BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno TV 37" LCD
PostNapisane: 8 października 2007, 21:46 
Zacna persona forum

Jaki telewizor polecacie LCD? Na co zwracać przy kupnie takiego TV.
Zauważyłem w sklepie ,że nie każdy ma ładny odbiór! Czego tak jest?
Jakie paramentry są najważniejsze?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 22:08 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Przede wszystkim rozmiar. Im większy tym fajniej. TV nie kupujesz na dzień-dwa tylko na dłużej. To ważna decyzja.
SIZE DOES MATTER
Startuj od 40" jeżeli to ma być twój główny telewizor.
Później oczywiście rozdzielczość (są albo pół-HD 1366x760 albo full HD). Ważny jest też kontrast (przynajmniej 3000:1) i gniazda - jak najwięcej. Musi mieć HDMI oraz VGA do laptopa.

W tym temacie przeor BIGPUN jest dość mocny, należy do elitarnego klubu FIFTY, mógłby uchylić rąbka tajemnicy.

Osobiście natomiast mogę polecić Samsungi. Dają żywy kontrastowy obraz.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 22:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32
Kod silnika: M60B30
doleje troszke oliwy do ognia - jako ze mam z tym do czynienia z drugiej strony - pracuje w serwisie autoryzowanym.

moja rada taka - kup najtanszy, taki zeby nie bylo zal wyrzucic po 2 latach - czytaj po gwarancji. to jest sprzet nienaprawialny w taki sposob jak standardowy TV. wymienia sie modulu ktore nigdy nie kosztuja ponizej 1000zl netto. dolicz VAT i dla mnie skromna robocizne i robi sie prawie 1,5 kZl. czy dasz tyle za naprawe?? ten sprzet nie jest juz produkowany jak kiedys, na nascie lat. tu "cykl zycia" jest przewidziany na 2-5 lat. a cyna bezolowiowa skutecznie umozliwia skrocenie czasu dzialania wspolczesnej elektroniki.
jesli masz wybor wybierz taki z najdluzsza gwarancja, pytaj sprzedawcow o mozliwosc dokupienia dodatkowej gwarancji na 5 lat - uwiez mi , bedzie ci potrzebna. producentom nie zalezy na tym aby twoj TV dozyl twoich wnukow. on ma si e popsuc. masz kupic nowy. obrazisz sie na firme X , trudno , maja to gdzies. kupisz sprzet firmy Y, klient firmy Y obrazi sie i kupi firme Z , zas klient Z kupi tv X bo Z go zawiodl. interes sie kreci i kasa splywa.

co do jakoksci obrazu to na dzien dzisiejszy czolowka brzmi : SHARP , SAMSUNG z malutka przewaga na tego pierwszego. ale tu znow po gwarancji dochodzi problem taki, ze producenci z poza uni, wiec i czesci drozsze - akcyze, clo itd.

p.s. koszt produkcji TV LCD jest kilkukrotnie nizszy niz TV CRT - kineskopowego. towar kosztuje tyle na polce bo .... ma tyle kosztowac !

Ostatnio edytowano 8 października 2007, 22:27 przez flash, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 22:30 
Zacna persona forum

Sprawdz jasnosc i kontrast. Jedna wazna rzecz: jak LCD to od razu telewizja w wysokie rozdzielczosci (np. "n"), bo jak podlaczysz ze zwyklej kablowki / anteny, to sie za glowe zlapiesz, ze TV za 4-5 tysiów ma taka pikseloze... Ale to chyba jasne... :)

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 22:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32
Kod silnika: M60B30
w "n" w wysokiej rozdzielczosci sa tyko 3-4 kanaly. reszta jest standardowa jak PAL przewiduje.
po prostu w nowych TV obrobka sygnalu w.cz. czyli kablowka czy antena dachowa jest potraktowana po macoszemu. ot tak byle by bylo. wystarczy zwykly tuner z wyjsciem RGB i juz oglada sie lepiej. jasne ze w HD jest ladniejszy obraz (choc widac jeszcze dokladniej wady kompresji MPEG) ale nie mozna wpajac komus ze wszystkie kanaly w "n" sa super. to ze nsport identyfikuje HD to nie oznacza ze od poczatku tj kamery, woz transmisyjny, miksowanie jest w HD. stosuje sie skalowanie w gore, z SDTV robi sie HDTV. to tak jak z stereo nicam, to ze tv wyswietla nicam nie oznacza ze jest stereo.leci to samo w 2 kanalach. uwazam ze na HD jeszcze za wczesnie. nie warto ladowac kasy w ta technologie, bo zanim nadawcy przejda na HD to juz dawno bedziesz sie rozgladal za nowym telewizorem.

