BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ''Nowa policja'' czyli kary dla kierowców i rowerzystów.
PostNapisane: 21 czerwca 2012, 16:12 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Inspektorzy i pracownicy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego będą mieli nowe uprawnienia do nakładania mandatów.

Pracownikom GITD wolno wystawiać mandat kierowcy, rowerzyście czy pieszemu m.in. za niestosowanie się do znaków i sygnałów drogowych lub poleceń osoby uprawnionej do ich wydawania oraz tym, którzy prowadząc pojazd, ignorują przepisy o dozwolonej prędkości. Nowela rozporządzenia w tej sprawie właśnie dziś wchodzi w życie.

Inspektorom wolno też wystawić mandat za używanie oleju opałowego do celów napędowych (do 500 zł) i spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego. Zarówno inspektorzy, jak i pracownicy, mogą wystawić mandat za transportowanie zwierząt bez wymaganych dokumentów i w złych warunkach. Z mandatem muszą się też liczyć przedsiębiorcy łamiący przepisy prawa o miarach. Chodzi o wprowadzenie do obrotu lub użytkowania przyrządów pomiarowych bez wymaganych dowodów lub użytkowanie przyrządów pomiarowych niezgodnie z warunkami.

Mandat za złamanie przepisów ustawy zapłaci kierowca pojazdu, członek załogi środka transportu lub inna osoba fizyczna wykonująca czynności związane z przewozem towarów niebezpiecznych. Zanim do tego jednak dojdzie, główny inspektor transportu drogowego upoważni inspektorów do wystawiania mandatów za takie wykroczenie i poda obszar, na którym upoważnienie obowiązuje.
http://www.rp.pl/artykul/793784,895578- ... owego.html

Przypomne, że w 2012 minister finansów liczy na wpływy do budżetu z tytułu mandatów w kwocie ponad 1,2 mld zł.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: ''Nowa policja'' czyli kary dla kierowców i rowerzystów.
PostNapisane: 21 czerwca 2012, 16:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
niedługo pies z kulawą nogą będzie miał prawo nałożyć na nas mandat... :wstyd: :wstyd:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 16:40 

Kod silnika: BCY+
piotr320 napisał(a):
niedługo pies z kulawą nogą będzie miał prawo nałożyć na nas mandat... :wstyd: :wstyd:

Nakładam na Pana 50zł mandatu za nadużywanie emotikon. Przysługuje Panu prawo do odmowy przyjęcie mandatu, wtedy zostanie skierowany wniosek do sądu. Jaka jest Pańska decyzja?

Głupi pomysł moim zdaniem, psiarni i tak sie kręci odpowiednio dużo.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 16:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Czekam kiedy w końcu każdemu z nas wszczepią gps najlepiej z kamerą i mikrofonem i za każde przewinienie będzie wyskakiwał mandacik z tel komórkowego :hyhy:

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 17:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
I dobrze...niech wlepiaja mandaty idiotom drogowym...kupa palantow jezdzi po naszych drogach i naraza zycie jadacych normalnie kierowcow...kto przestrzega przepisy ruchu drogowego lub czasem lekk je nagina, nie musi sie przejmowac!

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 17:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
bafi napisał(a):
I dobrze...niech wlepiaja mandaty idiotom drogowym...kupa palantow jezdzi po naszych drogach i naraza zycie jadacych normalnie kierowcow...kto przestrzega przepisy ruchu drogowego lub czasem lekk je nagina, nie musi sie przejmowac!

to chyba mało podróżujesz po naszym kraju. Jak się robi dużo km, to te 24ptk wychaczysz nawet jak będziesz normalnie jeździł, i to nie koniecznie za prędkość.

Nie wystarczy że na trasie, w każdej pipidówie policja kryje się w krzakach...

Adam_94 napisał(a):
Czekam kiedy w końcu każdemu z nas wszczepią gps najlepiej z kamerą i mikrofonem i za każde przewinienie będzie wyskakiwał mandacik z tel komórkowego :hyhy:

Otóż to, tak będzie- mam nadzieje że nie dożyje tych czasów, chociaż już teraz jesteśmy w big braderze!
Nie długo kupno samochodu mającego wiecej niż 100KM nie będzie miało sensu, bo nie będzie nim gdzie jeździć.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 17:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
Dejmon napisał(a):
Nie wystarczy że na trasie, w każdej pipidówie policja kryje się w krzakach...

