Cytuj:
to kup 316
w 318is juz sobie krzywde w zimie zrobisz to jest dosc mocne auto(140km) i tylnonapedowe
proponuje 316 ja latwiej wyprowadzi i wprowadzic w poslizg
wiem bo mialem i 316 i 318is
dla twojego dobra 316 coupe
tomasz86staszic, trochę tutaj popłynąłeś, jaka różnica, czy 316 czy 328, w zimę jednym i drugim można wylecieć na prostym odcinku z trasy i walnąć w drzewo.
Jeśli twierdzisz, że w zimę is to mocne auto, to ja twierdzę, że 316 i jego 100PS na tylniej osi w zimę to też dużo, na tyle dużo, żeby się zabić.
A żeby 316 łatwiej wyprowadzić... różnica w masie tych auto to ile, ze 20kg (z resztą i tak ta waga wpływa na korzyść is-a)? Więcej wahania jest jak paliwo zalane/rezerwa, a w momencie uślizgu niedoświadczony kierowca powinien wciskać sprzęgło, a nie gaz- koła największą przyczepność mają, jak nie są ani hamowane, ani napędzane, więc jak już
guzer zacznie gazem operować, to raczej już go wyczuje i sobie poradzi, zwłaszcza, że is to jednak 4 gary i nie ciągnie tak od dołu, jak V8 i trzeba trochę pokręcić, żeby jakaś wyszła niespodzianka.
Reasumując, aż takiego drastycznego znaczenia dla bezpieczeństwa nie ma, czy to będzie 1,6, czy 1.8, czy 1.8is, wszystkie są równie niebezpieczne w zimę.
guzer napisał(a):
Na co przy zakupie zwracac uwage,
Nie mniej jednak
tomasz86staszic słusznie zauważył, że w zimę tylnionapędowe auto może być niebezpieczne w rękach niedoświadczonego kierowcy, dlatego zwróć uwagę, czy samochód ma ABS, bo nie wszystkie E36 to miały, a wg. mnie znacznie bardziej bezpieczne będzie 318is z ABS, jak 316i bez tego systemu.
guzer napisał(a):
jaki silnik najlepiej pod LPG by bylo szybko a w miare ekonomicznie
jeśli to ma być ekonomicznie, to jednak silniki 4-cylindrowe są bardziej ekonomiczne, więc na Twoim miejscu odpuściłbym 2.0 R6. Sam mam 4 gary, no i przydałoby się ich 2. razy więcej, ale jak patrze na znajomych, którzy mają 2.0, to jednak z punktu widzenia studenta nie ma tego złego i parę ziko więcej w kieszeni zostaje na rozwodnione juwenaliowe piwo z nalewaka

no a jeśli przy tym ma być szybko, no to tylko iS zostaje.