Witam, forum moze nie do tego ale kilka osob sie wypowiadalo w sprawach prawnych i dawali bardzo przydatne rady
Prowadze dzialalnosc w domu (sklep internetowy) i moja zmora sa podatki. Realne koszty dzialalnosci sa znikome ale staram sie odliczac telefony komorkowe (dla calej rodziny), internet, telefon voip, chemia do lazienki.
Odliczam sobie polowe faktury za energie, woda jest pomijalna bo nie place za scieki (20zl/3m-ce). Do tej pory odliczalem sobie koszty ogrzewania, ktore sa dosyc znaczne gdyz dom jest duzy a ogrzewam olejem opalowym. Poniewaz mam 2 piece odliczalem cala fakture. W okresie zimowym pozwalalo mi to skutecznie unikac podatkow, niestety urzad gminy kazal mi zadeklarowac jaka czesc budynku wykorzystuje na dzialalnosc a kwota podatku skutecznie zmusila mnie aby wpisac tylko jeden maly pokoik. O ile polowe energii moge odliczyc, to juz ogrzewanie niestety nie.
Jak moge zwiekszyc koszty dzialalnosci? Myslalem o motocyklu na firme (mam stare suzuki), pali sporo a malo jezdze, zawsze moglbym benzynke odliczyc. Zastanawiam sie tez czy jest moze jakis sposob np urzyczenie czy cos podobnego, by moc dalej odliczac olej opalowy a nie placic wysokiego podatku od nieruchomosci. Czy jesli moja mama (wlascicielka domu) uzyczylaby mi nieodplatnie okreslona powierzchnie to zdaloby egzamin? Mialbym maly pokoik za ktory placilbym duzy podatek i polowe domu (ktorej faktycznie uzywam, glownie jako magazyn) a za ta przestrzen mama placilaby normalnie jak za mieszkalna.
Kupujac BMW zamierzalem wziasc je na dzialalnosc, ale biorac pod uwage moj wiek i roznego rodzaju znizki OC kosztowaloby mnie ok 2 tys. W zwiazku z tym jestem tylko wspolwlascicielem mojej beemki. Jak moge wrzucic w koszty samochod? Najchetniej ubezpieczenie (bede chcial na nia AC) oraz koszty napraw bo paliwo mam taniej bez faktury.
Jakie jeszcze znacie sposoby zeby zwiekszyc koszty prowadzenia dzialalnosci? Chetnie przyjme wszelkie porady