BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Xenony a xenony, oto jest pytanie.. ?
PostNapisane: 2 maja 2013, 16:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Siedzimy sobie z Matim i akurat joemoster oglądamy... I trafiliśmy na filmik :

Trochę w szoku jestem, w sumie można sobie auto spalić takimi zamiennikami.

Warto obejrzeć chyba ? Przestroga jest...

Ostatnio edytowano 4 maja 2013, 15:54 przez deejeys, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Xenony a xenony, oto jest pytanie.. ?
PostNapisane: 2 maja 2013, 18:25 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Daje do myślenia.
No dobra! To teraz przyznać się - który do swojego E46 już takie hidy ładował?
I jak auto to zniosło?

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 2 maja 2013, 18:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
To ja zapytam z innej beczki. Jak to jest z xenonem? Soczewka musi być? Ostatnio powoziłem sie S500 W220 który ma xenon, a nie ma soczewek... No i jak zaczałem sie interesować tematem to zauważyłem, że niektóre Laguny II mają Xenon, a nie mają soczewek (przed liftem), jak to jest?

PostNapisane: 2 maja 2013, 19:38 
Zacna persona forum

waskii napisał(a):
To ja zapytam z innej beczki. Jak to jest z xenonem? Soczewka musi być? Ostatnio powoziłem sie S500 W220 który ma xenon, a nie ma soczewek... No i jak zaczałem sie interesować tematem to zauważyłem, że niektóre Laguny II mają Xenon, a nie mają soczewek (przed liftem), jak to jest?

Soczewa nie jest obowiązkowa.Podałeś tu przykład Laguny.Podobnie jest np. w Volvo V40.Obowiązkowe są spryski i samopoziomowanie.

PostNapisane: 2 maja 2013, 21:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
Dżordż, ale tu raczej nie chodzi o HIDy tylko chińskie podróbki żarówek Philipsa.

Swoją drogą niezła masakra - kupujesz sobie Philipsy, w środku chiński szajs - wszyscy o tym wiedzą, nikt nic z tym nie robi.

PostNapisane: 2 maja 2013, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
A ja nie rozumiem jakim cudem to weszło na rynek. Rozumiem sprzedawać coś co podziała te kilka tygodni i się spali. Ale żarówki z których każda pali przetwornice? Ktoś sprzedając to załóżmy na allegro poszedłby z torbami pierwszego dnia w którym żarówki dotarłyby do kupujących. To samo sklepy motoryzacyjne.

PostNapisane: 3 maja 2013, 00:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
pamietajcie, ze w nowszych autach po zamontowaniu chinskich przetwornic moga cuda sie dziac
sam wymienialem 7 silniczkow wycieraczek bo kolejno po roznych okresach czasu przestawaly pracowac, jedne wytrzymaly pol roku, nastepne 2 miesiace, kolejne miesiac, kolejne 2 tyg itd

(w audi)

PostNapisane: 3 maja 2013, 12:18 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
ten filmik to jakies bzdety,
przecież nie robiliby tych podróbek, gdyby po zamontowaniu takiej żarówki od razu by sie paliła przetwornica. Sprzedawcy tego nie mogliby funkcjonować, pomyślcie realnie.
Zupełnie nierealna sytuacja, że sprzedaje sprzedawca tych chinoli 20 sztuk, w 18 sie palą przetwornice i kupujący zgłaszają się do sprzedawcy z pytaniami i reklamacją. Biznes tylko na jedną sprzedaż tych paru sztuk, a potem ucieczka.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 3 maja 2013, 14:17 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Boogie napisał(a):
przecież nie robiliby tych podróbek, gdyby po zamontowaniu takiej żarówki od razu by sie paliła przetwornica. Sprzedawcy tego nie mogliby funkcjonować, pomyślcie realnie.

