BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Działka leśna - budowa domu
PostNapisane: 24 czerwca 2015, 21:45 
Forumowicz

Moje BMW: e34 540i
Kod silnika: m60b40
Witam

Czy ktoś miał może do czynienia z budową domu na działce leśnej - tzw. zieleń leśna. Mam do kupienia w dobrej cenie taką działkę, ale rożne historie krążą nt. budowy domu na takiej działce, z uzyskaniem pozwolenia, zmianie przeznaczenia z leśnej na budowlaną.

Ktoś coś podpowie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Działka leśna - budowa domu
PostNapisane: 24 czerwca 2015, 21:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
napisz do zielonego Sylwek_Ch

Obrazek

PostNapisane: 24 czerwca 2015, 22:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: X5
My mieliśmy problem z przekwalifikowaniem takiej działki. Sprawdź czy dla tej działki jest plan zagospodarowania przestrzennego.

PostNapisane: 24 czerwca 2015, 22:50 
Forumowicz

guma33 napisał(a):
My mieliśmy problem z przekwalifikowaniem takiej działki. Sprawdź czy dla tej działki jest plan zagospodarowania przestrzennego.

Lepiej jak jest czy nie ma?

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 10:31 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Zależy od zapisów planu :D Poproś o zaświadczenie z planu w urzędzie gminy, będziesz miał jakiś pogląd.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 12:02 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: mondeo mk4
Moi rodzice budują na działce, która była rolna (graniczy z lasem). Przekształcenie jej w budowlaną trwało ponad 3 lata tyle się to ciągnie ale jeżeli jest działka tego warta to warto poczekać żeby potem nie żalować

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 20:29 
Forumowicz

pacos napisał(a):
Moi rodzice budują na działce, która była rolna (graniczy z lasem). Przekształcenie jej w budowlaną trwało ponad 3 lata tyle się to ciągnie ale jeżeli jest działka tego warta to warto poczekać żeby potem nie żalować

Z rolna z tego co juz wiem jest mniej problemu, ale lesna to jest mega zagadka.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 07:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: / Chevrolet Evanda
Kod silnika: T20SED
Garaż: viewtopic.php?f=55&t=171130
Autorze jaki status ma działka na planach?
Ls? To wtedy będzie problem i nie pchaj się w to, chyba że jesteś wytrwały bo nasze państwo jest anty.

Z tego co wiem to musisz dostać zgodę na odlesienie, w ogóle jest problem z wydaniem warunków zabudowy.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 07:46 
Zacna persona forum

profesor napisał(a):
guma33 napisał(a):

Lepiej jak jest czy nie ma?

jeśli jest plan w którym zapisano że to teren do zabudowy to super, jeśli nie ma w ogóle planu to wielki problem, bo według przepisów (art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych) gruntów leśnych nie przeznacza się na cele nieleśne poza planem zagospodarowania przestrzennego. Wtedy tylko trzeba czekać na zmianę planu.
Jeśli teren jest objęty planem zagospodarowania z przeznaczeniem na zabudowanie to wtedy można go spokojnie "wyciąć" z lasów i wtedy można starać się o pozwolenia na budowę, w innej sytuacji ponoć jest to prawie nie możliwe niestety.

To są w ogóle problemy bo nawet jakby to była Woja działka nie objęta planem zagospodarowania przestrzennego i Gmina zmieniałaby plan to musisz pisać masę wniosków żeby objęto ten obszar tym planem.
Dowiadywałem się kiedyś trochę info o tym i na Twoim miejscu dałbym spokój.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 08:47 
Uzależniony od forum :)

najpierw trzeba wyłączyć grunt pod budowę z gruntów leśnych to nie jest tania rzecz :) poza tym jak plan nie dopuszcza to absolutnie nie postawisz tam nic, można się starać o indywidualną decyzję na tą działkę, ale to też sporo papierów i pieniądzy

ale można się przejśc do gminy, do wydziału budownictwa, tam gdzie sie dostaje wypisy z planu zagospodarowania i podpytać co i jak

poza tym wchodzi też w budowę sprawa przyłączenia do sieci energetycznej. Wodę pewnie da się zrobić ze studni

