BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 07:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Półklatka zgodnie z prawem...
PostNapisane: 12 stycznia 2013, 09:48 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Witam Panowie....

Jako że w święta miałem okazje trochę pojeździć moim ulepem, zainteresowała się mną policja, co gorsza mój dzielnicowy...
Przeprowadził kontrole i na wstępie doczepił się do klatki, kazał mi przerejestrować auto na 2 osoby, zagroził mi tym że będzie mnie często widywał i żebym sobie tego płazem nie pościł bo nie będę miał lekkiego życia :P Co ciekawe dowód chciał mi wsiąść nie za rollbar a za lusterka, nie znalazł na nich homologacji :/

Moje pytanie jest takie, od czego zacząć aby moje auto wedle prawa mogło poruszać się po drodze, jakie dokumenty są mi potrzebne do przerejestrowania samochodu na 2 osoby? Obiło mi się o uszy że potrzebny jest rzeczoznawca, na co zwraca on szczególną uwagę... Klatkę mam przykręconą zwykłymi śrubami do nadkoli i podłogi, mocowania foteli solidne ale samoróbki więc domyślam się że to nie przejdzie :/

Ps. Temat na pewno przyda się na forum, często dostaje na pw pytania jak się ma roll bar do prawa ...

Pozdrawiam...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Półklatka zgodnie z prawem...
PostNapisane: 12 stycznia 2013, 14:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
U mnie to wyglądało tak. Pojechałem na przegląd zerowy do zaprzyjaźnionego diagnosty który ma też warsztat samochodowy. Ten wypisał mi fakturę na szereg modyfikacji, których on nie przeprowadzał ale uznał że powinno się zgłosić. Faktura poniżej.

Obrazek

Przy rejestracji przedstawiłem, babka zrobiła wielkie oczy bo już się gubiła w ogromie dokumentów, po pół godziny miałem już dowód tymczasowy z liczbą miejsc siedzących 2. W dowodzie nie ma informacji o klatce. Zawsze można fakturę skserować i nosić w dowodzie, jest pieczątka wydziału komunikacji a to chyba znaczy że modyfikacje zostały zaakceptowane. W moim przypadku była jeszcze obszerna dokumentacja rzeczoznawcy ze zdjęciami co urząd też zabrał, do wglądu miał też certyfikat homologacji klatki bezpieczeństwa ale nie był zainteresowany.

edit: wydaje mi się, że gdybym poprosił urząd to by wpisali do dowodu klatkę, kubły i pasy i przystawili pieczątkę. Możesz spróbować jak już im przedstawisz fakturę na mody.

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2013, 14:55 przez Inur, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 14:52 
Częsty bywalec

Inur, powiedz na czym polegała rola rzeczoznawcy? Co sprawdzał? A jak robiłem mody sam? Oczywiście mam znajomych którzy mogą mi wystawić fakturę za zamontowanie klatki pasów i foteli ale to zwykły serwis...

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 15:04 
Częsty bywalec

Rzeczoznawca sprawdzał akurat przekładkę ale auto było już w pełni zmodyfikowane więc na zdjęciach w dokumentacji były też widoczne wszystkie modyfikacje, część których opisywała faktura powyżej. Wydaje mi się że to nie miało akurat większego znaczenia przy wprowadzaniu zmian w specyfikacji pojazdu, mogło co najwyżej unaocznić te zmiany.

Jak robiłeś mody sam to musisz znaleźć warsztat albo diagnostę który wypisze Ci taką fakturę. To jest jedyna podstawa do tego żeby wprowadzić zmiany jeśli się nie mylę.

Moim zdaniem musiałeś mieć pecha że ktoś się do ciebie doczepił, jeżdżę takimi autami już 4 lata i służby zatrzymały mnie raz, bardziej ich interesowało jakie przyśpieszenie i ile wyciągnie. Nie słyszałem też żeby jakikolwiek ze znajomych miał problemy. Takimi autami można się legalnie poruszać po naszych drogach, więc niech Ci żaden policjant nie wmówi że jedyna opcja to wymontować klatkę czy kubły. Zgłosić modyfikacje do WK, wozić fakturę i tyle.

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 15:13 
Częsty bywalec

Inur, Twój samochód nieco inaczej wygląda od mojego więc wręcz musieli się o to zapytać ;) Rozumiem że jeżeli zdobędę taką fakturę mam udać się na przegląd czy bezpośrednio do WK?
Ps: Ty masz autko na 2 osoby ;)

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 15:17 
Częsty bywalec

Nie jestem jakimś specem, po prostu diagnosta mi wystawił tą fakturę powyżej i ona była podstawą do tego żeby urząd zmienił ilość miejsc na 2 więc na Twoim miejscu zrobiłbym to samo, ewentualnie zadzwonił do WK zanim zaczniesz działać. Nie kwestionowali jej treści. Co do pozostałych zmian to tak jak pisałem - albo poprosić urząd żeby wbili klatkę i kubły w dowód, albo wozić podbitą przez urząd fakturę.

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2013, 15:17 przez Inur, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 15:17 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Sam też możesz zrobić. Tak jak nie potrzebujesz doktoratu by dodać dwa do dwóch, tak samo inne rzeczy możesz robić samodzielnie, tyle w kwestii faktur za montaż.

Tyle że musi to klepnąć ktoś kto ma uprawnienia do klepnięcia, czyli rzeczoznawca. Tak jak wyżej kolega napisał przez stację diagnostyczną też to musi przelecieć.

