BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plotki o przejęciu SAABA przez BMW
PostNapisane: 22 lutego 2012, 14:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,11207294, ... aaba_.html

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Plotki o przejęciu SAABA przez BMW
PostNapisane: 22 lutego 2012, 14:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Nie sądzę.
Bo niby po co im to?

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 22 lutego 2012, 15:07 
Naczelny bimbrovnik

Tak jak w artykule napisano - platforma FWD+sieć dealerska.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 15:14 
Przyjaciel forum

Czy Saab ma dobrze rozwiniętą sieć dilerską?
To raczej nie jest mocno popularna marka.
A platformy FWD to chyba jednak taniej przejąć/opracować z PSA niż kupować Saab'a :niepewny:

PostNapisane: 22 lutego 2012, 15:27 
Naczelny bimbrovnik

Nie wiem, czy taniej opracować platformę fwd - z tego co wiem, płyta podłogowa jest najdroższym, jeśli chodzi o koszty opracowania, elementem konstrukcji samochodu (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę :-k). Współpraca z PSA wyszła, jak wyszła - silniki 1.6 turbo w Mini do trwałych nie należą. Nawet do przeciętnie trwałych :hyhy: Kto zawinił - nie mam pojęcia.

Sieć dealerska to podejrzewam, że byłaby jedynie dodatkiem do technologii, patentów (Saab pracował m. in. nad silnikiem o zmiennym stopniu sprężania http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Techn ... ,1308.html).

No ale to wszystko tylko gdybanie, dlatego temat ma w tytule słowo "plotki" :D

PostNapisane: 22 lutego 2012, 15:35 
Przyjaciel forum

Ja bardziej miałem na myśli rozwinięcie tej współpracy z PSA, i np. wspólne płyty kompaktowych pugów i iBMW (czy jak tam się ma ta sub marka nazywać).

Zresztą zobaczymy. Raczej księgowi bmw lepiej wyliczą co się bardziej opłaca niż my tu na forum :wink:

PostNapisane: 22 lutego 2012, 16:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
bmw mogło by mieć dostęp do od wieeeelu lat trzepanej technologi turbo benzyn, nie żeby czegoś w bmw mogło brakować, ale czy znacie jakiś inny silnik który z seryjnych chyba 180 czy tam 200km znosi 560km na seryjnych gratach, bez kucia odprężania itp?? bo ja nie :) bmw póki co dobrze się ma, więc pewnie i stać ich, tylko czy zyskają na tyle aby było warto? myślę że- z całym szacunkiem dla saaba- nie wiele zyskają. płyta podłogowa saaba należy do GM, czyli opla, ktoś by chciał jeździć vectrą z nalepką bmw?

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 22 lutego 2012, 16:25 
Naczelny bimbrovnik

kirpek napisał(a):
płyta podłogowa saaba należy do GM, czyli opla, ktoś by chciał jeździć vectrą z nalepką bmw?

Toś popłynął :hah:

PostNapisane: 22 lutego 2012, 16:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Bmw juz kombinowalo z roverem i im to kiepsko wyszlo, mam nadzieje ze nie bedzie nastepnej wtopy z saabem

PostNapisane: 22 lutego 2012, 17:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 520i
Kod silnika: M20B20
BMW na pewno woli więcej zainwestować w reklamę , nowe silniki i nowe , niszowe modele by utrzymać pozycję lidera aut klasy premium , bo audi prowadzi mocną ofensywę , w ciągu ostatnich lat pojawiło się wiele nowych modeli ... W tej chwili obie marki najbardziej stawiają na klientów z USA i chin , choć w tym pierwszym wypadku myślę , że BMW na pewno będzie górą , bo amerykańce chyba do tej pory mają uraz do audi ( z tego co pamiętam 30 lat temu w USA na warsztatach wisiały tablice " NO AUDI " ) :D

PS: Ciekaw jestem co teraz będzie z właścicielami najnowszego Saaba 9-5 , który z wyglądu mi się b. podoba , ale myślę , że za parę lat będzie on bardzo przeklinany z powodu braku części itd .

PostNapisane: 22 lutego 2012, 17:28 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Ile BMW musiałoby zapłacić za Saaba? Nie wiadomo, ale można się spodziewać, że cena będzie raczej symboliczna .
bedzie sie opłacało to BMW przejmie Saaba tymbardziej, ze na stronie saaba jest komunikat dotyczący upadłości

Cytuj:
Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele Saaba,

Jak zapewne już wiecie z doniesień medialnych, Zarząd firmy Saab Automobile, działając zgodnie z prawem szwedzkim, został zmuszony do złożenia wniosku o upadłość spółki.

Stało się tak, mimo iż od kilku miesięcy prowadzone były bardzo obiecujące negocjacje z inwestorami chcącymi zapewnić firmie stabilność finansową oraz kontynuować rozwój marki Saab poprzez wprowadzanie na rynek nowych modeli samochodów. Niestety, poprzedni właściciel marki – wciąż pozostający znaczącym dostawcą części oraz właścicielem praw intelektualnych do wykorzystywanych w Saabie technologii – nie wyraził zgody na przeprowadzenie transakcji sprzedaży. Sytuacja ta zmusiła Zarząd Saaba do złożenia wniosku o upadłość.

Sprzedaż Saabów w Polsce.