Dokladnie, mistrzami w chowaniu sie jest straz wiejska z woj. pomorskiego, na 160km 8 fotoradarow z czego 6 10m przed znakiem koniec terenu zabudowanego, juz dawno za budynkami :cisza: Te nieroby zawsze musza sie ustawic na dwu lub trzypasmowce w miescie gdzie jakis kretyn postawil 50km/h lub wlasnie zaraz za znakami teren zabudowany.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 18:11 
Zacna persona forum

Dejmon napisał(a):
to chyba mało podróżujesz po naszym kraju.

ok 40 tys. km rocznie...zjechalem cala Polske wzdluz i wszerz :)

Dejmon napisał(a):
to te 24ptk wychaczysz nawet jak będziesz normalnie jeździł

Nie prawda...nikt nie wlepia mandatow za darmo...nie popadajmy w paranoje...nie raz, nie dwa dostalem mandat...w krytycznym momencie mialem nawet 18 pkt...i powiem Ci, ze to mnie czegos nauczylo...mam CB ale nawet nie wlaczam go...nie musze...chyba, ze chce posluchac burakow co nie potrafia sie odezwac bez slowa kur*a...albo pieprza na ogolnym jak to im podroz mija i ze podupcza jak zajada na chate :wstyd:

I nadal twierdze, ze bydlo nie potrafi sie zachowac na drogach...karac i zabierac prawko jak ktos nie potrafi normalnie jezdzic po naszych tragicznych drogach!

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 18:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
bafi napisał(a):
I nadal twierdze, ze bydlo nie potrafi sie zachowac na drogach...karac i zabierac prawko jak ktos nie potrafi normalnie jezdzic po naszych tragicznych drogach!

Nie życzę Ci żebyś się przekonał , ale uwierz że prawko można stracić na prawdę szybko jeżdżąc "normalnie".

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 18:18 

Dejmon napisał(a):
bafi napisał(a):

Nie życzę Ci żebyś się przekonał , ale uwierz że prawko można stracić na prawdę szybko jeżdżąc "normalnie".

Sama prawda.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 18:25 
Zacna persona forum

Dejmon napisał(a):

Jezdzac normalnie?? Czy "normalnie"??

Bo nie wiem czy to slowo dla Ciebie i dla mnie oznacza to samo ;)

Dobra, spoko, kazdy ma swoje zdanie :)

Ja jezdze normalnie...bez ""...i od roku nie dostalem zadnego mandatu :)

Ale zauwazylem, ze jak jade na trasie i ktos widzi mnie w lusterkach to odrazu zjezdza...bo wiadomo, BMW to pewnie bedzie jechal na wariata...a ja lubie sie doczepic do kogos kto jedzie przepisowo i spokojnie jechac sobie do celu ;)

A najlepsze jak wyprzedza mnie jakis mlodzian w gulfie 2 lub 3 ktory piluje swoje 1.4 do granic mozliwosci, byle tylko wyprzedzic BMW i pokazac chamowi gdzie jego miejsce :rotfl: ...i nie wazne ze jest wzniesienie a potem zakret...wazne ze pokazal mooooc :rotfl: ...takich to naprawde nie zaluje...karac az zmadrzeja...to samo sie tyczy wiecznie sie spieszacych przedstawicielkow i tirowcow co to na 50 jada 80 (standard)...bo przeciez im sie spiesz :wstyd:

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 18:28 

A mi sie chce śmiać z tych Golfianów II i III jak on na prostej piłuje swoje 75km do granic możliwości, a ja w busie wrzucam szóstke, włączam kierunek i go spokojnie mijam... :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 19:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
bafi napisał(a):

Zgadzam się w 99%. Trzeba chyba mieć olbrzymiego pecha żeby jeżdżąc stosunkowo przepisowo nałapać punktów. Wiadomo, jak ktoś jest przedstawicielem handlowym czy ma inną pracę w której musi gonić z jednego końca kraju na drugi to rodzi się problem, ale dla zwykłych podróżujących po kraju naprawdę te przepisy nie powinny robić żadnej różnicy. Ja robię rocznie jakieś 20tys, ostatni mandat dostałem w 2009r. za zaparkowanie w miejscu niedozwolonym.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 20:34 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
bafi, Inur, :zdrowko:
Ja obecnie jeżdżę sporo mniej niż jeszcze kilka lat temu, kiedy to robiłem raczej ponad średnią krajową jeśli chodzi o km, ale punktów ciągle mam tak samo mało (albo i 0). Z policją to mam do czynienia jedynie jak im się nudzi i muszą kogoś spisać. A nie jeżdżę wcale jakoś specjalnie trzymając się wszystkich przepisów. Trzeba przede wszystkim umieć jeździć i ogarniać sytuację na drodze to nie ma opcji na nałapanie punktów.

