BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czym sie roznia...
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 21:38 
Prosze o pomoc, prowadze wojne ze szwagrem i on twierdzi ze samochody na usa nie roznia sie niczym a ja mysle ze sie ronznia, zaczynajac od delikatniejszego zawieszenia, cienszych blach, slabszych silnikow (okupione normami misji spalin) gorszych hamulcow itd.

Jesli ktos moglby cos sensownego napisac zebym mogl pozniej uzyc tego argumentu w rozmowwie to bylbym wdzieczny, bo juz mi rece opadaja i nie wiem co mam mowic, a jak by ktos z was podal jeszcze jakis link do jakiegos artykulu sensownego to byloby wspaniale, z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 21:42 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
o silnikach to prawda ale o cieńszych blachach i delikatniejszym zawieszeniu nie słyszałem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 21:45 
http://www.forum.furious.pl/viewtopic.php?p=16306

zerknijcie tutaj cos takiego znalzlem cos jest napisane ale nie duzo.
.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 21:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: 911
auta na rynek US napewno sa lepiej wyposazone...nie podlega to dyskusji...maja wieksze mocniejsze silniki..i zaleznie od marki roznia sie znaczna iloscia pierdol.. no i na stany ida biale ;p a unas to biale kruki ;s

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 21:54 
Przyjaciel forum

Bedzie problem...bo nie masz racji. Subaru to bardzo odosobniony przypadek.

Jezeli dany model jest produkowany na tej samej linii produkcyjnej (a tak jest w wiekszosci przypadkow) to nie ma roznic w grubosci blachy, jakosci wnetrza - w Audi, BMW czy Mercedesie ida dokladnie te same komponenty. Dodatkowo powiem Ci, ze w USA sa troszke bardziej restrykcyjne normy zderzenia czolowego - przez co samochod z rynku amerykanskiego wypadnie lepiej w tescie zderzeniowymi niz jego europejski odpowiednik (a na rynek europejski przycina sie tutaj koszty produkcji). A zdanie na temat gorszych samochodow tam sprzedawanych wywodzi sie glownie z tego, ze w Polsce jezdza polatane "golasy" z tamtego rynku.

Poza tym sa jeszcze takie rzeczy jak "lemon law", potezna konkurencja pomiedzy producentami, ktore mocno wplywaja na ceny, jakosc i szerokosc oferty, a o ktorych w Europie mozesz tylko pomarzyc.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 22:00 
Zacna persona forum

co do wnetrza bede dyskutowal...zadko kiedy US Car's maja naturalna skore... najczesciej jest to syntetyk

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 22:02 
Przyjaciel forum

Zalezy o jakim modelu mowisz, tak jak pisalem - tam oferta jest znacznie szersza.

Tu masz przyklady tego, ze na USA ida dokladnie te same elementy tapicerskie

http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... showeur=on
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... showeur=on

Ostatnio edytowano 5 czerwca 2009, 22:06 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 22:05 
Zacna persona forum

bo i klient inny niz w EU ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 22:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Na rynek US montowane jest inne (miększe) zawieszenie.

Poszukam w "historii" linku, wtedy zapodam.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 22:22 
Zacna persona forum

Subaru - inne podzespoly, blacharka inna - mocowania itp, mimo identycznego wygladu. Lexus - calkiem inne normy produkcyjne, inne materialy we wnetrzu itp, auta europejski maja czesto mniejsza moc z powodu emisji spalin, a takze rygorystycznych ograniczen predkosci wiec nie jest potrzebna. Najbardziej widoczne to zmiany wymuszone przepisami zderzeniowymi, inne lampy - swieca symetrycznie, czy czerwone migacze w tylnich swiatlach. To by bylo tak w skrocie:)
Edit: i tak jak pisze bialy czesto spotyka sie inne nastawy zawieszenia, bardziej komfortowe

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 17:25 
Marcus3 napisał(a):
maja wieksze mocniejsze silniki

Nie prawda.

Przykład M3 E36 US

Vermilion napisał(a):
(a na rynek europejski przycina sie tutaj koszty produkcji). A zdanie na temat gorszych samochodow tam sprzedawanych wywodzi sie glownie z tego, ze w Polsce jezdza polatane "golasy" z tamtego rynku.

Nie prawda.

Najlepszym przykładem był chyba w tvn turbo, czy gdzieś lexus ze stanów i europy. ze stanów to była tania tandeta, w europie porządne japońskie auto.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:10 
Przyjaciel forum

Fryderyk napisał(a):
Nie prawda.

Przykład M3 E36 US

A ja Ci znajde odwrotny przyklad z dzis, a nie sprzed 10 lat - IS350, w Europie kupisz max IS250 ;) Z GSem jest podobnie.

Fryderyk napisał(a):
Nie prawda.

Najlepszym przykładem był chyba w tvn turbo, czy gdzieś lexus ze stanów i europy. ze stanów to była tania tandeta, w europie porządne japońskie auto.

Ktory Lexus i w ktorej wersji wyposazenia? Obecnej generacji IS, GS, LS sa jednakowe, ES odstaje - ale to dla tego, ze jest to model tylko i wylacznie na rynek amerykanski.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Lexsus nie daje nawet gwarancji w Europie na auta kupione w USA..