Oznacza to, iż w najbliższym czasie nowe samochody marki Saab nie będą produkowane, dystrybuowane i sprzedawane. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż zgodnie ze szwedzkim prawem wciąż istnieje możliwość przejęcia likwidowanej firmy oraz wznowienia produkcji. Co ważniejsze, kilka poważnych podmiotów zgłosiło już chęć zakupu Saaba. Zatem wierzymy, że nasza marka przetrwa ten kryzys.

Obsługa serwisowa Saaba w Polsce.

Dla użytkownika samochodu marki Saab najważniejszą jednak kwestią jest odpowiedź na pytanie, czy i jaki wpływ powyższa sytuacja będzie miała na obsługę serwisową oraz realizację napraw gwarancyjnych.
Chcemy zapewnić, iż wszelkie naprawy gwarancyjne wykonywane w samochodach kupionych w autoryzowanych salonach sprzedaży Saaba na terenie Polski będą przez nas honorowane na dotychczasowych zasadach, aż do momentu wygaśnięcia gwarancji.

Chcemy również wyjaśnić, iż w wyniku podziału Saaba na kilka firm powstała mi.n. spółka Saab Automobile AB (zajmująca się produkcją samochodów) oraz Saab Parts AB (zajmująca się dostawami części zamiennych oraz akcesoriów). Saab Parts AB nie jest objęta wnioskiem o upadłość, a tym samym prowadzi regularną działalność biznesową polegającą na dostawach części zamiennych i akcesoriów do sieci serwisowej Saab. Dostawy części odbywają się zatem w sposób niezakłócony. W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o kontakt z Autoryzowanym Serwisem Saab.

Z poważaniem, Saab Polska

House napisał(a):
audi prowadzi mocną ofensywę , w ciągu ostatnich lat pojawiło się wiele nowych modeli

Owszem prowadzi i rowniez korzysta z ''zaplecza'' vw, skody,seata, wspolnie tworzac koncern.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 19:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
House napisał(a):
BMW na pewno woli więcej zainwestować w reklamę , nowe silniki i nowe , niszowe modele by utrzymać pozycję lidera aut klasy premium

taaa szczególnie z ładowaniem wszędzie tego samego silnika (np. 4,4 BiT), nie to żeby był zły ale jak na "niszowość" np M6 to powinno tam siedzieć coś extra. co do niszowych modeli to był kiedyś taki, e31 :] teraz BMW nie ma rywala dla np R8 czy SLS ale o tym już było...

PostNapisane: 22 lutego 2012, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: brak
Kod silnika: AAH
renoraines napisał(a):

House napisał(a):
audi prowadzi mocną ofensywę , w ciągu ostatnich lat pojawiło się wiele nowych modeli

Owszem prowadzi i rowniez korzysta z ''zaplecza'' vw, skody,seata, wspolnie tworzac koncern.

Akurat kwestia rozwoju modeli Audi to nie do końca zasługa VW i spółki. Ekspansja w nowe modele jest końcowym etapem rozwoju i rozbudowy oferty modelowej. Rozpoczęło się to w połowie lat 90tych kiedy to wprowadzono platformy A3/A4/A6/A8 i Q oraz dwa modele sportowe TT/R. Za jakieś 4-5 lat kończy się plan jaki mieli zrealizować. Zauważcie, że większość technologii Audi przechodzi do siostrzanych firm - co można zauważyć np. po silnikach (2,0 TDI pojawiło się w A4...a VW go zdupił i wpakował w Paska B6 który się sypał na potęgę...a ori A4kowy trafił do B5 FL - 137-139KM i miał się super).

Moim skromnym zdaniem BMW się nie skusi na SAABa chyba, że za przysłowiowe 1 ojro i przez 5 lat wyprowadzi markę wzwyż - tak jak to zrobił z Mini które jakoś się sprzedaje w Europie i u wujka Sama.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 19:43 
Forumowy terrorysta

bloku napisał(a):
renoraines napisał(a):

House napisał(a):

Akurat kwestia rozwoju modeli Audi to nie do końca zasługa VW i spółki. Ekspansja w nowe modele jest końcowym etapem rozwoju i rozbudowy oferty modelowej. Rozpoczęło się to w połowie lat 90tych kiedy to wprowadzono platformy A3/A4/A6/A8 i Q oraz dwa modele sportowe TT/R. Za jakieś 4-5 lat kończy się plan jaki mieli zrealizować. Zauważcie, że większość technologii Audi przechodzi do siostrzanych firm - co można zauważyć np. po silnikach (2,0 TDI pojawiło się w A4...a VW go zdupił i wpakował w Paska B6 który się sypał na potęgę...a ori A4kowy trafił do B5 FL - 137-139KM i miał się super).

Spółki sie uzupelniają, część tak jak piszesz technologii przechodzi z audi do pozostalych vagów, a część z tych 3 vagow wraca do audi, jak np na bazie vw tiguana powstało audi q3 czy tez silniki 1.2TSI/1.4TSI, ktore najpierw byly montowane w vw,seacie,skodzie, a potem w audi.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 20:38 
maaaad napisał(a):
Współpraca z PSA wyszła, jak wyszła - silniki 1.6 turbo w Mini do trwałych nie należą.

które silniki? z jakiego auta?

PostNapisane: 22 lutego 2012, 20:48 
Naczelny bimbrovnik

1.6 turbo. Z Mini :D Wadliwy napinacz łańcucha rozrządu, wycierające się panewki wałków rozrządu...
http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/si ... -16-T.html
Tyle co mi się o uszy obiło, z kilku źródeł.

PostNapisane: 22 lutego 2012, 21:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
pogłoski nic więcej, wątpię żeby bmw chciało przejąć saaba, bo po co?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1