Też się nad tym zastanawiałem pod tym względem, zwłaszcza, że nikt tej firmy (co nagrała filmik) za to do sądu nie wyśle - bo sam robi podróbki, ciężko by się było bronić, że są dobre :rotfl:

Sam fakt, że pokazali jak odróżnić podróbkę od oryginału jest ciekawy - i warty zapamiętania :)

Dżordż napisał(a):
No dobra! To teraz przyznać się - który do swojego E46 już takie hidy ładował?I jak auto to zniosło?

chyba trochę inaczej bym to rozpatrywał. Hidy nie są podróbkami, to po prostu taki chiński wymysł, robiony "legalnie" ? podróbki robią trochę inaczej, szybko bez kontroli jakiejkolwiek, żeby natrzepać jak najwięcej zanim zamkną im tą dziuple...

PostNapisane: 3 maja 2013, 14:40 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
No w sumie...
Dobra a co powiecie na to?
http://www.ebay.co.uk/itm/Audi-A4-B6-D2 ... 416fce2cce
Przyznam szczerze, że kupiłem jedną parę "na spróbowanie" :wstyd: Aczkolwiek nic mi nie popaliło.

Gdzie i za ile dostanę ori żarniki pod xenon do E46Coupe?
Najchętniej 4300k ale 8000k też bym spróbował, gdyż taką mam barwę ringów.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 4 maja 2013, 13:12 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
ten filmik to jakies bzdety,
Zupełnie nierealna sytuacja, że sprzedaje sprzedawca tych chinoli 20 sztuk, w 18 sie palą przetwornice i kupujący zgłaszają się do sprzedawcy z pytaniami i reklamacją. Biznes tylko na jedną sprzedaż tych paru sztuk, a potem ucieczka.

Niestety jest inaczej niz myslisz, podrobki funkcjonuja i maja sie dobrze, na allegro znajdziesz mase sprzedawcow podrobionych czesci czy olejow ;)

Czy jest to biznes na sprzedaz tylko paru sztuk, watpie, dobrym przykladem byly swego czasu popularne pendrive i karty pamieci, ktore mialy miec kilkuset gigabajtowe pojemnosci (oczywiscie byly oferowane za nierealne pieniadze), w rzeczywistosci posiadaly kilka megabajtow pojemnosci i przechowywaly "tablice alokacji". Podejrzewam, ze jezeli teraz poszukasz na allegro, to jeszcze na nie trafisz, byly sprzedawane przez dobre 2-3 lata. Ludzie sie poprostu nigdy nie naucza, chca jak najwiecej tanio i zawsze znajdzie sie ktos kto im to dostarczy, nawet Dżordż kilka postow wyzej nie zapytal o to gdzie kupic cos, aby ustrzec sie przed podrobkami, tylko czy ktos juz kupil i probowal, bo moze beda dobre, oszuka system i chciwego markowego producenta :)

deejeys napisał(a):
chyba trochę inaczej bym to rozpatrywał. Hidy nie są podróbkami, to po prostu taki chiński wymysł, robiony "legalnie" ? podróbki robią trochę inaczej, szybko bez kontroli jakiejkolwiek, żeby natrzepać jak najwięcej zanim zamkną im tą dziuple...

Chinczycy nie maja nic wspolnego w wymysleniem tych zestawow do konwersji, one powstaly z Japonii, jakos w drugiej polowie lat 90, gdy klienci na tamtym rynku szukali czegos co upodobni ich Nissany czy Toyoty, do Mercedesow. Stamtad z czasem produkcja trafila na Tajwan, a jeszcze pozniej do Chin (skad zalaly swiat).

PostNapisane: 4 maja 2013, 13:30 
Specjalista

e34 540i '94
Vermilion napisał(a):
Niestety jest inaczej niz myslisz, podrobki funkcjonuja i maja sie dobrze, na allegro znajdziesz mase sprzedawcow podrobionych czesci czy olejow

ale chyba jest delikatna różnica pomiedzy zamontowaniem podrobionego wahacza, wlaniem oleju podróbki, po zamontowaniu których nic widocznego sie nie dzieje, a taką żarówką która pali momentalnie przetwornice.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - gdyby te żarówki tak od razu paliły przetwornice, to byłby to biznes na sprzedaż paru sztuk przez sprzedawce, a potem ucieczka.
Nie ma bata, mogą być te podórbki, mogą gorzej świecić, mogą nie spełniać jakichś tam norm, ale na bank nie palą przetwornic jak pokazuje ten filmik.

