BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bzdurne przepisy drogowe
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 00:53 
Pierwsze kroki

Chciałbym, aby w tym temacie pojawiały się informacje na temat obowiązujących przepisów, które są przestarzałe, bądź zupełnie bez sensu (oczywiście jedno nie wyklucza drugiego ;) ).

Ja ostatnio dowiedziałem się, że w świetle obowiązującej ustawy, podejmując się holowania innego pojazdu, bierzemy na siebie odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez ten pojazd, nawet jeśli winna będzie leżała po stronie holowanego. W Polsce holowanie traktowane jest tak samo, jak jazdę z przyczępą, za którą odpowiedzialność ponosi ciągnący pojazd. A to jeszcze nie koniec. Jeśli dojdzie do kolizji dwóch, holujących się aut, których właścicielem lub współwłaścicielem jest jedna osoba, to ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 01:07 
przede wszystkim liczne bzdurne ograniczenia prędkości :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 06:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530i Sport
Kod silnika: M54B30
A to Polska właśnie ... :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 06:46 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Bzdurne przepisy nie są.
Co najwyżej, organizacja infrastruktury drogowej może być bzdurna.

Przepisy, ograniczenia prędkości, są takie jak bądź bardzo podobne jak w innych krajakch UE, gdzie kultura motoryzacyjna jest 60 lat do przodu w stosunku do nas.

Bzdurne, to jest w większości polskie myślenie, negujące wszystko, tworzące różnego debilizmy, typu latarnie na środku drogi, ograniczenia 50 na 2 pasmówkach tylko poto aby gmina zarobiła, bo za zakrętam stoją z radarem, jazda 200 na drogach na ktorych jest 100.

Tytuł: Re: Bzdurne przepisy drogowe
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 08:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Matias napisał(a):
Jeśli dojdzie do kolizji dwóch, holujących się aut, których właścicielem lub współwłaścicielem jest jedna osoba, to ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania.

Nie tylko holujących, to jasno określa ustawa, OC nie obejmuje szkód w jakimkolwiek mieniu posiadacza pojazdu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 08:49 
nie rozumiem też wielu sytuacji, gdzie malują na krętej drodze z ograniczoną widocznością linię przerywaną. W ogóle bez sensu. W innych miejscach z kolei malowanie ciągłej.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 08:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Fryderyk napisał(a):
gdzie malują na krętej drodze z ograniczoną widocznością linię przerywaną. W ogóle bez sensu. W innych miejscach z kolei malowanie ciągłej.
to to jest wogóle nagminne. dochodzę do wniosku że Ci którzy ustalali jaka tam ma być linia nigdy tą drogą nie jechali.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 09:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Kyokushin napisał(a):
Bzdurne przepisy nie są.

Kyokushin napisał(a):
Przepisy, ograniczenia prędkości, są takie jak bądź bardzo podobne jak w innych krajakch

Kyokushin napisał(a):
ograniczenia 50 na 2 pasmówkach tylko poto aby gmina zarobiła, bo za zakrętam stoją z radarem,

:zdziwko:

Nie rozwijając myśli, za bzdurne uważam między innymi:
- wymóg posiadania prawa jazdy i wszystko co się z tym wiąże, czyli obowiązek szkolenia itp itd
- obowiązek ubezpieczenia o.c.

Likwidacja tych dwóch zasad spowodowałaby wreszcie, iż kierowcy czuliby odpowiedzialność. A jak wiadomo, jedynie w takim przypadku człowiek jest zmuszony podejmować rozsądne decyzje.

Wczoraj nawijałem na koła kilkunasty tysiąc km z podpiętą lawetą. Uprawnień do takiej jazdy nie posiadam. Wymóg taki uważam w sumie za idiotyczny. W końcu jak ktoś podpina sobie lawetę, to ponosi odpowiedzialność za to co z tym nawyczynia. A że to samo odnosi się do jazdy samochodem w ogóle, to prawo jazdy staje się bzdurą, dającą ludziom złudne poczucie, iż umieją autem jeździć i co gorsza, złudne przeświadczenie, iż inni też potrafią.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 09:25 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
qqiz napisał(a):
- wymóg posiadania prawa jazdy i wszystko co się z tym wiąże, czyli obowiązek szkolenia itp itd
- obowiązek ubezpieczenia o.c.

Wryło mnie. Nie ukrywam. :szok:

Jazda wyglądała by jak w egipcie czy krajach afrykańskich, całego auta nie było by na ulicy a egzekwowanie jakichkolwiek pieniędzy za szkoda było by nierealne.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 09:31 

Wręcz przeciwnie. Jeśli drobna stłuczka mogłaby puścić kogoś z torbami to 5 razy by się zastanowił zanim by zajechał komuś drogę. Wiem z doświadczenia jak ostrożnie jeździłem po USA nie mając ubezpieczenia a jak jeżdżę np po Warszawie.

Zresztą, obecnie jeśli nie mając obowiązkowego ubezpieczenia OC wyrządzisz szkodę to jest ona pokrywana z UFG a potem ściągana ze sprawcy. Nie widzę przeciwskazań żeby miałby to być stan wyjściowy.

Druga sprawa to uprawnienie do kierowania, fikcyjny dokument nie świadczący o niczym ani nic nie gwarantujący.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 09:49 
Administrator

Nie wyobrażam sobie nie istnienia dokumentu prawa jazdy.

Natomiast to, co powinien on reprezentować, to zupełnie inna kwestia.
System uzyskiwania tego dokumentu, szkoleń etc, jest pozbawiony sensu - ludzie którzy zdają prawo jazdy, nie widzą nic.

Problem nie leży w dokumencie, tylko w tym że ludzie nie są przygotowywani do jazdy, a nie pownni być.

