
bendzamin napisał(a):

Bo po to człowiek ma własny rozum i wolną wolę daną od Boga żeby był w stanie przemyśleć podjąć właściwe dla siebie działanie i ponieść za to konsekwencje, a za to co zrobi dobrze, źle kiedyś tam zostanie rozliczony w myśl religii chrześcijańskiej....

PostNapisane: 12 maja 2011, 13:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
podoba mi sie w tym temacie to, ze pierwszy raz sie nikt jeszcze nie wyzywa a juz 5 strona leci :) kazio dla mnie sa swieta tylko w grudniu i na wielkanoc, reszta swiat koscielnych mnie nie interesuje, do kosciola nie chodze i chodzic nie zamierza aczkolwiek podkreslam, ze slub bede chcial wziac w kosciele, lepsze impreza potem na sali bedzie :D dzieci rowniez ochrzcze ale to dlatego tylko, zeby potem mialy latwiej w zyciu, bo jak wiadomo przykladny katolik zgladzi kazdego kto nim nie jest. Pamietam zawsze na religi pytanie: "Dorian, byles w kosciele" ... "tak prosze siostry ale nie pamietam co ksiadz mowil ...;p". Piotr napisales w pewnym poscie ze kosciol placi podatki kurii ?? podatki do kurii to tak samo jak ja zamiast do ZUSu pieniadze wplacilbym sobie na konto :)

PostNapisane: 12 maja 2011, 16:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 535i 2002r.
Kod silnika: M62B35
Ja powiem że w kościele jestem praktycznie co tydzień. Chodzę bo mnie tak też nauczono. Od 6 roku do 18 byłem ministrantem. Nie było wcale źle. Z kolędy kupiłem sobie motorynkę :) Idąc tak 4-5 razy na kolędę udawało się czasami 400-500zł wyciągnąć. Dobra koniec OT.

Mnie do kościoła troche zniechęcili księża. Przykład: Będąc u spowiedzi (przykazanie kościelne wyraźnie mówi - "Przynajmniej raz w roku w okresie wielkanocnym przystąpić do sakramentu spowiedzi". Tak więc zrobiłem poszedłem powiedziałem że ostatni raz byłem na BOŻE NARODZENIE do dostałem taką za przeproszeniem zje**ke od księdza że głowa mała. Prawił mi kazanie typu że konfesjonał to nie pralka że do spowiedzi częściej się chodzi itp. tak mnie wpienił że szkoda gadać myślałem że go wyciągnę stamtąd. Ale opanowałem się i od razu mu kontrę i powtórzyłem to przykazanie to księdzu się od razu głupio zrobiło. Mało tego po wypowiedzeniu grzechów jeszcze chciał mi wmówić że w Boga nie wierze. O księżach nie chce się wypowiadać. Chociaż u nas był jeden fajny ksiądz który na lany poniedziałek wyszedł po mszy przed kościół i zaczął ludzi wodą oblewać. Był otwarty do każdego zagadywał lubił żartować itp. Zauważyłem że jak był ten ksiądz to automatycznie więcej ludzi zaczeło chodzić do kościoła. O nim mogę powiedzieć że był to ksiądz z powołania

Na mohery i innych nienormalnych Katolików w ogóle nie zwracam uwagi. A do kościoła chodzę bo ide się wyciszyć i pomyśleć o różnych rzeczach. Ostatni np. w kościele wymyśliłem sobie sposób pomalowania swojego pokoju :P

FIAT 126p 89r. SWAP 1.2 MPI SZARY OSLO ---> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=117258&p=1443592#p1443592

viewtopic.php?f=6&t=130515

PostNapisane: 12 maja 2011, 16:57 

Kod silnika: BCY+
Jedni chodzą do kościoła bo czują taką potrzebę drudzy bo muszą, a trzeci nie chodzą w ogóle... I wszyscy musimy uszanować nasze/wasze wybory.

PostNapisane: 12 maja 2011, 17:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 535i 2002r.
Kod silnika: M62B35
bendzamin napisał(a):
Jedni chodzą do kościoła bo czują taką potrzebę drudzy bo muszą, a trzeci nie chodzą w ogóle... I wszyscy musimy uszanować nasze/wasze wybory.

Tak jak mówisz. Jak mi się chce to idę a jak nie to nie idę. Po prostu z przyzwyczajenia czasami a czasami z musu bo rodzice marudzą.

FIAT 126p 89r. SWAP 1.2 MPI SZARY OSLO ---> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=117258&p=1443592#p1443592

viewtopic.php?f=6&t=130515

PostNapisane: 12 maja 2011, 17:03 

Kod silnika: BCY+
KoberNT napisał(a):
bendzamin napisał(a):

Tak jak mówisz. Jak mi się chce to idę a jak nie to nie idę. Po prostu z przyzwyczajenia czasami a czasami z musu bo rodzice marudzą.

Również chodzę czasem z rodzicami do kościoła, ponieważ wychowywali mnie żeby chodzić (chociaż sami często nie chodzą) więc nie chce im przykrości sprawiać :)

PostNapisane: 12 maja 2011, 17:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KoberNT napisał(a):
Będąc u spowiedzi (przykazanie kościelne wyraźnie mówi - "Przynajmniej raz w roku w okresie wielkanocnym przystąpić do sakramentu spowiedzi". Tak więc zrobiłem poszedłem powiedziałem że ostatni raz byłem na BOŻE NARODZENIE do dostałem taką za przeproszeniem zje**ke od księdza że głowa mała.

Ja jak byłem u spowiedzi przed bierzmowaniem to namiary na dupy chciał ode mnie wyciągnąć :rotfl: :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 12 maja 2011, 20:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
W Polsce ksiądz to jest tylko zawód przynoszący duże korzyści materialne,żadne powołanie.Jeśli ktoś ma powołanie to wali do klasztoru albo na misje np.do Afryki.Takie jest moje zdanie.

PostNapisane: 12 maja 2011, 20:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Dużo ludzi odwraca się od kościoła tym samym od Boga właśnie przez księży. Są tacy co idą tam z powołania robią co do nich należy, głoszą słowo Boże, kumają sprawę ale są i tacy co chyba minęli się z powołaniem a wiadomo taki ksiądz normalny człowiek, ulega pokusom i nic tego nie zmieni - tak samo jak każdy woli popylac furka niż tramwajem, zagrać w gałe, wypić browara, obejrzeć się za fajna dupa ;)

PostNapisane: 12 maja 2011, 21:48 
Było już? Bo nie chce mi się tego spamu przeglądać...

Jeśli tak wygląda wiara katolicka w tym kraju, to ja wierzę w...

Obrazek

:padam: :padam: :padam:

Na jedno wychodzi :hyhy:

PostNapisane: 13 maja 2011, 14:56 
Forumowicz

ja wysiadam..:padam: :rotfl: jak tego księdza wyżej słucham

PostNapisane: 13 maja 2011, 15:14 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Zakov, Zabiłeś mnie tymi dwoma filmikami :rotfl: :rotfl: :rotfl:

To jak już słucham muzyki techno to jestem szatan :rotfl:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 13 maja 2011, 15:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
a kysz Ty bimbrowniku jeden przeklęty :hyhy: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1