PostNapisane: 4 maja 2013, 13:36 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Boogie, a tureckie iPhone z low battery? Pusta obudowa + dioda i bateria od zegarka?

Choć sam tak jak mówiłem, jestem w szoku bo podróbki zwykle trzymają choć troche poziom, a tu... Jeszcze robią szkody? :/

PostNapisane: 4 maja 2013, 15:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ale kwas...

PostNapisane: 4 maja 2013, 15:33 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
ale chyba jest delikatna różnica pomiedzy zamontowaniem podrobionego wahacza, wlaniem oleju podróbki, po zamontowaniu których nic widocznego sie nie dzieje, a taką żarówką która pali momentalnie przetwornice.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - gdyby te żarówki tak od razu paliły przetwornice, to byłby to biznes na sprzedaż paru sztuk przez sprzedawce, a potem ucieczka.
Nie ma bata, mogą być te podórbki, mogą gorzej świecić, mogą nie spełniać jakichś tam norm, ale na bank nie palą przetwornic jak pokazuje ten filmik.

Wiem o co Ci chodzi, ale nie zgadzam sie z tym, dlatego wlasnie podalem Ci przykladem kart pamieci i pendrive'ow, one byly sprzedawane na allegro przez roznych sprzedawcow przez dobre 2-3 lata, na pewno nie bylo to kilka sprzedanych sztuk, tylko tysiace, dzialac, dzialaly dopoki nie chciales odczytac wrzuconych tam plikow :) Jak dotad nie slyszalem, aby ktokolwiek za to odpowiedzial, poza negatywami wystawionymi na allegro.

Zreszta poczytaj sobie http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/7306 ... drive.html , pierwszy lepszy temat o tego typu walku.

W przypadku palnikow ksenonowych zaloz taka sytuacje, lampa przestaje swiecic, kupujesz taki zamiennik, montujesz i ale po wymianie nadal nie swieci. Ile osob kapnie sie wogole, ze spalilo sobie wlasnie w ten sposob przetwornice? 1 na 5, 1 na 10? Poza tym, z tego co pamietam, z tego filmu, nie wszystkie przetwornice zostana w ten sposob uszkodzone.

deejeys napisał(a):
Boogie, a tureckie iPhone z low battery? Pusta obudowa + dioda i bateria od zegarka?

To akurat przyklad produktu na przypal, nie sprzedasz tego duzo.

PostNapisane: 4 maja 2013, 15:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Dla mnie ten xenon to taki sam przypał jak iphone z dioda. Tyle, że iphone nie pali instalacji.

Nawet jeśli ktoś nie zauważy, że palą mu się obydwie przetwornice :niepewny: to po oddaniu auta do naprawy mechanik go uświadomi.

Wtedy wystawi komentarz negatywny na allegro a ktoś przed kupnem go przeczyta i zrezygnuje, no chyba, że jest aż tak głupi i nie sprawdzi. I w ten oto sposób biznes po 2 tygodniach pada. W sklepie motoryzacyjnym czy na bazarze jest to samo.

Z pendrivami jest moim zdaniem trochę inaczej bo tam z pozoru wszystko wydaje się być ok a utrata danych może być spowodowana wieloma czynnikami. Poza tym ludzie zazwyczaj kupują 1 pendrive który mógł akurat być wadliwy a przetwornice palą się obie.

PostNapisane: 4 maja 2013, 16:00 
Przyjaciel forum

wandii napisał(a):
Nawet jeśli ktoś nie zauważy, że palą mu się obydwie przetwornice :niepewny: to po oddaniu auta do naprawy mechanik go uświadomi.

Zgoda, watpie jednak, ze powie wlascicielowi (watpie, ze wogole na to wpadnie, o ile nie mial wczesniej doswiadczenia z takim przypadkiem), ze to palnik ja spalil. Poprostu powie, ze przetwornica jest do wymiany.

wandii napisał(a):
Wtedy wystawi komentarz negatywny na allegro a ktoś przed kupnem go przeczyta i zrezygnuje, no chyba, że jest aż tak głupi i nie sprawdzi. I w ten oto sposób biznes po 2 tygodniach pada. W sklepie motoryzacyjnym czy na bazarze jest to samo.

