BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 01:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Austria - na co zwrócić uwagę?
PostNapisane: 9 lipca 2009, 17:56 
Pierwsze kroki

Witam Kolegów.Wybieram się w najbliższym czasie do Austrii oczywiście samochodem jedynej słusznej marki :) tylko że na niemieckich numerach.Moje pytanie brzmi: na co zwrócić uwagę jadąc do tego kraju?.Winiete to wiem, że mieć trzeba, ale czy coś jeszcze jest tam szczególnego by ominąć spotkanie z tamtejszymi policjantami, którzy z tego co wiem są nad wyraz upierdliwi i nieustępni?.pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 21:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Żeby uniknąć to nie podpowiem, ale jak już spotkasz to grzecznie przyjmuj mandat, naprawdę bo mój kumpel sie wykłucał i ma naprawde nieprzyjemności, łącznie z persona non grata w austrii.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 06:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
niedlugo pogawedki zamienia sie w " na co uwazac w danym kraju " ...

jedz tak jak nakazuja przepisy i nie bedziesz musial glupich pytan zadawac :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 06:24 
Pierwsze kroki

Z tego co pamiętam to trzeba się trzymać jak najbardziej prawej strony jezdni bo inni kierowcy się bulwersują :)
Nie wiem jak w innych miastach ale we Wiedniu jest dużo stref płatnego oraz krótkiego parkowania. Dość skomplikowane są związane z tym procedury więc czasem lepiej zaparkować gdzieś poza centrum i dojechać tramwajem bądź autobusem.

Więcej informacji masz tu: http://www.wien.polemb.net/files/Wersje ... rowcow.pdf

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 07:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Nie przekraczac powyzej 10% dopuszczalnej predkosci. Na autostradach zauwazylem bardzo wysoka kulture jezeli chodzi o zmiane pasow i roznice predkosci na pasach, takze jak jedziesz wolniej niz auto za toba, zjezdzasz na prawy pas (pasow czasami maja kilka).
Nie ma tam obowiazku jazdy calorocznej na swiatlach, takze trzeba uwazac, jezeli jestes przezwyczajony do zapalonych.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 08:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
scream, jedz normalnie, staraj sie jednak trzymac zasad kultury, w Wiedniu jezeli chodzi o parkingi to bezyrki 1/2/3/4/5/6/7/8/9/ polowa 15 i 20 sa calkowicie platne 24 na dobe. pozostale bezyrki maja platne tylko glowne ulice od 8 do 18 i mozna tam smialo stawac - ja mieszkalem w 16 bezyrku ponad 2 lata - samochod stal tam po 2-3 miesiace nie ruszany. Policja nie zaczepia bez potrzeby. Pamietaj zeby miec wazna gasnice, koszulke odblaskowa, komplet zarowek na zmiane i jak jezdzisz po autostradach to Winietke. W wiedniu sa tez trasy na ktorych trzeba ja miec. Wiec trzeba uwazac, ale wszystko jest ladnie oznakowane wiec kein problem. dopuszczalne promile to 0,5 wiec po piwku mozna jechac. a tak pozatem to wszystko jak w Polsce. milego zwiedzania Alpenlandu :D Piekne widoki i cudne gory zaskocza nawet wybrednych.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 09:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Tyle ze brudne kible na autostradzie i w ogole jest nieco brudniej niz w Niemczech ;) aha, i ichni język tylko pozornie niemiecki, ja po latach mieszkania po drugiej stronie Nysy dogadywałem się dość ciężko.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 10:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Dodam tylko że jak auto masz na PL blachach to kamizelka odblaskowa i zapasowe żarówki nie są wymagane.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 12:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
a co dla Polakow sa ulgi ?? byles chociaz raz w Austii ?? miales tam kontrole policyjna?? widac ze nie bardzo .... a moze juz zapomniales Euro2008 jak w polskiej TV trabiono glosno zeby miec przy sobie kamizelke .... mozesz i i bez prawa jazdy jechac, wszystko zalezy od kierowcy ... w niemczech 2 miesiace temu na kontroli malo co nie dostalem kary za brak nozyczek w Verbandkassete, jednak ze znajomosc jezyka (germanista) uratowala mnie, juz co prawda nie raz ...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 12:58 

W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ani w stosownych rozporządzeniach nie ma przepisu wymagającego wyposażenie pojazdu w kamizelkę czy apteczkę.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 18:55 
Zacna persona forum

TomekB napisał(a):
W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ani w stosownych rozporządzeniach nie ma przepisu wymagającego wyposażenie pojazdu w kamizelkę czy apteczkę.
Elo kolego.Ale ty jedziesz w gosci i musisz sie dostosowac do ich(w tym wypadku austriackich) zasad.Wjedz np. na słowacje bez kamizelki,żarówek lub gasnicy i powiedz im,ze w prawie o ruchu drogowym nie ma obowiązku...życze powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 19:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
greg27 napisał(a):
TomekB napisał(a):
Elo kolego.Ale ty jedziesz w gosci i musisz sie dostosowac do ich(w tym wypadku austriackich) zasad.Wjedz np. na słowacje bez kamizelki,żarówek lub gasnicy i powiedz im,ze w prawie o ruchu drogowym nie ma obowiązku...życze powodzenia.

