BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: By żylo się lepiej
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:36 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Nawet nie jestem ciekawy jak czują się ci, co glosowali na PO i wierzyli w ich postępowość czy chęć do pracy,

nie jestem bo wiem jak się czują,
i nie mówie że wykrakałem...

Koniec akcyzy na samochody.
Zastąpi ją podatek ekologiczny, który mocno uderzy we właścicieli starych aut. Za piętnastoletni wehikuł trzeba będzie płacić co roku nawet trzy tysiące złotych. Nowy podatek ma być naliczany bowiem w oparciu o poziom emisji spalin.

Kogo obejmie nowy podatek? Na pewno tych, którzy kupią samochody po jego wprowadzeniu – zarówno używane, jak i nowe sprzedawane w salonach. Jak się dowiedzieliśmy, poważnie rozważana jest również możliwość rozszerzenia podatku także na tych, którzy są już właścicielami aut.

Według informacji „WSJ Polska” mechanizm obliczania podatku ma wyglądać tak: w przypadku nowych aut jego wysokość będzie uzależniona od poziomu emisji spalin, opłata za samochód używany będzie zależała także od pojemności silnika – im wyższa, tym wyższy podatek. Najwięcej zapłacą właściciele samochodów wyprodukowanych przed 1992 r., które nie spełniają żadnej z norm emisji spalin. Właściciele pojazdów z Euro III i IV zapłacą mniej od tych, którzy mają auta z Euro I i II. Wartość podatku będzie obliczana na podstawie algorytmu. Ministerstwo Finansów ma udostępnić na swoich stronach internetowych specjalny kalkulator, który po wpisaniu pojemności silnika i roku produkcji wyliczy wysokość opłaty.

Z wysokim podatkiem muszą liczyć się właściciele ponad 15-letnich aut: w ich przypadku może on sięgnąć nawet 3 tys. zł. Najmniejsze obciążenie dotyczyć będzie kupujących nowe samochody. Opłata za małolitrażowe auta z normą emisji spalin Euro IV, takich jak Toyota Yaris, Nissan Micra czy Fiat Panda, wyniesie rocznie około 100 zł. Niewiele więcej zapłacą nabywcy nowych limuzyn z silnikami powyżej dwóch litrów, takich jak Mercedes C Klasa czy Audi A4. Ponieważ opłata nie będzie już zależała od pojemności silnika, to właścicielom drogich aut podatek przyniesie największe oszczędności. Obecnie z tytułu akcyzy przy zakupie Audi A4 z silnikiem 3,2 odprowadza się do budżetu ponad 33 tys. zł, czyli 18,6 proc. wartości samochodu. W przypadku najmniejszych aut oszczędności są grubo mniejsze, bo akcyza jest niska. Sięga 3,1 proc. wartości auta, a więc przy wydatku 25 – 30 tys. zł oszczędności wyniosą od 750 do 910 zł.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:45 
to by oznaczało, że M40 zostanie zakatowane na śmierć na jakimś placu, albo spłonie na stosie :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Boogie, co jak co, ale wysokie opłaty podatkowe za auta nie spełniajace wysokich norm spalin sa na p[ożądku dziennym w kazdym cywilizowanym kraju... nie mówię, ze mnie to cieszy, bo różnych podatków płace dość i bez tego dodatkowego, tyle, ze normalizowanie takich kwestii powinno nastepowac niezaleznie od ekipy rządzącej (chodzi głównie o kopcace w miastach autobusy i ciężarówy - takie pojazdy ustawa powinna dotyczyć przede wszystkim)

swoja drogą, to przecież rząd PIS uważał wzmożoną redystrybucje środków za sposób na rządzenie i wcale się z tym nigdy nie ukrywał...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
To ma być co roku czy poprostu zamiast akcyzy? :szok:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:52 
TomekB napisał(a):

Zamiast akcyzy płacone co roku:

Cytuj:
Z informacji gazety, która dotarła do tego projektu wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2010 r.

http://podatki.wp.pl/kat,8791,title,Wla ... caid=17dd9

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:57 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kolejny powód żeby emigrować do normalniejszego kraju :/
W sumie to wczoraj pojeździłem Fiatem Pandą kolegi, nie wiem czy bym to zniósł na codzień :/

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:58 
Specjalista

e34 540i '94
Bierute, zauważ tylko drobny niuans:
w DE zachęca się doplatą obywatela by zezlomowal ster auto,
u nas sie go do tego zmusza, doprowadzając do ruiny.

Jest jasne, że ta ustawa uderzy w tych, którzy na nowe auto sobie pozwolić nie mogą, i nie będą mogli. W najmniej zamożnych, dla których auto paronastoletnie to czesto jedyna opcja na ludzie dotarcie do sklepu na wsi, do lekarza etc.

Na tym przykladku widać pięknie gabinetowość formacji u steru.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:01 
Boogie napisał(a):

trudno się z tym nie zgodzić.

ale może jeszcze klamka nie zapadła? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Ok rozumiem podatki ale zeby było widac ze nasze pieniadze ida W lepsze DROGI !! wiecej autostrad itp.. A tu nic !! ani drog ani autostrad, na pewno wszyscy z nas czuli by sie lepiej jak by za pieniadze pokazywały sie lepsze drogi autostrady ip.. bo jak narazie pokazuja sie jakies wymyslne RADARY i fotoradary no i nowe auta z wideorejestratorami :zdziwko: Ahaa zamiast nakładac podatki od straych aut lepiej nich sie zajma autobusami !! miejskimi typu IKARUS itp.. !!

