BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Auto dla mamy do 30tys
PostNapisane: 2 stycznia 2013, 22:35 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
Witam. Wiem, wiem są podobne tematy, ale szukaliście w różnych przedziałach cenowych. Tego przedziału nie znalazłem.

Mama szykuje się do zmiany auta. Aktualnie kula się Golfem IV 1.9tdi 110KM
Budżet 30tys (2tys fundusz na naprawy początkowe), czyli na samo auto pozostaje 28tys.
Wymagania:
diesel-mimo, że nie robi jakiś dużych przebiegów, lubi po prostu jazdę dieslem i charakterystykę pracy klekota
rocznik-minimum 2006r. im młodsze auto, tym lepiej, ale to nie to będzie wyznacznikiem
moc podobna lub większa
6biegowa skrzynia
4furtki
hatchback
wyposażenie to już indywidualna kwestia każdego pojazdu, ale będzie wymagany ksenon, tempomat, grzanie siedzeń

no i teraz moje propozycje dla mamy:
focus (mój faworyt nr 1)
astra
golf 5
seat leon (mój faworyt nr 2)

może coś dorzucicie od siebie i jakieś doświadczenia z tymi samochodami?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Auto dla mamy do 30tys
PostNapisane: 2 stycznia 2013, 23:00 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
A co powiesz na citroena c4?
Ostatnio jakoś mi się spodobał (co prawda wersja dwudrzwiowa) i trochę o nim poczytałem.
Autko na prawdę fajne jeśli spojrzeć chociażby na niską awaryjność, a jeśli bierzemy pod uwagę diesle to i bardzo niskie spalanie silników hdi. Z tym, że jak już klekota to moim zdaniem lepiej 1.6 niż 2.0.
A i za tą kwotę to kupisz auto młode i dobrze doposażone.
Jedyne co mi na wstępie średnio leży (musiałbym się przyzwyczaić) to wygląd środka.
pozdrawiam.

PostNapisane: 2 stycznia 2013, 23:28 

o widzisz :P zapomniałem o c4, mama kiedyś wspominała, że fajne. Ale dwudrzwiowa odpada i benzyniak też :P ale dobrze, że mi przypomniałeś :piwo:

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 00:07 
Zacna persona forum

Alfa 147?

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 00:28 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Miałem identyczną sytuację w związku z moją mamą , historia zawiła , ale też były takie typy jak u Ciebie , skończyło się na e46 coupe 2,5 :D po roku czasu użytkowania powiedziała że żadnego innego nie chce , chyba że 1er bo też się jej podoba , skręt ma rewelacyjny , przyspieszenie też , jak wcześniej miała corse 1,4 to nie chciała jezdzic , a żeby coś wyprzedzić to nie było szans. Obecnie nie ma już tego problemu , redukcja na 3 i jedzie ;) spalanie też nie zabija , w sumie pali tyle ile ta śmierdząca corsa :D

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 00:31 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
1er by spasowało, ale czy 30 tysi to nie zbyt mało?

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 00:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
szukalbym a3 w dizelku w najlepszym wypasie, nie orientuje sie, ale nie trafisz na wersje z szerokim pyskiem?
chyba tak
mialem takie kiedys, 2.0tdi przebieg ponad 300tys i na nastepne 40tys km zadnych wrozonych problemow poza kolem dwumasowaym, dobre ucho wyeliminuje ten problem przed zakupem
a samochod ladny, dla kobiety idealny moim zdaniem
dosc dynamiczny, dobrze wykonany

http://moto.allegro.pl/a3-2003-18063?a_enum

wez tez pod uwage utrate wartosci- golf do audi traci jak glupi, nie wspomne o wynalazkach typu citroen itp
a3 to a3, kupisz podobnie, ale za kilka lat bedziesz na wyzszej polce, tym bardziej, ze konkurent tej a3 to golf 5- mega brzydki, nie cieszacy sie popularnoscia
w a3 jednak szuklabym silnika 1.9 z mysla o chipie- nie wiem czemu, ale ludzie boja sie 2.0, 2.0 spada a 1.9 bedzie trzymalo cene

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 10:32 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Ze swojej strony polece focusa. U mnie w firmie flota, to przeważająca cześć własnie te auta. Roczniki 2007-2008r. Silniki 1,6tdci. Auta naprawdę nie maja lekkiego życia, handlowcy robia nimi po 50-70tys rocznie, część z nich ma juz okolice 300tys i spisują się znakomicie. Częsci z tego co wiem dużo tańsze niz np do Golfa V.

http://img413.imageshack.us/i/323ge.jpg/

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 10:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
1er 118d bez filtra DPF lub a3 1.9tdi. Ewnetualnie focus 1.6 tdci bo na prawdę malutko pali i prowadzi sie bardzo dobrze jak na przednionapędówkę.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 13:56 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Ja bym stawiał na Leona z silnikiem 1.9.
Sprawdzona i pewna technika VW, szczególnie jeśli chodzi o silnik.
Wygląd o niebo lepszy niż VW i napewno jest tego mniej niż VW, Focusów i innych Astr.
Tak się składa, że moja Teściowa ma właśnie pierwszy wypust takiego Leona i ... jest zachwycona (chciałem kupić, a ona nie chce sprzedać :mur: ).

