BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wysokiej jakosci tani sprzet HiFi sprzed lat - z demobilu
PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 22:50 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Ostatnio mnie naszło, żeby sobie zestawić zestaw HiFi z osobnych elementó zestawu,

i widze, ze na aukjach mozna kupic dosłownie za 200 zeta wzmacniacz, tuner, deck, equalizer, odtwarzacz cd etc. firm naprawde porządnych Technics, Kenwood etc.

Jak liczylem, to doslownie za 1000 pln mozna sobie zestawic cos, co przebija kilka razy klasą to co mamy obecnie w sklepach w tym pieniadzu, i taki sprzet byl pare razy lepiej produkowany niz dzisiaj, ma metalowe obudowy, zero tego gównianego srebrnego scierającego sie plastiku, bardzo porządne wykonanie....

Mam znajomych którzy mają taką aparature od 15 lat i lepiej, a ona gra i buczy jakby była nowa....

Macie jakieś doświadczenia z takim sprzetem z demobilu ?
Coś byście doradzili ?
Co omijać, jakie firmy z tych używek są warte zwrócenia uwagi ?

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wysokiej jakosci tani sprzet HiFi sprzed lat - z demobilu
PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 22:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Mi w weekend padł ampituner technics super sprzęt działał dobre z 10 lat na pewno a stawiam,że wymienię pierdołę za 20zł i będzie działał dalej. Moc i jakość super. Kupiłem jako nowy za 1300zł co wtedy było sporą sumą bo można było kupić za to najnowszy model wieży panasonic z głośnikami itd.
http://allegro.pl/amplituner-technics-s ... 46884.html

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:07 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
Macie jakieś doświadczenia z takim sprzetem z demobilu ?
Coś byście doradzili ?
Co omijać, jakie firmy z tych używek są warte zwrócenia uwagi ?

Pewnie jak z kazda elektronika, padaja kondensatory czy zasilacz. DAC'i chyba tez sie rozwinely troche przez te lata, ale w tym wypadku mozesz sobie dokupic przeciez zewnetrznego.

Nadal kupisz sprzet wysokiej klasy dobrze wykonany, tyle tylko, ze nie jest juz tak tani jak kiedys. NAD ma wlasnie takie oldschoolowe produkty http://nadelectronics.com/home - ascetyczny design, metal z minimalna iloscia plastikow, czarne, matowe wykonczenie.

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Weź pod uwagę że w starociu to może być potrzebny serwis żeby to działało. I nie liczyłbym na jakieś takie super okazje bo dobre sprzęty swoje kosztują. Dla przykładu za ten model
http://allegro.pl/technics-su-v500-supe ... 26658.html
w połowie lat 90 zapłaciłem jakoś 500-600zł za nówkę w sklepie a o ile dobrze pamiętam model to zastanawiałem się nad http://allegro.pl/nad-c-320bee-c320bee- ... 24038.html za ~2x więcej albo i lepiej. Teraz patrzyłbym jednak po bardziej audiofilskich markach niż Technics ale jak wejdziesz w temat to przepadniesz :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
Tomek napisał(a):
Teraz patrzyłbym jednak po bardziej audiofilskich markach niż Technics ale jak wejdziesz w temat to przepadniesz

nie wchodź na żadne audiofilskie forum bo przepadniesz - teraz masz plan, że wydasz powiedzmy 1000zł... kupisz coś i pewnie będziesz zadowolony

poczytasz takiego forum i nagle zaczniesz rozważać jedną kolumnę za te 1000zł... i to taką 10-letnią ;)

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:21 
Specjalista

e34 540i '94
Vermilion napisał(a):
DAC'i chyba tez sie rozwinely troche przez te lata, ale w tym wypadku mozesz sobie dokupic przeciez zewnetrznego.

ale po kiego, do CD wystarczy technologia sprzed 20 lat....
Nie bede kupowal osobno gramofonu, a osobno DAC.

Tomek napisał(a):
Teraz patrzyłbym jednak po bardziej audiofilskich markach niż Technics ale jak wejdziesz w temat to przepadniesz

ale wlasnie nie chce, bo chce cos co po prostu zagra wiekszym glosnikiem i konkretniejsza technologia wzmacniacza.
Moja znajoma ma deck Technicsa z bateria, jak to dalej gada na starych tasmach to masakra hehehe a sprzet ma 14 lat.
MIalem doczynienia ze sprzetem zawodowym przemyslowym i nie ciagnie mnie odtworzenie tego w chałupie :)

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:25 
Przyjaciel forum

marcin87k napisał(a):
poczytasz takiego forum i nagle zaczniesz rozważać jedną kolumnę za te 1000zł... i to taką 10-letnią ;)

Audiofile to za tyle kable kupuja, a nie kolumny :D I to tez raczej cena za sztuke niz za pare :rotfl:

Boogie napisał(a):
Vermilion napisał(a):
DAC'i chyba tez sie rozwinely troche przez te lata, ale w tym wypadku mozesz sobie dokupic przeciez zewnetrznego.

ale po kiego, do CD wystarczy technologia sprzed 20 lat....
Nie bede kupowal osobno gramofonu, a osobno DAC.