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Fryderyk napisał(a):
TomekB napisał/a:

Zamiast akcyzy płacone co roku:

Wiec dokladnie jak w rajchu.

Boogie napisał(a):

Teraz tak, ale podatek jest od zawsze taki sam a za zezlomowanie placa od 14.01.2009.
Ekstra nie? Czyli faktycznie roznicy nie ma, wiecznie placic tez nie beda.

TomekB napisał(a):
Kolejny powód żeby emigrować do normalniejszego kraju :/

Smialo, z deszczu pod rynne.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Politycy znowu chca wiecej kasy ! kiedy zlot pod sejmem ? i strajkt ? może by zebrac kilka for i zrobić masówke ?

Nie wiem jak wy ale ja ucze sie i pracuje zaocznie kasa ? z 1300zl na przyjemnosci - wniosek pewnie z 2 miesiace bede za darmo robić - i wy też ale moze nie koniecznie tyle ;) :rotfl: :wstyd: :zalamany:

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 10:26 przez Ben_sage, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:23 

Ludziom, których nie stać na nowsze auta pozostanie rower tylko :/

jak to wejdzie w takiej formie to ja już nie wiem :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Boogie napisał(a):

no tak, Boogie, jasne... tylko, wiesz... trudno porównywac te dwa kraje. w DE dopłaca się do złomowania bo Niemcy na to po prostu stać - stac ich na ekologie. stać ich na te wszystkie bardziej lub mniej propagandowo ekologiczne akcje... u nas ten podatek ma sie nijak do dbania o ekologie... on ma po prostu zasypać kolejna dziurę budzetową, powstałą m.in przez dopłacanie do róznej maści grupowych krzykaczy... :(

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Jezeli dobrze rozumiem, to kupujac nowe auto z silnikiem powyżej 2 litrow za 100 000 teraz, to po wejsciu tego zapłące 18.6% mniej czyli 72.400 i do tego podatek ekologiczny co rok?
Ja jestem za , nowe auta będą tańsze. Zamiast 15 latków na drogach pojawią sie nowsze, bezpieczniejsze auta.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
No napewno bedzie wiecej focusow bo kogo kto ma e30 lub e36 stac na nowa e90...
Sylwek a ty sie nie udzielaj bo masz z 94 a nie jak ja pechowo z 91r e36 :wstyd: :zalamany:
to nie wy posiadacze nowych salonowych e46 bedziecie bulic , tylko ja biedny i reszta biedakow z pOLski
Wyprowadzam sie z tąd jade do ameryki:
http://www.sfora.pl/Amerykanie-masowo-k ... IDEO-a5365
Może komus siądzie psychika jak to przeczyta i wystrzeli tych szmaciarzy w krawatach, przy zarobkach srednich 10tys + łapowki ich stac na oplacenie najnowszego bmw... z niskim podatkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:47 
Specjalista

e34 540i '94
ironman napisał(a):
Zamiast 15 latków na drogach pojawią sie nowsze, bezpieczniejsze auta.

a co to za logika czlowieku ?
Skąd sie mają wziąc ? Chyba że jesteś Sołowow i tylko sie pod nickiem ukrywasz, i doplacisz wszytskim niezamożnymludziom 30 tys do nowego auta ?

:wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:53 
Zacna persona forum

w Niemczech podatek ekologiczny jest od dawna. Niemcy narzekają, płacą i m.in przez to częściej zmieniają auta na nowe/nowsze.

Rozumiem że jesteśmy na forum bmw, ale kupno nowego auta nie oznacza ze musimy kupić od razu bmw. Za te np 15 tys zł zamiast kupić e36 można kupić dużo młodsze spełniające normy małe auto miejskie.

Kazdy chce mieć auto, ale trzeba sie zastanowić może czy każdy musi mieć auto? Jeżeli kogoś nie stać to może warto przerzucić się na komunikacje miejską.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:53 

Jak człowiek zarabiający 1000zł i mający na utrzymaniu rodzinę kupi nowe auto :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 10:57 
Zacna persona forum

człowiek zarabiający 1000 zł nie jest wstanie utrzymać auta. Wiec to demagogia tylko Sylwku.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 11:00 
Specjalista

e34 540i '94
ironman napisał(a):
Kazdy chce mieć auto, ale trzeba sie zastanowić może czy każdy musi mieć auto? Jeżeli kogoś nie stać to może warto przerzucić się na komunikacje miejską.

I tym tokiem myslenia, trzeba powiedzieć, po kiego jakaś motoryzacja, niech naród w mniej zamożnej części Polski przesiądzie sie na rowery.
Wracamy do lat 70-tych kiedy jakikolwiek samochód byl czymś w rodzaju marzenia wariata.... rodacy, przed nami Szanghaj z jego 10 mln rowerów :rotfl:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1