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:20 
Przyjaciel forum

Dziwisz sie, polskiemu importerowi Lexusa byloby to troche nie na reke ;) Polityka...

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:34 
Vermilion napisał(a):
A ja Ci znajde odwrotny przyklad

A podawaj. Ja nie twierdzę, że mają mniejszą, czy większą moc, z tym jest różnie, a bardzo często taką samą.

Vermilion napisał(a):
Ktory Lexus

Nie pamiętam, wiem, że na pewno był odpowiednik na rynek europejski.

Cytuj:
Dziwisz sie, polskiemu importerowi Lexusa byloby to troche nie na reke ;) Polityka...

Pewnie, że nie, serwisować takie padła, które nie są przystosowane do warunków europejskich.

Poza tym, różnice w kwestii wyposażenia takie, jak np. manual w e60 m5, czy o ile dobrze pamiętam- brak możliwości całkowitego wyłączenia wspomagaczy chyba w m3 e92

Ostatnio edytowano 6 czerwca 2009, 18:43 przez Czarny, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:41 
Przyjaciel forum

Fryderyk napisał(a):
Pewnie, że nie, serwisować takie padła, które nie są przystosowane do warunków europejskich.

Raczej padla, ktore w swoim zyciu zaliczyly powodz, ciezki wypadek...a pozniej trafily do Polski. Z blacharka robiona z dwoch, trzech samochodow w jedna calosc, z masa problemow elektrycznych, polepionymi plastikami wnetrza...

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:47 
Vermilion napisał(a):
Raczej padla, ktore w swoim zyciu zaliczyly powodz, ciezki wypadek...a pozniej trafily do Polski.

Nie padło, tylko normalny Lexus z US i Lexus z EU. Nie pamiętam nawet, czy test był robiony w PL, czy DE.

Czepiłeś się jak nie wiem czego tych aut z US. Ja mieszkałem w stanach troszkę i amerykańskie samochody to dziady, o ile jeszcze na swoim terytorium jakoś dają radę, o tyle w EU inny klimat, drogi itd. nie dają samochodom z US pola do popisu.

Nigdy auto amerykańskie nie będzie tak dobre jak europejskie w europie, a także europejskie nie będzie lepsze od somalijskiego w Somalii.

Ani nawet E36 na rynek DE nie będzie tak dobre, jak E36 na rynek PL z powodu chociażby innych amortyzatorów.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
theDAMIstrzu napisał(a):
Lexsus nie daje nawet gwarancji w Europie na auta kupione w USA..

Vermilion napisał(a):

Nie na ręke to jest każdemu Polskiemu importerowi. Jednak co poniektórzy dają gwarancje w Europie na auta z US. Np. Mercedes daje w pewnym stopniu ograniczoną a Chrystler na normalnych Europejskich warunkach.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:58 
Przyjaciel forum

Fryderyk napisał(a):
Czepiłeś się jak nie wiem czego tych aut z US. Ja mieszkałem w stanach troszkę i amerykańskie samochody to dziady, o ile jeszcze na swoim terytorium jakoś dają radę, o tyle w EU inny klimat, drogi itd. nie dają samochodom z US pola do popisu.

Sluchaj gdybym sam mial teraz kupic powiedzmy GSa czy LSa to kupilbym go w Polsce, staram sie tylko obiektywnie patrzec na to co ktos pisze i najwyzej wyprowadzic go z bledu. Dziady to samochody typu Civic, Corolla, Camry, Accord, wiekszosc tego co produkuje GM, Ford, Chrysler i tu bedziesz mial racje - tani samochod, dla niewymagajacego klienta.

Fryderyk napisał(a):
Nigdy auto amerykańskie nie będzie tak dobre jak europejskie w europie, a także europejskie nie będzie lepsze od somalijskiego w Somalii.

Ani nawet E36 na rynek DE nie będzie tak dobre, jak E36 na rynek PL z powodu chociażby innych amortyzatorów.

Tez masz racje, szczegolnie jezeli chodzi o zawieszenie. LeSiO jednak pytal o grubosc blach, itd - sam wiesz, ze w USA klient w prosty sposob moze rozwiazac problem ze swoim nowym autem, wystarczy uzyc magicznego slowa "prawnik" - takze producenci samochodow bardzo uwazaja z tym co wypuszczaja na tamtym rynku, pamietasz jeszcze jakie bylo cisnienie gdy w 335i zaczely sie sypac masowo pompy paliwa? BMW bylo w bardzo podbramkowej sytuacji.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 19:51 
Zacna persona forum

Vermilion napisał(a):
Fryderyk napisał(a):

Raczej padla, ktore w swoim zyciu zaliczyly powodz, ciezki wypadek...a pozniej trafily do Polski. Z blacharka robiona z dwoch, trzech samochodow w jedna calosc, z masa problemow elektrycznych, polepionymi plastikami wnetrza...

Lexus nie uznaje gwarancji nawet na samochody fabrycznie nowe ze wzgledu na inne normy jakosciowe!! Jedz do pierwszego lepszego salonu lexusa to ci to wytlumacza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1