Ja jeżdżąc chcę mieć jakąś szansę, że ludzie którzy są na drodze nie są bo chcą tylko są bo zostali dopuszczeni a zostali bo umieją jeździć.

Brak ubezpieczenia powodwałby to, że ludzie niewypłacalni walili by w auta, płaciłby na nich fundusz a na fundusz płaciłbyś Ty, czyli płaciłbyś za szkody wyrządzanie przez niewypłacalnych ludzi, który mieli by głęboko w d... ciebie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 11:47 
Pierwsze kroki

Wg mnie obowiązek OC jest potrzebny i jak widzę nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Pomyślcie, że jakiś mało zamnożny koleś rozwala poldkiem wasze bmw. Oczywiście nie ma kasy na pokrycie szkody. Co sie dzieje? Sprawa w sądzie, komornik, licytacja mienia itp. Ile takie sprawy w naszym kraju trwaja każdy wie. Dla Was nerwy i unieruchomione auto na długi czas, chyba że naprawicie je od razu z własnej kieszeni. Nie mówiąc już o kosztach administracyjnych poniesionych przez państwo.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 13:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
qqiz - przerosłeś samego siebie. :zdziwko:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 13:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Matias napisał(a):
Co sie dzieje? Sprawa w sądzie, komornik, licytacja mienia itp. Ile takie sprawy w naszym kraju trwaja każdy wie. Dla Was nerwy i unieruchomione auto na długi czas, chyba że naprawicie je od razu z własnej kieszeni. Nie mówiąc już o kosztach administracyjnych poniesionych przez państwo.
zapomniałeś o najważniejszym... zabranie wszystkiego człowiekowi który i tak nie wiele ma.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 14:01 
Pierwsze kroki

wipeer napisał(a):
Matias napisał(a):
Co sie dzieje? Sprawa w sądzie, komornik, licytacja mienia itp. Ile takie sprawy w naszym kraju trwaja każdy wie. Dla Was nerwy i unieruchomione auto na długi czas, chyba że naprawicie je od razu z własnej kieszeni. Nie mówiąc już o kosztach administracyjnych poniesionych przez państwo.
zapomniałeś o najważniejszym... zabranie wszystkiego człowiekowi który i tak nie wiele ma.
dobrze powiedziane polac koledze

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 14:07 

No tak, bo jak ktoś nie ma to nie musi odpowiadać za swoje czyny :wstyd: :mur:

Powinno być obowiązkowe OC dla wszystkich, rowerzystów, pieszych i bezpańskich psów. W końcu jak wam wtoczy się pijany na ulice i rozwali szybę w BMW albo bezpański pies wybiegnie i rozwali halogen to co? Będziecie pokrywać z własnej kieszeni? Brak tego ubezpieczenia powoduje że pijani masowo wpadają pod samochody, rowerzyści urywają kierowcom lusterka a psy szczą na nowe opony.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 14:28 

Bzdurna jest droga z krakowa do kielc. W sumie są 3 pasy, na zmianę jedni mają dwa a ci z przeciwka jeden i na odwrót. Jak wiemy między krakowem a kielcami płasko nie jest... i co? I jak masz dwa pasy żeby wyprzedzić innych wolniejszych co się dzieje.... Zap... POD GÓRĘ! ZAWSZE! To tak chyba żeby jeszcze bardziej ułatwić ten prosty manewr wyprzedzania.... Kretynizm. Oczywiście ktoś powie żeby nie zap... ile fabryka dała... jasne lepiej garby zrobić jeszcze :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 14:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
TomekB napisał(a):
No tak, bo jak ktoś nie ma to nie musi odpowiadać za swoje czyny :wstyd: :mur:

Powinno być obowiązkowe OC dla wszystkich, rowerzystów, pieszych i bezpańskich psów. W końcu jak wam wtoczy się pijany na ulice i rozwali szybę w BMW albo bezpański pies wybiegnie i rozwali halogen to co? Będziecie pokrywać z własnej kieszeni? Brak tego ubezpieczenia powoduje że pijani masowo wpadają pod samochody, rowerzyści urywają kierowcom lusterka a psy szczą na nowe opony.

Ale co się dzieje z posiadaczami noży. Przecież wielu kaleczy siebie i innych.
Należy zdecydowanie wprowadzić obowiązkowe kursy używania noży i nakazać posiadanie polisy O.C.

Zresztą noże, to margines w porównaniu do niebezpieczeństwa jakie czyha w każdym ogrodniczym.
PILARKI SPALINOWE! Niszcząca moc, którą dziś każdy może władać. Czym grozi ścięcie jabłonki w ogródku nie trudno sobie wyobrazić. Dzieci na chodniku, zaparkowane samochody, przypadkowi przechodnie, tu nikt nie może się czuć bezpieczny.
Zdecydowanie należy postulować wprowadzenie systemy licencjonowanego dostępu do pilarek, ich obowiązkową rejestrację, przeglądy techniczne i ubezpieczenia.
Dzięki temu wiadomo będzie, że sprzęt ów nie będzie trafiał w ręce nieodpowiedzialnych użytkowników, zagrażających bezbronnym, uczciwym, Bogu ducha winnym obywatelom.

I wiecie co? Taką pilarkę może kupić nawet dziecko!
APOKALIPSA i PANDEMONIUM

:rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 14:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
KotSylwester, kiedy nią jechałeś?

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
bzdurne jest ograniczenie do 60km/h na drodze z Wilanowa do Konstancina - do zwęzenia - dwa pasy w każdym kierunku, brak własciwie zabudowań, wiec i pieszych... wczoraj jak pojechałem tam 60km/h to wydawało mi się, ze się cofam... :zdegustowany: :zdegustowany: a na suszare oczywiscie łapią... i to w tym samym miejscu od wielu lat... :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1