BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup niwelatora laserowego
PostNapisane: 3 września 2013, 10:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Będę miał trochę roboty w domu z montażem sufitów podwieszanych, więc szukam jakiegoś amatorskiego (do 500zł) niwelatora laserowego (laser krzyżowy). Sufity będą obniżone minimalnie, więc pewnie zamiast trójnoga przyda się tyczka.
Oglądałem 2 modele z Castoramie:
http://allegro.pl/laser-krzyzowy-clli-s ... 20080.html
i
http://allegro.pl/skil-laser-poziomica- ... 70135.html
Nie wiem czy gra jest w ogóle warta świeczki, czy takie coś później mi się jeszcze do czegoś przyda (układanie płytek)?
Ma ktoś do czynienia z takim sprzętem? Na co zwracać uwagę? Dokładność i zasięg mają podobny, chyba wystarczający. Na forach specjalistycznych chwalą głównie sprzęt za grube $$$, o tych nie ma za dużo informacji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zakup niwelatora laserowego
PostNapisane: 3 września 2013, 20:19 
Forumowicz

Moje BMW: e36 touring
Kod silnika: mm52b20
Jeśli nie będzie Ci już więcej potrzebny to popytaj czy w jakiejś wypożyczalni nie załatwisz sobie taniej niż te 300zł. ;)

Tym Stanley'em się bawiłem, ale nie wiem czy jest dobry czy nie, bo się nie znam na tym. Nigdy nie robiłem sufitów, ale bawiło się fajnie. :D

PostNapisane: 5 września 2013, 12:25 
Uzależniony od forum :)

fixxxer1, ja wczoraj przy wyznaczaniu poziomów fundamentów do wylania u siebie w garażu używałem tego urządzenia :) w naszym regionie zwanego potocznie szlauchwaga :D http://allegro.pl/poziomnica-poziomica- ... 53616.html

sprawdziło się wyśmienicie, z 2 stron ładnie się wszystko zgodziło. Praktycznie co do 1mm. A budynek spory, no i spadzisty teren 16x6,5m :) prosta budowa, nie ma co się popsuć no i koszt nieporównywalnie mniejszy :)

pozaznaczasz na ścianach 1 poziom, jak nie da się przy samym suficie to niżej, potem poprzenosisz już miarką w górę tak jak potrzeba, odrysujesz długą łatą i po problemie :)

jak jest mucha do ubicia to nie trzeba kupować armaty ;)

PostNapisane: 5 września 2013, 13:31 
Zacna persona forum

Też latałem z szlaufwagą przy swoim domu ;) Niestety do pracy z nią potrzeba dwóch osób, a nie zawsze będę miał ten luksus.
Oczywiście bez lasera też się człowiek obędzie, nie takie rzeczy ze śwagrem po pijaku robiliśmy, ale trochę korci taki gadżet ;)

PostNapisane: 5 września 2013, 22:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
fixxxer1, Trochę droższy niż zakłada Twój budżet ale od kilku lat do wykończeniówki używamy ten laser http://allegro.pl/laser-krzyzowy-gizmod ... 26368.html Z czystym sumieniem mogę go polecić bo ma podstawową zaletę - uchwyt magnetyczny a nie jakieś tyczki, które są zazwyczaj zbyt krótkie i dodatkowo musisz z remontu na remont przewozić i pamiętać żeby była, a tak przykręcasz na mniej więcej porządanym poziomie kawałek blachy przykładasz laser i ustawiasz na wymagany poziom (magnes trzyma niemalże na każdym narożniku tynkarskim o ile nie jest zaszpachlowany jak czasami się zdarza, czy na rurze stalowej itp). Mówię ci bardzo fajna sprawa w porównaniu do statywów.
Następnym plusem jest samoniwelacja, bo jak przyglądałem się niektórym tanim laserom to w rzeczywistości musisz na oczku ustawić poziom i wtedy niby masz poziom. Np. laser budżetowy Stabili kiedyś oszukał nas na suficie (ok. 100m2) 4 cm w poziomie sufitu.
Z tym laserem niegdy nie było problemu a zrobiliśmy z nim tysiące metrów sufitów i glazury więc jest sprawdzony.
Od jakiegoś czasu na włąsną rękę robię remonty i jak trafi mi sie większa robota, którą bez lasera cięzko będzie zrobić to kupuję właśnie ten model, żaden inny :ok:

Tylko teraz mam wątpliwość czy przypadkiem ten używany przez nas nie jest trochę nowszy tj. - http://allegro.pl/laser-krzyzowy-geo-fe ... 57625.html
Jutro postaram się dowiedzieć...

PostNapisane: 6 września 2013, 06:56 
Zacna persona forum

Odwiedziłem sklep stacjonarny u mnie w mieście i panowie zaproponowali mi taki laser z uchwytem magnetycznym:
Leica Prexiso XL2:
http://disto.pl/?laser-krzyzowy-prexiso-xl2,27
w cenie 350zł (bez statywu i tyczki).
Gwint jest taki jak przy statywach fotograficznych, więc na upartego będę mógł z niego skorzystać.
Magnes jest na tyle silny, że utrzyma laser na otynkowanym narożniku okna? Jeśli tak, to odpada zakup tyczki :)

PostNapisane: 6 września 2013, 22:41 
Sylwek_ch napisał(a):
jak jest mucha do ubicia to nie trzeba kupować armaty

Hehe, no fake :D Złote słowa! W tym wypadku chyba korzystniej będzie wypożyczyć lub rozważyć zakup prostego narzędzia, który spełni oczekiwania autora, który robi własny dom. Co innego, jak ktoś robi robotę, kto będzie to odbierał i się przypierpapier... przyjdzie taki inspektor nadzoru np. Sylwek_ch i powie, że krzywo, bo wg normy PN EN 1500-100-900 to na takim wymiarze odchyłka to powinna być tyle, inaczej to się budynek zawali :super: :rotfl:

Żeby nie było całkiem OT - ja zawsze korzystałem ze sprzętów Hilti i bez zastrzeżeń - ale to raczej nie ta półka cenowa ;)

PostNapisane: 7 września 2013, 13:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Ja mam Boscha... Bardzo przyjemne urządzenie. Baa... Gdybym je miał teraz na miejscu to nie byłoby problemu, żeby Ci je pożyczyć ! Niestety bez niego nie jestem w stanie nic realizować.

Fryderyk napisał(a):
Sylwek_ch napisał(a):
jak jest mucha do ubicia to nie trzeba kupować armaty

Hehe, no fake :D Złote słowa! W tym wypadku chyba korzystniej będzie wypożyczyć lub rozważyć zakup prostego narzędzia, który spełni oczekiwania autora, który robi własny dom. Co innego, jak ktoś robi robotę, kto będzie to odbierał i się przypierpapier... przyjdzie taki inspektor nadzoru np. Sylwek_ch i powie, że krzywo, bo wg normy PN EN 1500-100-900 to na takim wymiarze odchyłka to powinna być tyle, inaczej to się budynek zawali :super: :rotfl:

Żeby nie było całkiem OT - ja zawsze korzystałem ze sprzętów Hilti i bez zastrzeżeń - ale to raczej nie ta półka cenowa ;)

Teraz doczytałem. 100% racji z tego co piszesz. Kierownik nie odbierze wykonanych robót bo futryna w ścianie działowej odbiega w pionie o 0,1cm, albo pochwyt jest przykręcony 0,5cm niżej niż mówi norma... Nie ważne, że niżej się nie da bo były zmiany w planie i kręcac według normy parkuje w szybe :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1