BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno auta za granicą.
PostNapisane: 4 marca 2014, 19:03 
Pierwsze kroki

Witam. Piszę ten temat po raz drugi i gdy ktoś go znów usunie mam nadzieję że ktoś chociaż łaskawie napiszę dlaczego. Jestem od kilku dni za granicą i chce tutaj kupić auto, jednak do Polski wrócę za 2/3 miesiące. Jeśli kupię auto dajmy na to jutro, mogę nim się normalnie poruszać czy muszę to zgłosić w jakimś urzędzie w tym kraju, czy wystarczy umowa przy sobie. Wiadomo że auto musi posiadać tutaj ubezpieczenie i przegląd. Drugie moje pytanie brzmi czy ktoś może podać przybliżoną kwotę wszystkich opłat w kraju po sprowadzeniu auta, czytałem na innych forach kilka tematów i średnio wychodzi około 2000 zł. Dodam tylko że auto będzie miało 2.0 silnik więc łapie się w kategorii że płaci się 2 czy tam 3% ceny katalogowej auta.

Pozdrawiam HassanG.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kupno auta za granicą.
PostNapisane: 4 marca 2014, 19:16 
Zacna persona forum

HassanG napisał(a):
Piszę ten temat po raz drugi i gdy ktoś go znów usunie mam nadzieję że ktoś chociaż łaskawie napiszę dlaczego.

przeliczysz się :D

Co do kosztów
http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,sa ... a,200.html

PostNapisane: 4 marca 2014, 21:15 
Zacna persona forum

Skomplikowany temat.Przybliżę Ci wszystko na PW bo pewno ten temat poleci zaraz.Bo to dziwne forum jest.Ale i tak je lubię,żeby nie było ;) Pisz na PW.

PostNapisane: 4 marca 2014, 21:27 
Forum nie jest dziwne, jest przejrzyste.
Co znaczy, że jesteś za granicą? Konkretnie GDZIE. Może akurat, znajdzie się ktoś, kto przerabiał temat w danym kraju.

Poza tym kilka minut szukania w google i znalazłbyś odpowiedź na każde swoje pytanie, ale po co... ułatwiać sobie życie, jak można utrudniać? :niepewny: .

Poza tym.... takie tematy już były, np:

viewtopic.php?f=38&t=56865&p=1780337&hilit=Zakup+auta+za+granic%C4%85.#p1780337

PostNapisane: 4 marca 2014, 21:55 
Zacna persona forum

rybik napisał(a):
Hmmm :niepewny:
Jest dziwne.Do przejrzystości mu daleko brakuje jak każdemu forum.Ja koledze wytłumaczę na PW na ile bedę mógł bo czytanie forów i "expertów" na nich może czasem doprowadzić do osiwienia a nie do rozwiązania problemu ;) Peace bro.

PostNapisane: 4 marca 2014, 23:24 
Pierwsze kroki

rybik napisał(a):
Poza tym kilka minut szukania w google

Szkoda że większość tematów w google pochodzą z roku 2007-2010 a jak każdy wie prawo się zmienia. Gdyby ktoś łaskawie nie usunął pierwszego tematu to byś miał wszystko ładnie opisane. Nie utrudniam lecz chce wiedzieć wszystko na 100%, wszędzie jest 100 innych wersji a chyba od tego jest forum żeby się też pytać i o takie rzeczy?

Kraj o którym mowa to Niemcy.

PostNapisane: 5 marca 2014, 08:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
greg27 napisał(a):
rybik napisał(a):
Hmmm :niepewny:
Jest dziwne

Więc zrób jak mówisz czyli wytłumacz koledze na priv co i jak z kupnem auta z Niemiec a za moment przyjdzie następny użytkownik i założy dokładnie taki sam temat bo Ty wolałeś komuś napisać prywatnie a nie na głównym...

PostNapisane: 5 marca 2014, 08:35 
Zacna persona forum

Tak jak założyciel tematu napisał.Dziś jest tak a jutro może być inaczej.Ktoś za pół roku poszuka tematu i przeczyta a przepisy będą całkiem inne.Ale ok.
Więc wygląda to tak,że jak kupisz auto dajmy na to dziś to masz dwie opcje.Jak masz meldunek DE to rejestrujesz auto normalnie na siebie ale nie wiem czy na dwa miechy to taka opłacalna sprawa w sensie ubezpieczenia tutaj oraz podatku drogowego.Co do ubezpieczenia musisz udowodnić swoje zniżki z PL(jeśli je posiadasz).Co do podatku to zależy jakie to auto.Jeśli benzyna płacisz mniejszy,jeśli diesel to większy.Jak jesteś w dużym mieście to są umwelt zone czyli strefy ekologiczne.stary diesel nie spełniajacy Euro4 nie ma prawa wjazdu do centrum.Opcja numer dwa(polecana).Kupujesz auto, idziesz do urzędu (zulassungsstelle) odwalić papierkową robotę.Obok urzędów są punkty wyrabiania tablic(kennzeichen,schilder) i tam kupujesz tablice wywozowe na miesiąc(z czerwonym paskiem).Koszt to od 130 do 180 euro(zależy od miejsca oraz natężenia punktów sprzedajacych tablice).W tej cenie jest oczywiście ubezpieczenie już.Gdy się skończą idziesz po następne.Ta opcja chyba będzie najlepsza(najtańsza dla Ciebie) według mnie,jeżeli jesteś w DE tylko 2-3 miesiące.Jakieś pytania,pisz.Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 marca 2014, 11:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
greg27 napisał(a):
Tak jak założyciel tematu napisał.Dziś jest tak a jutro może być inaczej.Ktoś za pół roku poszuka tematu i przeczyta a przepisy będą całkiem inne.Ale ok.

Nie widzę żadnego problemu podłączenia się kolejnego użytkownika w tym samym temacie w celu uaktualnienia tych przepisów które cały czas ulegają zmianie :)

PostNapisane: 5 marca 2014, 17:16 
Pierwsze kroki

greg27, dzięki wielkie za pomoc. Tak jak mówisz skorzystam z tej drugiej opcji, jestem ciekaw co powiedzą w urzędzie jak będę drugi/trzeci raz wyrabiał tablice ;d

PostNapisane: 5 marca 2014, 17:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320iC
Kod silnika: M52
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144875
A czy ktoś się orientuje jak jest w USA? Próbowałem coś wygooglować ale mało konkretów jest. Ja prawdopodobnie będę tutaj do końca roku, zastanawiam się czy nie kupić tutaj samochodu i później go wpakować w kontener do PL, ale będąc na wizie, mieszkając w hotelu mogę auto zarejestrować/używać?

PostNapisane: 5 marca 2014, 18:33 
Zacna persona forum

HassanG napisał(a):
jestem ciekaw co powiedzą w urzędzie jak będę drugi/trzeci raz wyrabiał tablice ;d
Nic.Nie będą Cię nawet pamiętać pewno :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1