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 14:18 
Forumowy terrorysta

Fita Bravo 1.9 jtd ( 120KM 8V, sprawdzony silnik, bez DPF), w tym budżecie można trafić krajowy, od 1 właściciela http://otomoto.pl/fiat-bravo-1-9-m-jet- ... 95746.html

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 17:04 
Ja szedłbym tokiem myślenia Prezesa... z tym, że 1.9 TDi

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 18:08 
Częsty bywalec

ml87 napisał(a):
Ze swojej strony polece focusa. U mnie w firmie flota, to przeważająca cześć własnie te auta. Roczniki 2007-2008r. Silniki 1,6tdci. Auta naprawdę nie maja lekkiego życia, handlowcy robia nimi po 50-70tys rocznie, część z nich ma juz okolice 300tys i spisują się znakomicie. Częsci z tego co wiem dużo tańsze niz np do Golfa V.

Dlatego właśnie polecam odrzucić zarówno focusa jak i astrę itp. auta, które mają opinię flotowych, ze względu na znacznie większą utratę wartości w porównaniu do aut, których we flotach nie uświadczysz. Audi a3, tak jak proponuje ad/hd to ciekawa opcja.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 18:46 
Forumowicz

Moje BMW: X1 e84 20d
Kod silnika: N47D20
Jak dla mnie to albo A3 albo Leon.
Na pewno bardziej przyjemne niż Golf mk5, moim zdaniem ładniejsze i lepiej się nimi jeździ niż Focusem.
1er niestety będzie ciężkim tematem do 28k.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 19:20 

BMW odpada :P moja mama nie jest fanem bawarskiej myśli technicznej :( akceptuje, ale nie chce :P
AD/HD napisał(a):
szukalbym a3 w dizelku w najlepszym wypasie, nie orientuje sie, ale nie trafisz na wersje z szerokim pyskiem?
ciekawa propozycja :luka: Ciężko będzie na pewno z wymaganym rocznikiem, ale tak jak mówiłem to nie jest kryterium wyboru samochodu.
Po przejażdżce Opelkiem Astrą 1.9Cdti 120KM-odpada. Nie podoba się wnętrze i prowadzenie. Fiaty (czyli też Alfy) odpadają. Citroeny i inne francuzy też w przedbiegach odpadły.
Albo Focus albo coś z grupy VAG. Kolejnego Golfa już nie chce, więc zostaje Leon i A3. Na dniach aktualne auto ląduje u nowego właściciela i zaczynamy poszukiwania ;)

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 19:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Cytuj:
No i z tymi 300tys.km i spisywaniem się znakomicie to nie uwierzę.

W zasadzie focusy mają bardzo dobre zawieszenie, spalanie nie aż takie straszne, sylwetkę również mają dosyć ładną. Prócz dwumasów, wymiany klocków i wszelkich płynów oraz często przepalających się żarówek nic się w focusach nie działo.
pozdrawiam

No własnie mowimy tu o generacji " nowszych" aut , czyli generalnie szmelcu, produkowanego z datą ważności a nie epoce Mercedesa w124. Sam zauważyłeś, że poza słynnym dwumasem, ktore pada w wiekszości nowszych turbodiesli, tak naprawdę nic więcej się nie dzieje,,nie wliczając przepalonych żarówek :)
Auto faktycznie ma już opinię flotowego, ale w stosunku do tego co oferuje w tym przedziale cenowym uważam że jest godne uwagi.

http://img413.imageshack.us/i/323ge.jpg/

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 20:39 
Forumowy terrorysta

Elliot napisał(a):
Albo Focus albo coś z grupy VAG. Kolejnego Golfa już nie chce, więc zostaje Leon i A3.

Elliot napisał(a):
4furtki

Pozostaje wiec z VAGów Leon 1.9 TDI. W tym budzecie A3, pomijajac 3d, bedzie starsze, bardziej wyeksploatowane, nie czarujmy sie, 2.0 TDI PD to mina. Zostaje wiec A3 1.9 TDI, ale skoro oferuje osiagi, przestrzeń itd jak mlodszy Leon to nie ma sensu pakowac sie w A3. Nie mam nic do Audi, uważam, że skoro ma być Audi, to musi oferować coś wiecej niz porownywalne modele Seata, Skody czy Vw.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 21:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
renoraines napisał(a):
nie czarujmy sie, 2.0 TDI PD to mina

i tego kurde nie pojmuje, moj mial ponad 300tys i byl ok, poza lekko slyszlanym dwumasem- 1500zl bodajze

na seacie traci sie wiecej, jakosc wykonania, detali duzo gorsza niz w vw, wiec gdzie mu do audi?

spojrzmy na ceny starszych seatow, a np vw polo- za polo kupisz 2 seaty- cos w tym musi byc, ja seata bym nie kupil

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 21:54 

zawsze mi się wydawało, że to seaty są droższe :zdziwko:

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 22:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
AD/HD napisał(a):
i tego kurde nie pojmuje, moj mial ponad 300tys i byl ok, poza lekko slyszlanym dwumasem- 1500zl bodajze
a mój brat wymienił już chyba wszystko w pasku b6 z tym silnikiem :P ten silnik to padlina nad padlinami. Ale podobno było kilka rodzai tych 140KM wiec może Ty trafiłeś na jakiś lepszy.

A ja myślę że seat to dobry pomysł zwłaszcza dla mamy. Z tego co zauważyłem dizajn seata podoba się kobietom. Bedzie miała młodsze- a co za tym idzie mniej wyeksploatowane autko z technologią VW.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1