Krzysiek_E34 napisał(a):
Te nieroby zawsze musza sie ustawic na dwu lub trzypasmowce w miescie gdzie jakis kretyn postawil 50km/h lub wlasnie zaraz za znakami teren zabudowany.

Kiedy bardzo dobrze że tak robią.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 20:43 
E34 lover

Kiedyś jeździłem jako PH i dobrze wiem że przeginałem ostro. Zawsze miałem pełny limit punktów nawet raz mi zabrali prawko z przekroczenie limitu. Najwięcej na raz dostałem 22pkt. Od dwóch lat wyluzowałem i jeżdżę normalnie i nie dostałem przez ten okres ani jednego mandatu. Nie mam CB i nie zamierzam go zakładać. Dodam że nadal robię dużo kilometrów. Tak więc nie po padajcie w paranoję tylko noga z gazu i więcej myśleć i przewidywać a nie jarać się kolejnymi zmianami.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 20:53 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
a ja tam jeżdżę tak jak warunki na to pozwalają ;) ograniczeń prędkości nie przestrzegam prawie w ogóle, bo uważam że większość jest bezsensowna. Spory kawałek A4 od Bolesławca do Zgorzelca ograniczenie do 110km/h :rotfl: śmiech na sali :cisza: po mieście śmigam 60-70km/h. Z parkowaniem u mnie w mieście nie mam problemów, bo tylko 40tys mieszkańców, więc mandaty za to mi odpadają. Na miejscach dla niepełnosprawnych nie parkuje, bo uważam że to chamstwo i świństwo. Także ja nie mam problemów ani z nową, ani starą policją ;) trzeba wiedzieć gdzie i kiedy przycisnąć ;)

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 21:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
Wojt4S90 napisał(a):
Spory kawałek A4 od Bolesławca do Zgorzelca ograniczenie do 110km/h :rotfl: śmiech na sali :cisza: po mieście śmigam 60-70km/h

bo to jest ograniczenie dla tirowców :rotfl: ale dla osobówek, fakt, tam te 140 powinno być, to co że pobocza nie ma :) są barierki :)

ps. głupi temat zaczynacie ciągnąć jak kto jeździ :) zawsze to się kończy jedną wielką kłótnią.
Ja mam tylko jedną małą uwagę, kierowcy po 50tym roku życia - przymusowy ponowny egzamin, wraz z częścią teoretyczną.

Pozdrawiam
Kierowca Tira wiecznie się spieszący

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 21:29 

Wojt4S90 napisał(a):
Spory kawałek A4 od Bolesławca do Zgorzelca ograniczenie do 110km/h śmiech na sali

Bo to prawie Niemcy to i z Niemiec przykład biorą :rotfl: . Ta droga to pseudoautostrada to i ograniczenie jest.

MichcioManiak napisał(a):
Ja mam tylko jedną małą uwagę, kierowcy po 50tym roku życia - przymusowy ponowny egzamin, wraz z częścią teoretyczną.

A przed 30 co roku sprawdzający :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 09:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
Tomek napisał(a):
Kiedy bardzo dobrze że tak robią.

Czyli uwazasz, ze permanentne ograniczenie do 50km/h na trzypasmowej wylotowce z miasta gdzie nie ma juz budynkow ani tym bardziej pieszych jest sensowne, podczas gdy po mojej osiedlowej uliczce ciasnej jak cholera moge o 23 poginac 60km/h i to jest ok? Nieroby z SM to wykorzystuja i zamiast ustawiac sie z foto przy szkolach albo niebezpiecznych przejsciach dla pieszych to zawsze znajda sie na wylotowce z miasta gdzie jest ograniczenie...

Najlepsza jest ulica Miodowa w Szczecinie, ograniczenie do 40km/h, a rowerami (dojazd do jeziora z kapieliskiem i ogolnie w tereny rekreacyjne) wszyscy lataja 50-60-70 km/h :rotfl: Parodia jak sie rowerem wyprzedza nauke jazdy :rotfl:

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 09:16 

Krzysiek_E34 napisał(a):
Czyli uwazasz, ze permanentne ograniczenie do 50km/h na trzypasmowej wylotowce z miasta gdzie nie ma juz budynkow ani tym bardziej pieszych jest sensowne, podczas gdy po mojej osiedlowej uliczce ciasnej jak cholera moge o 23 poginac 60km/h i to jest ok?

Ilość pasów to tylko jeden z wielu parametrów drogi wpływający na prędkość projektową, miarodajną i dopuszczalną.

Na osiedlowej uliczce to powinna być strefa zamieszkania.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1