nie wiem czemu na formum ze "sport" w nazwie nie ma ani słowa o tym wspaniałym wyścigu, który właśnie trwa. może dlatego, że nie ma w nim BMW? a przecież BMW ma swoją historię w tym wyścigu - zanim został on od 2000 roku zdominowany przez Audi, BMW udało się wygrać go w 1999 roku
(BMW V12 LMR).
Dla uczczenia tego tryumfu BMW wypuściło nawet prototypowe
X5 , które, dzięki 700-konnemu (!) V12, na Nurnbugringu zrobiło czas 7:49 (bodajże taki sam jak E46 M3 CSL)
Od dawna jestem fanem wyścigu Le Mans 24h - bardzo mi się podobają prototypy tam startujące. Może to ze względu na mój podeszły wiek, ale najbardziej podobają mi się samochody z przełomu lat 80/90 -
Porsche 962 to, moim zdaniem, najpiękniejszy samochód wyścigowy wszechczasów. Poważnie myślę o tym, żeby się tam wybrać i obejrzeć to wszystko na własne oczy. Już od początku tygodnia poprzedzającego wyścig odbywają się treningi - tor ma 13 km i tylko część jego długości to regularny tor - reszta to droga publiczna, która na czas treningów i wyścigu jest zamykana. Po treningach jest ona otwierana z powrotem i wtedy samemu można się przejechać po tej samej trasie, co ścigające się samochody - nie muszę chyba mówić, że nie brakuje chętnych, a tak się składa, że akurat w tych dniach nie brakuje tam super-samochodów z najwyższej półki - jest wszystko, co na świecie najlepsze - Enzo, Zondy, Carrery GT i inne...
W ostatnich latach wyścig został zdominowany przez samochody z silnikami diesla (mowa o prototypach LMP1). Nie wiedzieć czemu, jedynie fabryczne teamy Audi i Peugeota stosują te silniki, kiedy wyraźnie widać, że samochody w nie wyposażone są szybsze - być może wyprodukowanie wysokoprężnego silnia wyścigowego jest poza możliwościami mniejszych, prywatnych i pół-prywatnych teamów, a być może uważają one, że tylko silniki benzynowe to prawdziwe silniki sportowe?
Wracając do toczącego się wyścigu : w obecnej chwili ciekawe rzeczy się dzieją - dwa z trzech Audi nie jadą (jedno miało awarię i już 1,5 h jest naprawiane i nie ma żadnych szans w walce o zwycięstwo, a drugie auto się rozbiło... Prowadzi koalicja Peugeotów - zostało jedynie Audi nr 1 z najbardziej utytułowaną ekipą kierowców: Kristensen, McNisch, Kapello.
Polecam transmisję w internecie na Eurosport player.