BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak "spece" od Mazdy przez tydzień szukali urwaneg
PostNapisane: 21 listopada 2008, 12:06 
Forumowicz

Chcialbym opowiedziec wam pewna historie o tym jak dzialaja u nas mechanicy i wszystkiego rodzaju spece od samochodow, w tym serwisy ASO, ale po kolei:

Jakis czas temu mojemu tacie, ktory posiada mazde 626 z 2001r. na desce rozdzielczej zaczela palic sie zolta kontrolka od AIRBAGU i jednoczesnie zaczela migac czerwona kontrolka rowniez od poduszki, ktora wybijala kod 45. Swoja diagnoze zaczelismy na forum mazdy, ale nikt nie potrafil pomoc, gdyz tam glownie borykaja sie z bledem 47 i to w starszych modelach. Potem byl telefon do zaufanego warsztatu, ale pan stwierdzil, ze takie rzeczy to tylko w ASO i tu zaczyna sie przygoda:

1. wizyta w ASO Mazda w Krakowie, panowie podpinaja sie pod komputer - zero bledow, szukaja innego sposobu, po pol godzinie sie poddali, twierdzac, ze nic nie moga zrobic !! :hyhy:

2. wizyta w serwisie boscha, ktory posiada komputer i zna sie na elektryce "wszystkich marek" - mechanik podpina pod komputer, znalazl jakis blad, ponoc uszkodzony przedni czujnik uderzeniowy, ale stwierdzil, ze nie ma pojecia gdzie go szukac i co dalej z tym robic, poddal sie :hyhy:

3. wizyta w serwisie polecanym przez ASO, ktory za wjazd i diagnoze liczy sobie 200 zl :hyhy: moj tata opowiada im cala historie, panowie glupkowato sie usmiechaja, twierdzac, ze pewnie jakies nowicjusze sie za to braly i ze oni zdiagnozuja ta usterke w kwadrans, byli tak pewni siebie, ze tata byl przekonany, ze zdolaja dojsc co i jak. Zaprosili go na kawe, mial poczekac w poczekalni. Po godzinie przychodza z minami spuczonymi w podloge i mowia, ze nic nie moga zrobic, nie wiedza co to jest .... :hyhy:

Dodam, ze jedyne co mozna zaliczyc na plus wszystkim 3 serwisom wyzej bylo to, ze nigdzie nie wzieli ani zlotowki :)

4. moj tata zrezygnowany juz, ze uda sie kiedykolwiek dojsc co powoduje dyskoteke na desce rozdzielczej dowiedzial sie o jakims elektryku samochodowym, ktory ponoc jest konkretny i zna sie na rzeczy. Pojechal ... po pol godzinie okazalo sie, ze pod fotelem pasazera jest kostka od ktorej odchodzi kilka kabelkow i jeden z nich byl lekko naderwany i nie laczyl, elektryk wymienil kabelek i kontrolki jak reka odjal zniknely :super:

Na szczescie po dlugiej walce tak prosty i banalny problem udalo sie rozwiazac, ale dopiero w 4 warsztacie, a wszyscy niby tacy geniusze samochodowi :dobani:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 12:23 
Pierwsze kroki

to żadna tajemnica że większość mechaników w ASO to poprostu lewusy...ja podam podobny przykład,mój teść jest elektromechanikiem,ma swój warsztat i od lat zajmuje się naprawą i regeneracją alternatorów i rozruszników,w moim niewielkim mieście są dwa serwisy aso merca i renault i możecie wierzyć lub nie ale obydwa serwisy przywożą altki i rozruszniki do naprawy do mojego teścia bo sami poprostu nie potrafią tego zrobić

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 12:27 
Uzależniony od forum :)

nrtp, niezła historia, ale popraw temat bo jest niezgodny z postem. Żaden z fachowców się męczył z tym tydzień - wygląda jak artykuł z faktu albo superaka - Co innego w tytule co innego w tekście. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 13:10 
Częsty bywalec

cezark, to sa super serwisy ASO... tam robi taki sam czlowiek jak w innym zwyklym warsztacie.. taka roznica ze nie jeden normalny lepiej bedzie sie znal niz ASO .. no i o polowe mniej kasy wezmie..

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 13:35 
Częsty bywalec

Ze swojego doświadczenia z warsztatami powiem tyle, że generalnie wszyscy szukają skomplikowanych awarii, błędów komputera itp. cudów. A im nowsze auto to bez komputera nie podchodź. Ja, jako że żaden ze mnie mechanik :( , otwieram maskę i zaczynam od sprawdzenia czy np. bezpieczniki sprawne, nie wiszą jakieś luźnie kabelki, przewody itp. (więcej i tak sam nie sprawdzę :wstyd: ) Jeśli nic nie znajdę jadę do mechanika licząc na jego kompetencję. Do niektórych mechaników tylko raz, jeśli widzę, że potrafią tyle co ja albo zaczynają od tekstów: "no wie Pan trzeba pół auta rozebrać..." ;) A co do tego kto pracuje w ASO to tego nigdy nie zrozumiem, że nie potrafią skompletować odpowiednich fachowców. Przecież to wpływa na wizerunek firmy.
Ceny serwisowania są wysokie, więc jakość też taka powinna być :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 14:02 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e36,2xe46
Kod silnika: encoded
_Marek_ napisał(a):
taka roznica ze nie jeden normalny lepiej bedzie sie znal niz ASO .. no i o polowe mniej kasy wezmie..

I postara sie lepiej żeby sobie wyrobić dobrą opinie u klientów ;)
Ja mam swojego mechaniora, po flaszce S50 ani V12 mu nie straszne. :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 14:45 
Forumowicz

wiecie tu nawet nie chodzi o ich nieudolność, co jakby powiedział nasz kochany prezydent, jest rzeczą oczywistą, ale o to, że im się nawet dupy nie chce ruszyć aby wszystko posprawdzać od takich pierdół jak kabelki itp a tzw. pan henio co naprawia gdzieś na obrzeżach jak przyjezdza klient to zanim powie, ze czegos nie da rady naprawic to sprawdzi co tylko mu do glowy przyjdzie, czego niestety nie mozna powiedziec o tych "specach" z ASO i innych autoryzowanych, bo oni jak czegos nie ma w komputerze, to znaczy, ze tego nie umią zrobić. Śmiech na sali ...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 20:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
mtturbo napisał(a):
Ja mam swojego mechaniora, po flaszce S50 ani V12 mu nie straszne.

Ja mam podobnego,zajedobry fach majster ale flache trzeba mu postawić :rotfl:
I odwieść do domu

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 22:32 
W kilku modelach BMW, nawet w Audi (reszty się nie orientuję) poduszka potrafi się zapalić właśnie od uszkodzonych przewodów (kostki, maty) pod siedzeniem.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 13:37 
Uzależniony od forum :)

rybik, renault też :)

nrtp, którzy fachowcy trzymali Ci auto 7dni, bo nadal nie widzę? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 13:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
typwy przykład braku sensu szukania wielkich usterek to np. ogrzewanie BMW po pierwszych mrozach. Dzieją się cuda, czasem grzeje, czasem nie, itd. W 90% przypadków wystarczy dolać 300ml płynu do chłodnicy i odpowietrzyć delikatnie układ ;p Warsztaty zaczynają od testów szczelności głowicy, chłodnicy, sprawności termostatu i całego visco ;p

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1