Hmm, jestem pewien, że podobne śmieszne obowiązki nie dotyczą pojazdów zarejestrowanych w innych krajach UE, podczas przejazdu przez kraj UE, gdzie taki obowiązek działa.
Zaraz poszukam

Mam:
Nie wiem czy śledziliście rozwój wydarzeń na granicy polsko-niemieckiej, ale wszelkie mandaty były bezprawne. Wynika to z faktu, iż polska i niemcy podpisały porozumienie w latach 90-tych. Na jego mocy pojazdy z jednego kraju nie muszą spełniać wymogów wyposażenia w drugim kraju. Oznacza to tyle, że niemcy nie mogą wstawić polakowi mandatu za brak apteczki, tak samo polska drogówka nie może karać niemców za brak gaśnicy. Wszelkie mandaty maja być anulowane. Przynajmniej tak wypowiedział się rzecznik KGP

http://polskalokalna.pl/news/nie-podpis ... tu,1068777

http://www.mmszczecin.pl/13636/2008/2/2 ... anged=true

Przypomnijmy, że takie wewnętrzne przepisy dotyczące wyposażenia samochodu obowiązują wyłącznie kierowców krajowych, jadących samochodami zarejestrowanymi w danym państwie.

I co mądrale?
;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 19:27 

Moje BMW: e91
owszem potrzeba kamizelki i apteczka ale nie byle jaka tylko z tym certyfikatem na EU. o żarówkach nie wiedziałem. a co jak mam xenon??
co do koleżanki - to w pl też jest takowy przepis że trzymamy się prawej strony. prawie codziennie jeżdze a4 wrocław katowice i dostaje już febry w tym temacie. a gliwice - katowice na trzech pasach to już w ogóle. omijam ten kawałek bo mógłbym kogoś zabić niepotrzebnie.... yhhh

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 21:05 
Zacna persona forum

qqiz napisał(a):
I co mądrale?
;)
Ano to,ze powiedz to słowakowi w mundurze a i tak Cie pokutu nie ominie.A abstrahując od tego powiedz mi dlaczego co roku przed wakacjami wychodzą poradniki motoryzacyjne i w nich przypomina sie o różnych przepisach i obowiązkach w różnych krajach?W Portugali mozna dostac do 600e za brak kamizelki odblaskowej i ja bym nie chciał tego sprawdzac.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 22:13 
Pierwsze kroki

kilka miesięcy temu ta sprawa się wyjaśniła. samochody z polski musza mieć na wyposażeniu to co jest wymagane w polsce. podobnie ich u nas.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, 00:51 

Konwencja wiedeńska, elementarne.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, 09:33 
Częsty bywalec

jak ich spotkasz to jest jedna zasada - nie dyskutować :P

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, 14:01 
Zacna persona forum

tonej napisał(a):
jak ich spotkasz to jest jedna zasada - nie dyskutować :P

Tak, bierz mandaty, przepraszaj i ciesz się, że tak mało :rotfl:

Nie wiem skąd się bierze wasze podejście chłopopańszczyźniane

Nie pojmuje godzenia się na bezprawie i płacenia niesłusznych mandatów :zdziwko:
Bez jajów

Ja polecam jednak zapoznanie się z prawem i konsekwentną obronę swoich uprawnień, a nie płacenie nienależnych danin. Są lepsze pomysły na rozdawanie pieniędzy :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, 15:14 
Częsty bywalec

taaa :P
ja jak byłem w Austrii kolega zapomniał zapiąć pasów złapał nas pan policjant i powiedział że najniższy mandat to 15 euro trocho po negocjowaliśmy nic to i tak nie dało zapłaciliśmy te 15 euro. Później w hotelu patrze a na mandacie pisze 5 euro :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 17:33 
Zacna persona forum

tonej napisał(a):
taaa :P
ja jak byłem w Austrii kolega zapomniał zapiąć pasów złapał nas pan policjant i powiedział że najniższy mandat to 15 euro trocho po negocjowaliśmy nic to i tak nie dało zapłaciliśmy te 15 euro. Później w hotelu patrze a na mandacie pisze 5 euro :rotfl:

1. Co to ma do rzeczy w kwestii Twojej propozycji nie podejmowania dyskusji i płacenia nienależnych mandatów?

2. "Jest napisane" :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1