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 15:26 
Częsty bywalec

Inur, Mam znajomego diagnoste(nie ma serwisu), ale mam też zaprzyjaźniony zakład.... kogo prosić o dokument

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 16:04 
Częsty bywalec

Przejdź się do diagnosty i spytaj. Jak diagnosta nie ma warsztatu nie wiem czy może wystawić fakturę na modyfikacje pojazdu. Na mojej fakturze widnieje pieczątka "stacja kontroli pojazdów mechanika pojazdowa". Weź pod uwagę też to, że fakturę będziesz musiał opłacić. Mój diagnosta za jej wypisanie zgarnął 100zł ;)

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2013, 16:05 przez Inur, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 16:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kyokushin napisał(a):
Sam też możesz zrobić. Tak jak nie potrzebujesz doktoratu by dodać dwa do dwóch, tak samo inne rzeczy możesz robić samodzielnie, tyle w kwestii faktur za montaż.

Dokładnie , ludzie sami auta budują w garażach i jakoś to rejestrują...

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 16:14 
Dokument potrzebujesz zeby potwierdzic ze tej klatki nie ukradles,czyli jakis paragon czy fakture.Nie potrzebujesz dokumenutu na montaz tego w samochodzie,przeciez mogles to zrobic sam. A czy jest dobrze zamontowane czy nie to stwierdzi rzeczoznawca. A rzeczoznawca np ten u ktorego bylem ja to nawet jak wkleisz na make i wode to ci to podbije.

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 16:56 
Częsty bywalec

Panowie ja się już pogubiłem... Szczerze to mogę sobie załatwić papiery od diagnosty, warsztatu i o sołtysa ale z czym wreszcie iść do WK??

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2013, 17:32 przez Łukasz_e36, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 17:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
powiem Ci jak to wygląda w drugą stronę bo zdaża się, że przerabiam LKW na osobówki

-zakład mechaniki pojazdowej działający legalnie musi Ci wystawić fakturę na montaż foteli pasów ect ( zazwyczaj wołają za to 100zł)

-następnie przegląd
Cytuj:
w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy - Prawo o ruchu drogowym, tj. podrodzaju pojazdu, przeznaczenia, masy własnej, dopuszczalnej ładowności, liczby miejsc, pojemności silnika, dopuszczalnej masy całkowitej, dopuszczalnej masy całkowitej ciągniętej przyczepy, największego dopuszczalnego nacisku osi (za badanie specjalistyczne)

(82 zł)

-i z tym papierkiem do wydziału komunikacji
tam też sie coś siana zostawia

swoją drogą nie poważnych masz funkcjonariuszy...

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 17:31 
Częsty bywalec

mile_end, Czyli rozumiem tak, lece sobie do kumpla który ma warsztat on wystawia mi fakturę, następnie z tą fakturą jade na przegląd, także do znajomego... On wali mi papier że moje auto jest przystosowane na 2 osoby i tyle??

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 17:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
no i wydział komunikacji

tyle by wystarczyło w moim wydziale przy przerabianiu auta z 2 osobowego na 5
przerabiałem już 3 auta tak
także myślę że w drugą stronę będzie to samo

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 19:17 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):

Tyle że musi to klepnąć ktoś kto ma uprawnienia do klepnięcia, czyli rzeczoznawca. Tak jak wyżej kolega napisał przez stację diagnostyczną też to musi przelecieć.

Kyo mylisz się, ja sprowadziłem vw scharana, był zarejestrowany na 5 osób a miał siedem miejsc, chciałem go na tyle zarejestrować i baba w urzedzie poprosiła mnie o fakture z firmy która mi te fotele dodatkowe zamontowała, no więc pojechałem gostek wsadził fotele w seryjne uchwyty wystawił fakture i mogłem rejestrować na 7 osób...To akurat bezsens...

Co do tematu bez rzeczoznawcy może się obędę...

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 19:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
przy 2 osobowym aucie mamy problem z glowy? :D czy kubly i pasy szelkowe trzeba zglaszac?

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 19:33 
Częsty bywalec

Wania napisał(a):
przy 2 osobowym aucie mamy problem z glowy? :D czy kubly i pasy szelkowe trzeba zglaszac?

Wydaje mi się że nie trzeba, przy kontroli policja ani słowem o tym nie wspomniała...
Podejrzewam także że Milicjant nawet się nie zorientuje jak jest w seryjnym z3 :D

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 20:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
dokładnie, oni się znają na autach gorzej od nie jednej kobiety.......

PostNapisane: 12 stycznia 2013, 23:41 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Łukasz_e36 napisał(a):
Kyo mylisz się, ja sprowadziłem vw scharana, był zarejestrowany na 5 osób a miał siedem miejsc, chciałem go na tyle zarejestrować i baba w urzedzie poprosiła mnie o fakture z firmy która mi te fotele dodatkowe zamontowała, no więc pojechałem gostek wsadził fotele w seryjne uchwyty wystawił fakture i mogłem rejestrować na 7 osób...To akurat bezsens...

Babka jakaś głupia była moim zdaniem, be sensu.

Na pewno ktoś musi to klepnąć, żeby heniek w stodole sobie nie wystrugał czegoś i nie wyjechał tym na drogę, czyli badania, ale faktura jest niepotrzebna, bo heniek jak zrobi dobrze to nikt u nie broni tym jeździć.
przecież tak wszystkie customy ludzie robią, różne wydumki etc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1