Ogrom komentarzy jest wystawianych gdy przesylka dotrze i klient ja rozpakuje.

wandii napisał(a):
Z pendrivami jest moim zdaniem trochę inaczej bo tam z pozoru wszystko wydaje się być ok a utrata danych może być spowodowana wieloma czynnikami. Poza tym ludzie zazwyczaj kupują 1 pendrive który mógł akurat być wadliwy a przetwornice palą się obie.

Z pendrive'ami, ktore pokazalem sytuacja wygladala tak, ze one nie byly w jakiejs czesci wadliwe, np. 1 na 10 tracil dane, wszystkie byly oszukane, nic poza nazwa plikow sie na nich nie zapisywalo :)

PostNapisane: 4 maja 2013, 18:05 
Specjalista

e34 540i '94
Powtorze jeszcze raz, takie deale jak z takimi xenonami to cos jak sprzedaz metylu - tylko na raz, jedna akcja i zwijamy biznes.
Nie ma bata zeby zeby ktokolwiek elementarnie myslacy robil takie zarniki, one musza dzialac, lepiej gorzej, a niektore moze i popala przetwornice, ale to beda pojedyncze procenty

PostNapisane: 4 maja 2013, 18:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Podróbek jest masa ale nie palą od razu przetwornic to skrajne sytuacje.
Wadą tych podróbek jest gówniana jakość świecenia dużo słabsza od porządnej żarówki (po wymianie ze starych kilkuletnich oryginałów na te chińczyki nie zauważymy różnicy światła bo będą świecić podobnie lub trochę gorzej od tych starych a nowy porządny żarnik zszokuje nas różnicą)
Drugi problem to tendencja do migotania od samego początku życia chińskiego żarnika.
Z czasem nawet dość szybko zaczynają wariować i nie zawsze się załączają lub w trakcie świecenia gasną.
Trzeci problem nie równo się wypalają i po 2-3 miesiącach świecenia mamy dwa żarniki różnego koloru.
Te palenie przetwornic pokazane na filmie występuje przy uszkodzonym chińskim żarniku w którym robi się zwarcie rzadko ale zdarzają im się takie akcje.

Ogólnie chińczyk nie ma sensu jak ktoś chce tanio są tańsi sprawdzeni producenci nie tylko philips i osram ale też trzeba liczyć,że jakość światła i trwałość nie będzie taka jak w/w za to nie będzie tych problemów co przy chińczykach.

PostNapisane: 4 maja 2013, 20:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Migotanie żarników, to w 90% przypadków wina przetwornic. Tak samo jak problem z ich zapaleniem się.
Chińskie żarniki, jeśli przetwornice są ok wypalają się równomiernie.
Popularne hidy nie nadają się do samochodów bez soczewki (choć czasami zdarzają się sytuacje, że w reflektorze z gładkim szkłem świecą całkiem dobrze - np. w Peugeocie 406 po lifcie świecą całkiem nieźle [w sensie, że nie walą po oczach innych uczestników ruchu]).
Jak ktoś kupuje zestaw hidów za 100zł, to nie dziwne, że migotają, albo mają nieodpowiednią barwę (przetwornica nie dostarcza odpowiedniej ilości prądu).
Mam stare przetwornice Vertex (straszne klocki) i nie wywalały błędu, każda z barw chińskich świeciła tak jak powinna.
Natomiast mam także drugi tani zestaw (w przeciwmgielne), 4300 świecą jak 6000k, migotają, czasami się nie zapalają, były dwukrotnie reklamowane.

Co do oryginałów, to na rynku jest straszny problem z dostaniem nie podrabianych palników Philipsa, czy Osrama.
W Stilo, które ma oryginalne światła xenonowe, wytrzymują u nas ~1.5 roku, a są zawsze z pewnego źródła i kosztują około 200zł/szt (samochód rocznie robi koło 10.000km).
Natomiast znajomy w 328 ma już ponad 4 lata te same chińskie żarniki i nadal oba świecą tak samo z tym, że ich barwa zaczyna wpadać w delikatnie różowy (na początku było 4300k). Zestaw kosztował koło 200zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1