Ostatnio edytowano 8 października 2007, 22:51 przez flash, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 23:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
nie, nie, nie, nie ;p

Rozmiar - im wiekszym tym lepszy? bez sensu... sprzed audio-video musi by dobrany do wielkosci pomieszczenia, ani nie za duzy, ani nie za maly... musi byc w sam raz... najlepiej popatrz na tv w sklepach z odleglosci podobnej do tej, z ktorej bedziesz ogladac TV w domu. (usiadz w kinie w 1 rzedzie i wyobraz sobie, ze masz tak w domu dzien w dzien ;p - powodzenia)

Jakosc w sklepach - bardzo slaby wyznacznik, gdyz czesto podlaczaja szeregowo telewizory i im dalej od zrodla tym gorszy obraz; trzeba tez pamietac o tym, ze ludzie chodza po sklepie i przestawiaja kazdy parametr jaki dadza rade... najlepiej sprawdzac wiec obraz bezposrednio z demo plyty dvd (niektore sklepy tak maja)

Parametry na karteczkach w sklepach czesto sa bez sensu - szczegolnie kontrast, np. w Sony napisza 1000:1, a w Deawoo obok 7500:1 - tyle, ze sa to dwa rozne parametry, a podaja je jako jedne (tak samo jak np. glosniki JBL w sklepie widzisz 80W, a obok sa jakies chinskie gowienka z napisem 600W).

Jak zakonczyly sie moje miesieczne poszukiwania telewizora? W malutkim sklepiej w Katowicach znalazlem telewizor taniej niz w sklepach internetowych - wiec obala sie mit Media-Markt, Euro, czy nawet allegro.... od prawie roku mam Sony Bravia 32V2000 (32") - model z prawie najlepszej serii i widac roznice w obrazie w stosunku do serii U, S itp.
Dlaczego nie 42" ? bo bylyby za duze do pokoju i wzrok nie obejmowalby calego ekranu - meczace ogladanie). Do tego odrazu gratis dostalismy "N" i ogladanie widoczkow na Discovery HD to czysta poezja.

Dodam jeszcze, ze moim obiektywnym zdaniem obraz na Bravii z serii V (wiecej barw itd) jest o wiele lepszy niz na porownywalnych Samsungach, Panasonic'ach, LG, czy wspomnianych wczesniej najtanszych Braviach (mialem okazje ogladac discovery HD na kilku TV).

[ Dodano: 9 Październik 2007, 00:02 ]
Nawiasem mowiac - jesli ktos nie widzi roznicy miedzy telewizja N na LCD (zwykle programy, nie HD), a kablowka, albo tez nie widzi roznicy w kablowce na LCD, a na zwyklym telewizorze to niech zostanie moze przy starym Triluxie... roznica jest i widac ja wyraznie.

Tak samo, jesli ktos watpi w jakosc obrazu HD - TVN zwykly na kanale 3, TVN HD na 13, przelaczam sie jednym przyciskiem pilota z jednego na drugi, kilka razy... i roznica jest znaczaca... telewizja widocznie nie klamie tak bardzo, jak sie niektorym wydaje ;p

Ostatnio edytowano 8 października 2007, 23:13 przez PAMO, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 07:22 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
pamo napisał(a):
Rozmiar - im wiekszym tym lepszy? bez sensu... sprzed audio-video musi by dobrany do wielkosci pomieszczenia, ani nie za duzy, ani nie za maly... musi byc w sam raz... najlepiej popatrz na tv w sklepach z odleglosci podobnej do tej, z ktorej bedziesz ogladac TV w domu. (usiadz w kinie w 1 rzedzie i wyobraz sobie, ze masz tak w domu dzien w dzien ;p - powodzenia)

Gdyby było tak jak mówisz, wystarczyłby mi laptop 15'4 stawiany na kolanach.... a nie wystarczy.
Ekran kinowy jak się siedzi w ostatnim rzedzie i tak jest wielgachny, chyba że do jakiegoś starego kina się pójdzie...
Oto własnie chodzi żeby ekran był możliwie wielki.
Niby poco ludzie by instalowali w domach projektory (Radek) gdyby nie chodziło przekątną?
Jasne że nikt nie ogląda TV z odległości 20cm. Czy masz 20" czy 40" siedzisz koło 2-3m - tutaj widać wyraźną róznice.

