BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jazda autolawetą z maks. obciążeniem ++
PostNapisane: 15 lutego 2015, 08:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Byłem ostatnio w DE autolawetą po moje e39 540i (zaczął ciec wymiennik ciepła skrzyni biegów, już wymieniony w PL).
Wynająłem lawetę do 3500kg na prawko B.
Jej ładowność to 1700kg, więc od razu wiedziałem że będę przeładowany, dlatego też tytuł tematu jest taki a nie inny - na forum lubimy auta z plusem/plusami :rotfl:

Auto to ducato z silnikiem 120kuni i 6 gang skrzynia ;) 2009rok.

W pierwszą stronę auto prowadziło się jednym palcem, za to z powrotem :przestraszony: auto było tak podsterowne że ledwo je ogarniałem, prawdziwa masakra! Nie polecam nikomu takiej jazdy, wręcz odradzam!

Jako że moje 540i ma masę własną 1690kg to byłem przeładowany o jakieś 200kg, ale największy wpływ na prowadzenie miał raczej rozkład mas: tylna oś wypadała jakoś w połowie beemki, gdyby była bardziej cofnięta to pewnie byłoby lepiej.

Swoją drogą te 120kuni od fiata załadowane czy nie, dawało radę i paliło średnio na pusto 12L a z załadunkiem jadąc troszkę wolniej 11L, opływ powietrza beemki pomógł hehe. Zrobiłem jakoś 2500km.

Jakby co to wynajem 280zł/doba, kaucja 1000zł, ropa przed granicą 4,99zł :rotfl:

Tak, wiem że nie powinno się tak jeździć i więcej tego nie zrobię, następnym razem zlecę to komuś kto będzie miał prawko C i wrzuci auto na większą lawetę lub C + E i weźmie auto na lawetę podpinaną pod hak.

Tyle że nawet jakbym wiózł jakieś lekkie 520i to rozkład mas tego fiata ducato dalej pewnie powodowałby mega podsterowność! Nigdy nie prowadziłem nic równie przerażającego jak ta załadodowana laweta. W porównaniu do niej e30 na śniegu na letnich oponach jak dla mnie proawdzi się duuuuużo prościej.

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jazda autolawetą z maks. obciążeniem ++
PostNapisane: 15 lutego 2015, 10:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: f32 428
Kod silnika: N20B20
to się tylko ciesz ,że cię Policja niemiecka nie drapnęła ... za przeładowanie i de facto jazdę bez uprawnień mandat byś miał taki ,że taniej było by ci porzucić ten zestaw :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 15 lutego 2015, 19:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Cytuj:
Tak, wiem że nie powinno się tak jeździć i więcej tego nie zrobię, następnym razem zlecę to komuś kto będzie miał prawko C i wrzuci auto na większą lawetę lub C + E i weźmie auto na lawetę podpinaną pod hak.

:ok:

PostNapisane: 16 lutego 2015, 10:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Kiedyś z kolegą przewoziliśmy E39 530D i laweta prowadziła się bez zarzutu :) Wjeżdżałeś na najazd przodem czy tyłem? Bo jak tyłem i miałeś silnik za tylną osią lawety to ja się nie dziwię, ze źle się prowadziła :D Także wydaje mi się, że albo auto którym jechałeś było jakieś wątpliwe, albo zabudowa kiepskiej jakości. Prawdę mówiąc, myślę że nawet 50% lawet na kategorię "B" jedzie "przeładowana". Z tego co wiem, to Niemiecka policja przymyka na to oko jeśli autolaweta jest w miarę nowym autem i przede wszystkim jest zadbana. Znam ludzi którzy wozili ciężkie auta takimi lawetami, mieli kontrole na niemieckich autostradach i policja po zobaczeniu, że laweta jest zaledwie roczna lub dwuletnia puszczała ich wolno...

PostNapisane: 16 lutego 2015, 13:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Bloody, jasne że przodem wjechałem i to najdalej jak mogłem.
Tak jak pisałem, nawet wioząc lekkie 520i czy 520d myślę że lipne by się prowadziła...

