|
Przyjaciel forum |
 |
Posty: 6186 Lokalizacja: Otwock Moje BMW: e36 328i cabrio Kod silnika: M52B28 Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
|
Hołowczyc: policja nie lubi, jak się ją wyprzedza
Policjanci z olsztyńskiej drogówki od miesiąca zastanawiają się, czy Krzysztof Hołowczyc, znany kierowca rajdowy, zbyt szybko jechał samochodem. - Na "siódemce" pod Nidzicą wyprzedziłem radiowóz, i to się policji nie spodobało - komentuje sytuację Hołowczyc
Policjanci z olsztyńskiej drogówki od miesiąca zastanawiają się, czy Krzysztof Hołowczyc, znany kierowca rajdowy, zbyt szybko jechał samochodem. Ale wersje policji i Krzysztofa Hołowczyca o tym, co się stało 19 czerwca na krajowej "siódemce" między Olsztynkiem a Nidzicą są różne. Wiadomo tylko, że należące do rajdowca charakterystyczne niebieskie subaru impreza wyprzedziło jadącego z prędkością 80 km na godzinę policyjnego opla astrę. Na tym odcinku drogi można było jechać do 90 kilometrów na godzinę.
Relacje policji i Hołowczyca o tym zdarzeniu są jednak kompletnie różne.
# Wersja policji: Patrol bezskutecznie próbował rajdowca gonić, ale gdy policjanci zobaczyli, że nie mają szans, zawiadomili kolegów z Nidzicy. Ci jednak nie zdążyli zatrzymać niebieskiego subaru i zawiadomili kolegów z Mławy. W tym mieście policjanci czekali na Hołowczyca z alkotestem. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, rajdowcowi nie spodobało się, że na oczach ludzi musi dmuchać w alkomat. Test wykazał, że Hołowczyc był trzeźwy, a że w Mławie jechał z przepisową prędkością, policja życzyła mu szerokiej drogi i pojechał dalej.
# Wersja Krzysztofa Hołowczyca: - Gdy wyprzedzałem radiowóz, on nagle zaczął dodawać gazu. To jest niezgodne z przepisami, więc zadzwoniłem do komendanta do Nidzicy i zapytałem, dlaczego jego policjanci łamią przepisy. On kazał mi jechać dalej, mówił, że to nie jego ludzie. Radiowóz wyprzedzałem z prędkością 100, może 110 km na godzinę, ale potem jechałem przepisowo, czyli 90 km na godzinę. Policji mogło się wydawać, że jadę szybciej, bo moje auto ma 350 koni, przyspiesza w dwie sekundy, a policyjne przyspiesza w dziesięć sekund. W Mławie policjanci byli zażenowani, że muszą mi dać alkotest, bo jeżdżę do Warszawy średnio trzy razy w tygodniu i oni mnie znają, wiedzą, że jeżdżę trzeźwy. Zresztą już dawno oddałem swoją twarz do kampanii piętnującej jazdę po pijanemu. Po tej żenującej sytuacji w Mławie pojechałem dalej. Wygląda mi na to, iż kilku policjantom nie spodobało się, że wyprzedziłem radiowóz, stąd nagonka na mnie. To, że informacja o tym zdarzeniu wyciekła do prasy, to dla mnie dowód na to, że komuś w policji nie podobają się moje akcje propagujące bezpieczeństwo na drodze. Wielu policjantów woli kierowców ścigać, karać mandatami, a nie uświadamiać, tak, jak robi to moja fundacja Kierowca Bezpieczny.
Niezależnie od tego, która z wersji zdarzenia jest prawdziwa, policja ma z Hołowczycem zagwozdkę. - Radiowóz nie zarejestrował tego zdarzenia na wideoradarze ani w żaden inny sposób - przyznaje Waldemar Groszek z wydziału ruchu drogowego olsztyńskiej komendy wojewódzkiej. - Dlatego nie mamy żadnego dowodu na to, z jaką prędkością pan Hołowczyc jechał po "siódemce" i czy rzeczywiście jechał za szybko. Sytuacja ta jako żywo przypomina kawał o rosyjskim sądzie, gdzie kierowca powiedział, że jechał z prędkością "bzzziiiii", a sąd na to, że powinien jechać "bz -bz- bz" - tłumaczy policjant.
Jaki będzie finał? - Na razie prowadzimy czynności wyjaśniające - mówi Waldemar Groszek. - Pan Hołowczyc nie dostał jeszcze za to zdarzenie mandatu ani punktów karnych.
Krzysztof Hołowczyc: - Współpracuję z policją, szkolę policjantów i zachowanie kilku policjantów, mimo że dla mnie niezbyt miłe, nie zniechęci mnie do działalności na rzecz podnoszenia bezpieczeństwa na drodze.
Bezczelnie skopiowane stąd
________________________________________________________________________________ A Wy jak jeździcie jak zobaczycie policję? Bo mi wtedy zdecydowanie bliżej do "bz -bz- bz" niż do "bzzziiiii" 
_________________ A może chciałabyś kupić Ramki 3D z logo forum albo Smycze z logo forum?
|
|