42" to nie jest na tyle dużo żeby wzrokiem nie objąć, bez przesady, musiałbyś siedzieć niecały metr przed TV żeby mieć problem z objęciem wzrokiem, chyba że masz wzrok 4:3 i ci ucina boki ;) :hyhy:

720p vs 1080p?
1080p w tej chwili obsługuje tylko PS3 - mozna oglądać filmy na blue ray, których jest dosłownie kilka.
1080p nawet wyjście vga nie chce ciągnąć w laptopach, 720p chodzi znakomicie.
Ogólnie lepiej mieć tutaj więcej tyle że w tym przypadku to więcej niczemu, poza ps3, na chwilę obecną nie służy.
Normalna telewizja idzie w PAL i wygląda na dużym TV żałośnie.

Z tego co mi wiadomo, SONY nie produkuje własnych matryc, lecz bierze je akurat od samsunga. Kineskopy robiło - matryc nie robi.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 08:45 
Uzależniony od forum :)

Dzikus, koreańce cię za jajka powieszą za zdradzanie tajemnic firmy :)

Co do TV... nie wiem ile kosztoją takie TV... ale... u siebie mam taki oto zestaw:

TV Daewoo 29" 100Hz - do oglądania discovery podczas obiadu, czasami jakiegoś filmu w TV - ale wg. mnie CYFRA z HBO NIC NIE OFERUJE ciekawego: NIC. Czasami jakieś durne komedie na HBO COMEDY - resztę widziałem... :zalamany:

Do tego Amplituner Yamaha + 5 głośników + SUBWOOFER KODA SW1000.

DO wyświetlania: Projektor BenQ. daje mi przekątną 120 cali.. ( o ile pamiętam) szerokość dołu do chyba 240cm... (musze zmierzyć)

Laptop do DELL, wyjściem cyfrowym i tym kabelkiem podłaczam amplituner.

EFEKT:
Podczas oglądania pojutrze, sąsiedzi z góry myśleli że tir pod domem się popsuł i godzine próbuje ruszyć... :przestraszony:

P.S. Siedzimy od ekranu jakieś 3,5 metra, projektor jest pod sufitem, pięknie działają divxy, choć nie ma porównania do oryginalnych DVD....

Ja używam sprzętu do golądania FILMÓW. A FILM to nie tylko WIZJA ale nie mniej ważny jest DŹWIĘK. Więc kupno TV za 5 tysi i do tego kina domowego za 1500zł to pomyłka... ;)

Ostatnio edytowano 9 października 2007, 08:49 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 08:51 

Dzikus napisał(a):
niektórzy

:wsciekly: ale nie wszyscy :mur:

:ban?:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 09:11 
Częsty bywalec

KotSylwester napisał(a):
EFEKT:
Podczas oglądania pojutrze, sąsiedzi z góry myśleli że tir pod domem się popsuł i godzine próbuje ruszyć...

Niedość, że piękny obraz i dźwięk to jeszcze przenosi w czasie :rotfl: (pojutrze? chyba przedwczoraj ;) ) Ale także jestem za rozwiązaniem projektor + dobry amplituner i głośniki. Koda :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 09:15 
Zacna persona forum

Marsellus napisał(a):
pojutrze? chyba przedwczoraj

Film taki... :rotfl:

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 09:59 
Częsty bywalec

mike_r6 napisał(a):
Marsellus napisał(a):
pojutrze? chyba przedwczoraj

Film taki... :rotfl:

aaa nie skojarzyłem :wstyd: . W tym kontekscie zabrzmiało jak pomyłka :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 10:03 

Pojutrze...
http://film.onet.pl/F,10025,plakat.html

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 10:42 
Zacna persona forum

No mnie intersuję raczej 37" większy to będę musiał głową podążać za postaciami!
Tak się zastanawiałem nad Samsungami, ale LG coś mnie zaczął kręcić! Już sam nie mam pojęcia za co się złapać! Za duży wybór na tych półkach w sklepach :zly: :zly: !

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 14:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
lolejko napisał(a):
No mnie intersuję raczej 37" większy to będę musiał głową podążać za postaciami!