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 16 lutego 2015, 19:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
No to chyba trafiłeś na jakąś wadliwą lawetę, bo tak jak pisałem, my Fiatem Ducato przy E39 530D nie mieliśmy żadnego problemu :)

PostNapisane: 22 lutego 2015, 20:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Dziwna ta podsterowność coś. Sporo Europy zjeździłem identycznych rozmiarów autolawetą tylko Renault Master 2012 rok z silnikiem o takiej samej mocy (albo 125 km) i nic takiego nie miało miejsca. A woziłem "na sobie" nawet Q7 i auta o podobnych masach.

PostNapisane: 22 lutego 2015, 20:24 
To o czym piszesz występuje głównie w krótkich rozstawach osi, czyli np. dubel kabina ze standardowym rozstawem.

A jeżeli jechałeś pojedynczą kabiną z max rozstawem osi i samochód źle się prowadził to nadzwyczajnie w świecie był uszkodzony.

Ja posiadam Ducato Maxi, dubel kabina plus przedłużona rama i jak wrzucam takie E39 to nawet go nie odczuwam ;)

Ogólnie to strasznie przeżyłeś ten wyjazd :D

Ciekawe czy dałbyś radę pojechać czymś takim, przybliżone wagi... x5 2100, e60 1600, e46 1400, czyli jakieś 3,5t więcej (plus waga lawety z 900), niż Ty miałeś i... mój zestaw nie był podsterowny, nadsterowny i bujasterowny :D

Obrazek

PostNapisane: 22 lutego 2015, 21:37 
Pierwsze kroki

rybik na 3 auta polecam 519 cdi i we fiata już nie wsiądziesz, jednak trochę $ więcej trzeba dać. Nie był bym sobą jak bym nie zapytał, jak wychodzisz ze spalaniem???

PostNapisane: 22 lutego 2015, 21:55 
Adam., dzięki za polecenie, ale nie skorzystam :)
Przede wszystkim jeżdżę z laweta pojedyncza.
Spalania: solo: od 8l tryb Eco do 14l.bardzo szybko.. z reguły 10l nie przekracza się. Dwa auta od 11 do 15. Trzy auta 15-16.

Jeździłem ostatnio nowym, kilku miesięcznym Sprinterem 318 (o ile dobrze kojarzę model, 3,0l v6) i ten samochód nie dorasta do pięt Ducato. W środku brzydsze, pali jak smok, dużo przyjemniej jeździ się Fiatem.

Z Mercedesa chętnie kupię jak kiedyś uda się znaleźć 412 w dublu..

PostNapisane: 22 lutego 2015, 22:31 
Pierwsze kroki

rybik wiedzę do merca nie dasz się przekonać. Mi znowu w sprinterze wszystko bardziej się podoba, co do spalania 3.0 v6 swoje lubi wsiąść. Ostatnio robiłem robiliśmy do gościa z Poznania 519 cdi (3.0 v6) dmc 5t bliźniak doka, z rozstawem osi 510cm, auto lata zawsze w podwójnej lawecie, efekt jedna z lepszych lawet jakimi jeździłem klient wniebowzięty.

PostNapisane: 2 marca 2015, 23:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Ta laweta jak była do 3,5t to nie miała pewnie nawet 1400 kg ładowności ;) Jak by cię złapała niemiecka policja to by było grubo :rozpacz:

PostNapisane: 3 marca 2015, 12:08 
Najlepiej usiąść w domu i nigdzie nie wychodzić..

PostNapisane: 3 marca 2015, 20:27 
Forumowicz

przemo330ci napisał(a):
to się tylko ciesz ,że cię Policja niemiecka nie drapnęła ... za przeładowanie i de facto jazdę bez uprawnień mandat byś miał taki ,że taniej było by ci porzucić ten zestaw :rotfl: :rotfl: :rotfl:

x2 :)

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1