Dobry DAC jest wlasnie po to, aby poprawic brzmienie CD, do winylu nie jest Ci potrzebny, bo z zalozenia oferuje lepsze brzmienie niz CD.

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:27 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Vermilion napisał(a):
Audiofile to za tyle kable kupuja, a nie kolumny I to tez raczej cena za sztuke niz za pare

Za metr! :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:29 
Specjalista

e34 540i '94
Vermilion napisał(a):
Dobry DAC jest wlasnie po to, aby poprawic brzmienie CD, do winylu nie jest Ci potrzebny

audiofile sam mechaniczny odtwarzacz CD, bez DAC, nazywają gramofonem :P
Mysle ze normalny CD deck z Mashem 1bit spokojnie zaspokoi mnie

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:30 
Przyjaciel forum

Tomek napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Audiofile to za tyle kable kupuja, a nie kolumny I to tez raczej cena za sztuke niz za pare

Za metr! :rotfl:

http://wroclaw.fusic.pl/p,pl,6377,carda ... ealer.html

Za 10cm :rotfl:

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:38 
Specjalista

e34 540i '94
Vermilion napisał(a):
http://wroclaw.fusic.pl/p,pl,6377,carda ... ealer.html

Za 10cm

:zdziwko:
niech mi tylko ktoś cos powie, ze 5000 Euro za zegarek to jest duzo.....
Ciekawe jaką otoczke dają do tego kabla, pudełko, papierki etc ?

Swoją drogą to jest głupie.... bo w najlepszych studiach nagraniowych, gdzie dzwiek sie produkuje i zapisuje, nikt nie uzywa takich kabli

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:44 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
:zdziwko:
niech mi tylko ktoś cos powie, ze 5000 Euro za zegarek to jest duzo.....
Ciekawe jaką otoczke dają do tego kabla, pudełko, papierki etc ?

Tak sa czesto pakowane

Obrazek

Zwykle tez pudelko jest drewniane, material to jakis syntetyczny jedwab (moze nawet prawdziwy), itd. Wyglada niezle, za ta cene mozna zrobic chyba wszystko :P

Boogie napisał(a):
Swoją drogą to jest głupie.... bo w najlepszych studiach nagraniowych, gdzie dzwiek sie produkuje i zapisuje, nikt nie uzywa takich kabli

Poczytaj o audiovoodoo :D

Niech sie Kot wypowie co jest tak dobrego w tych kablach (i ile naprawde sa warte), w koncu jest z branzy ;)

Ostatnio edytowano 16 kwietnia 2012, 23:46 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
3.5 m za 49900 zł :przestraszony:

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:54 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Ja tam wolałem zakupić sprzęt w owych czasach, i za cały zestaw SONY (amplituner, DVD, okablowanie, oraz potężne głośniki 5.1 wszystko tej samej marki) zapłaciłem bodajże rok temu niecałe 1600zł... Mam wszystko czego potrzebowałem, i oczywiście najnowsze wejścia które w starych sprzętach nie występują, chociażby w tych czasach standard HDMI czy HD...

No ale jeżeli stawiasz tylko na dobra jakość muzyki, a nie na aktualne standardy to może i warto się zakręcić za starym sprawdzonym sprzętem ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2012, 14:24 przez COUPE, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 23:59 
Specjalista

e34 540i '94
COUPE napisał(a):
Ja tam wolałem zakupić sprzęt w owych czasach, i za cały zestaw SONY (amplituner, DVD, okablowanie, oraz potężne głośniki 5.1 wszystko tej samej marki) zapłaciłem bodajże rok temu niecałe 1600zł

No aż tak słoniowego ucha to nie mam :)
Niestety, ale za 1600 zeta za tyle elementow to kupiles oglednie mowiac nic ciekawego, rozumiem ze Ci wystarcza, ale tyle kasy nie ma prawa wystarczyc na jakiekolwiek znosne glosniki mowiąc brutalnie.

To co tutaj napisalem porównałbym do tekiej wymiany zdań - ja mowie ze kupie za 40 tys 750i e38 na super wypasie, a Ty mowisz - dołóż 10 tys i kup nową Meganke