:zakrecony: jak to?

dziwię się, bo akurat siedzę w sprzecie wizyjnym - głównie projektorach - i doswiadczenie uczy czegos z goła innego. wg sztuki montazu projektorów dedykowanych do kina domowego (format 16:9) minimlny, a zarazem optymalny stosunek szerokości obrazu do odległości patrzenia to 1:1,5, czyli na kazdy metr szerokości ekranu odległośc patrzenia powinna wynosic 1,5m.

rzecz sie ma ciut inaczej w przypadku projektorów biznesowych (pracujacych w formacie 4:3) - ze wzgledu na duża wysokośc obrazu odległośc patrzenia powinna by wieksza. co prawda po przełączeniu go w format panoramiczny obraz nam trochę "ucieknie" - zmniejszy się, ale dlatego do kina dedykowane są projektory 16:9, zeby tego efektu uniknąc.

w przypadku plazm i LCD (właściwie czemu myślisz o LCD? plazmy daja lepszy obraz) stsounek szerokości ekranu do odległości jest ciut większy - ok 1:2 - ze względu na charakter wyświetlanego obrazu - w projektorze patrzymy na obraz odbity od powierzchni projekcyjnej, LCD czy plazma "świeci" bezpośrednio w stronę widza, co bardziej meczy wzrok.

zatem przyjmując wielkoś LCD/plazmy 37", czyli szerokośc ok 80cm powinieneś siedziec ok 1,5 od ekranu żeby poruszac głową obserwując postaci. jeżeli usiądziesz dalej będziesz widział jeszcze pół ściany, listwy przypodłogowe, kinkiety i co tam masz jeszcze na scianach, i z kina w domu "nici".

lolejko, jeżeli chcesz oglądac filmy, odpuśc sobie LCD i plazmę, kup projektor. od 3500zł netto możesz kupic projektor 720p - o wiele wiecej frajdy niż z po prostu troszke wiekszego telewizora, który dodatkowo będzie Ci rozciągał sygnał TV tak, ze dostaniesz szału (przynajmniej ja dostaję) a juz wybory miss na LCD/plazmie to już masakra!!!

Kot, jakiego masz Benq-a? jak bedziesz chciał coś fajnego, to daj znac.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 22:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
tak przy okazji takie pytanie laika: czy na projektorze da się oglądać zwyklą telewizję z kablówki/anteny dachowej?

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, 07:54 

bierute napisał(a):
Kot, jakiego masz Benq-a? jak bedziesz chciał coś fajnego, to daj znac.

Niestety tylko 610tkę (tak z pamięci mówię)

kaden napisał(a):
tak przy okazji takie pytanie laika: czy na projektorze da się oglądać zwyklą telewizję z kablówki/anteny dachowej?

Da się oglądać z:
-kompa
-dvd
-tunera

nprojektor nie ma wejscia antenowego i tunera, więc nie da się podłączyć anteny do niego, nie da się oglądać VIDEO CD - są za słabej jakości. :cool:

Tytuł: Re: Kupno TV 37" LCD
PostNapisane: 10 października 2007, 08:08 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
A ja kupiłem sobie projektor i uważam że bije on na głowe wszystkie TV z tanich półek jeżeli chodzi o ogladanie filmów 100 cali masz na dzien dobry i efekt przypominający najbardziej kino , a nie przejaskrawione i nienaturalne kolory z telewizorów LCD.

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, 09:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
kaden napisał(a):

Kot mówi dobrze. sygnał docierający do projektora musi byc zdekodowany. najprosciej - przepuśc sygnał antenowy przez: video (takie z tunerem), nagrywarke dvd (ma tuner), kompa z tunerem tv, tuner tv satelitarnej (w wypadku satelity) albo zewnętrzny tuner TV (można takie kupic, są nawet takie z pilotem).

jedyne projektory z tunerem jakie sie pojawiły to dostepne na allegro (nie wiem czy wciąż, ale były) niejakie ALLY - szajs straszny, i to chyba na lampy halogenowe a nie wyładowcze.

Kot - benq ma niewątpliwie ważną zaletę - tanie lampy!

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, 09:41 
Zacna persona forum

Bratpit napisał(a):
A ja kupiłem sobie projektor i uważam że bije on na głowe wszystkie TV z tanich półek jeżeli chodzi o ogladanie filmów

Co to za sprzęt ? Jak wrazenia z uzytkownaia ?

-> Zobacz Moja Bunie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1