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 09:49 
Forumowicz

Sylwek_ch napisał(a):
najpierw trzeba wyłączyć grunt pod budowę z gruntów leśnych to nie jest tania rzecz :) poza tym jak plan nie dopuszcza to absolutnie nie postawisz tam nic, można się starać o indywidualną decyzję na tą działkę, ale to też sporo papierów i pieniądzy

ale można się przejśc do gminy, do wydziału budownictwa, tam gdzie sie dostaje wypisy z planu zagospodarowania i podpytać co i jak

poza tym wchodzi też w budowę sprawa przyłączenia do sieci energetycznej. Wodę pewnie da się zrobić ze studni

Dzialka papierowo jest jako zielen lesna.

Planu zagospodarowania na ten teren jeszcze nie znam.

Energia elektryczna jest po drugiej stronie ulicy do ktore dzialka dochodzi.

Ogolnie roznica w cenie tej dzialki, a budowlanej w tym samym miejscu to 50-70k.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 10:04 
Zacna persona forum

profesor napisał(a):
Sylwek_ch napisał(a):

Dzialka papierowo jest jako zielen lesna.

Planu zagospodarowania na ten teren jeszcze nie znam.

Energia elektryczna jest po drugiej stronie ulicy do ktore dzialka dochodzi.

Ogolnie roznica w cenie tej dzialki, a budowlanej w tym samym miejscu to 50-70k.

Jeśli nie ma planów zagospodarowania przestrzennego to raczej będzie bardzo ciężko, gdyż według ustawy gruntów leśnych bez planów zagospodarowania przestrzennego nie wyłącza się w celach zabudowy.
A zanim zmienią plan zagospodarowania i uda Ci się załatwić żeby objąć swoją działkę w tym planie jako "teren przeznaczony do zabudowy" to minie bardzo dużo czasu.
Zależy jak szybko chcesz się budować, bo aby cokolwiek z tym zrobić założę się że potrwa to kilka lat.

Żeby nie być gołosłownym: (Interesowałem się, nachodziłem się i dałem sobie spokój)
Cytuj:
Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne,
wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie
zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o
planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.
2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:
1) gruntów rolnych stanowiących uŜytki rolne klas I-III - wymaga uzyskania zgody ministra
właściwego do spraw rozwoju wsi,
2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody
Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upowaŜnionej przez
niego osoby,
3) (uchylony),
4) (uchylony),
5) pozostałych gruntów leśnych
- wymaga uzyskania zgody marszałka województwa wyraŜanej po uzyskaniu opinii izby
rolniczej.
3. WyraŜenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1, 2 i 5, następuje na wniosek wójta
(burmistrza, prezydenta miasta). Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących
własność Skarbu Państwa wójt (burmistrz, prezydent miasta) dołącza opinię dyrektora
regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych -
opinię dyrektora parku.
3a. Stroną w postępowaniu, o którym mowa w ust. 2, jest wójt (burmistrz, prezydent
miasta).

A tak poza tym jak Cie Wójt "lubił" nie będzie to nie zmienisz planu zagospodarowania przestrzennego na taki w którym ten teren zostanie ujęty jako przeznaczony do zabudowy bo stroną nie jest właściciel gruntu.

Tutaj już nawet nie chodzi o kasę tylko o nasze prawo które jest nie przychylne takim przemianom. Moim zdaniem bez planów zagospodarowania nic z tym nie zrobisz. Ale jeśli chcesz to próbuj.

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 10:19 
Forumowy terrorysta

http://www.budujemydom.pl/poradnik-praw ... praktyczny

PostNapisane: 8 lipca 2015, 13:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: x1
Wiele zależy też od tego czy na działce rosną drzewa i inne rośliny.
Zmiana działki leśnej na budowlaną to bardzo trudna rzecz, sprawy z urzędami mogą ciągnąć się nawet kilka lat.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1