PostNapisane: 17 kwietnia 2012, 00:03 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Boogie napisał(a):
Niestety, ale za 1600 zeta za tyle elementow to kupiles oglednie mowiac nic ciekawego, rozumiem ze Ci wystarcza, ale tyle kasy nie ma prawa wystarczyc na jakiekolwiek znosne glosniki mowiąc brutalnie
Dla mnie jest wystarczające do wszystkiego, nie mam ucha audiofilskiego-bo taki maniak to zapewne sprzęt by wyśmiał :P , ale głównie ten sprzęt był mi potrzebny do sparowania wielu urządzeń, a przede wszystkim do TV/dvd itp ;)
Tak wiec dla mnie jest wystarczający i się znakomicie sprawdza ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 17 kwietnia 2012, 05:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
U mnie w domu stoi stara wieża z najwyższej półki Sony, bardzo polecam. Świetny jest też denon, choć droższy. Jeżeli chodzi o kolumny to warto zdecydowanie zainwestować w zadbane używki B&W, trzymają najwyższą formę po dziś dzień. :) Razem z kolumnami i Subwooferem w 2000zł się zamkniesz z naprawdę porządnym audio domowego użytku 2.1.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 17 kwietnia 2012, 06:20 
TYLKO UNITRA !!

a nie jakieś tam słony i tehnix.

Moja Diora (która produkowała dla Unitry w czasach zjednoczenia) ma prawie tyle lat, co ja.

Tomek napisał(a):
Weź pod uwagę że w starociu to może być potrzebny serwis żeby to działało.

Do wymiany mam:

1. jeden przycisk, tj. sam włącznik - wymiana ze względów estetycznych, bo tak to działa
2. Jedna dioda wyświetlania "ognia"
3. Do przesmarowania potencjometr jakimś smarem.

Tyle.

A nie jedno przeszła ;)

Spaliłem nim już nie jeden głośnik i... jeszcze ten design.... :)

Jak ktoś się zastanawia nad naszymi rodzimymi producentami z tego okresu, nie ma co się wahać.

PostNapisane: 17 kwietnia 2012, 07:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
ja mam sprzęt Harman Kardon - amplituner to AVR 3000, a odtwarzacz CD 750 - amplituner jest do kina domowego, ale kupiłem cd z tą funkcją HDCD - niestety mało płyt jest tak nagrywanych. Do dzisiaj nie mogę sobie wygospodarować budżetu na porządne głośniki - mam technics z poprzedniej wierzy (SB-T100). Jakość dzwięku jest niesamowita - Harman ma specyficzną barwę. Ja pamiętam płaciłem za sprzęt coś około 4000 PLN parę lat temu, natomiast kolega który kupił go 2 czy 3 lata wcześniej coś ponad 10 000 (tyle, że on z głośnikami - nie pamiętał ile za co). Dzisiaj można kupić ten sprzęt za parę stówek - CD mają wadę lasera i często pada, ale wymiana kosztuje 150 PLN - mi to się przytrafiło na koniec zeszłego roku. Jakość dźwięku jest mega - miałem różne amplitunery - Technics, Onkyo - ale barwa H/K mi najbardziej odpowiadała.

W 1000 będzie Ci się ciężko zmieścić - nawet używane głośniki kosztują sporo - nie warto kupować takich co mają nie wiadomo ile lat bo będą po prostu wygrane. Ale niewiele przekraczając budżet na pewno sklecisz coś na H/K - a do tego ma fajny wygląd. Amplituner nie wiem dokładnie ile, ale po tym jak go przenosiłem to szacuje że waży z 30 kg ...

Harman ma ładnych parę lat (kojarzy mi się 2001 rok) - o sprzęt dbam, ale często używam i nic się nie dzieje. Mimo upływu lat ma wyjścia coaxial i optyczne - mam podłączone do niego wszystko (CD, DVD, tuner do kablówki, kompa, telewizor) i naprawdę drugi raz też bym go kupił.

P.S. Apropo kabli - może nie 29 000 PLN, ale za kabelek o długości 20 cm do połączenia CD z amplitunerem płaciłem 300 PLN :) Na moich Technicsach tego nie słychać, ale jak robiliśmy odsłuch w sklepie audio to naprawdę różnica była znaczna - tyle, że wszystkie elementy muszą być na topie (ori płyta, głośniki, kable do głośników).

PostNapisane: 17 kwietnia 2012, 08:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
nawet na używanym sprzecie jak ma byc w idealnym stanie jak ktos napisał za 1000zł nic nie złożysz

ja lubie polskie produkty i tak dla porównania :

1. Wzmacniacz Radmor 5102 TE bardzo ładnie gra mocy pod dostatkiem koszt za ideał około 500zł

2. CD tu gram z blueray mi wystarcza ma dźwięk dobrej jakości i tak wązniejsza jest jakość płyty

3. Kolumny u mnie zestaw Altus 140 + Altus 110 koszt takiego zestawu to około 500-600zł za 140 i 400-500zł za 110 to już masz w sumie 1500zł spokojnie plus transporty itp i CD do tego i masz 2000zł ale taki zestaw np jak mój teoretycznie na wzmaku aby 2x25 W i 2x15W potrafi o wiele więcej jak nowy zestaw kina 5.1 za 2-3 koła i do tego wzmak ma 26 lat i gra bez zajaknięcia rok temu nawet opędzlowałem tym klubową impreze to grał non stop 8-4 rano nawet sie nie zgrzał i ludzie narzekali, że za glośno :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1