BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Obrona wlasna czy juz pobicie/bojka ??
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 16:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
sprawa wyglada nastepujaco
pewnego wieczoru na parkingu czekalem z kolega i jego dziewczyna na 3 kumpla i 3 pjanych starszych facetow zaczeko wyzywac i odpychac kolege zaczela sie szarpanina bo 2 facetow zaatakowalo mojego kolege, ja szybko wybieglem z samochodu jak tylko zobaczylem co sie dzieje polozylem jednoego a on drugiego i zaczelismy sie wycofywac z tego powodu ze ten kolega ma juz "zawiasy'( ale za wypadek samochodowy.) i nie chcielsmy klopotwo, ale oni jak podniesli sie i zaczeli zucac kamieniami w nas i nasze auto(nie ma wiekszych uszkoden) i wtedy my znowu musielsmy ich sila uspokoic . w ty samym czasie wezwalismy policie ktora przyjechala dopiero wtedy jak my juz grzecznie spalismy w domu i nie chcielismy ciaganiny wiec juz nic nie zglaszalismy.
a dzisiaj sie dowiaduje ze ci "POBICI" przez nas faceci zalozyli sprawe cywilna i tu moje pytanie co nam za to grozi ? i i jak sie z tego wykrecic?? :kwasny:

wkoncu my sie tylko brnilismy, ale to oni dosc mocno wyrwali i maja zrobiona obdukcje(jeden w szpitalu) i tu pytanie czy zrobono im przy okazji badania krwi potewirdzajace to ze byli pod znacznym wplywem alkocholu??
u nas brak sladow walki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 16:55 
rdk napisał(a):
w ty samym czasie wezwalismy policie ktora przyjechala dopiero wtedy jak my juz grzecznie spalismy w domu i nie chcielismy ciaganiny wiec juz nic nie zglaszalismy.

No to błąd, zawsze w takim wypadku powinno się zgłaszać na policję, gdyby przyjechali spisali to by potem było z górki, a tak przewagę mają tamci w tej chwili. Tyle przynajmniej ja wiem w tej kwestii.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Szukaj swiadkow.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
TomekB napisał(a):
Szukaj swiadkow.

dokładnie. Im więcej tym lepiej. I módl się żeby tamci nie znaleźli swoich świadków.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:04 
Częsty bywalec

tz pies z powiedzial zeby odjechac z i nastepnego dnia zglosic sie na komisariat a oni zaraz tam wysla patrol jak tylko dalo sie odjechac (tamici juz dostatecznie spokojni) to odjechalismy inastepnego dnia pojechalism na komistariat tak jak mam ten pies powiedzial przez tel,a posterunkowy wysluchal nas i powiedzial ze tamci juz byli wczesniej(tj rano) powiedzieli ze nic chca ciaganiny i nic nie zglaszaja i nam doradzil to samo jesli nic nie chcemy i tak tez sie stalo. wrocilismy szczesliwi a dzisiaj dowiadujemy sie (ze zrodel nie ofocjalnych) ze zalozona zostala sprawa cywilna

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:06 
Częsty bywalec

TomekB napisał(a):
Szukaj swiadkow.
jedymi osobabi ktore tam byly to ja moj kolega jego dziewczyna i 3 tamtych (pod wplywem) w tym jeden jakis madzejszy bo potem zaczal ich uspokajac cytuije" po choj ty zaczepiasz a teraz bedziezs mial przejebane"
z tego co sie dowiedzialem pozniej to jeden z tych typow pobiegl po ochrone ale nas już nie bylio.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:18 
Częsty bywalec

rdk napisał(a):
tz pies z powiedzial zeby odjechac z i nastepnego dnia zglosic sie na komisariat a oni zaraz tam wysla patrol jak tylko dalo sie odjechac (tamici juz dostatecznie spokojni) to odjechalismy inastepnego dnia pojechalism na komistariat tak jak mam ten pies powiedzial przez tel,a posterunkowy wysluchal nas i powiedzial ze tamci juz byli wczesniej(tj rano) powiedzieli ze nic chca ciaganiny i nic nie zglaszaja i nam doradzil to samo jesli nic nie chcemy i tak tez sie stalo. wrocilismy szczesliwi a dzisiaj dowiadujemy sie (ze zrodel nie ofocjalnych) ze zalozona zostala sprawa cywilna

Zgłoszenie powinno być nagrane.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:22 
Częsty bywalec

Woj3k napisał(a):
mam taka nadziej bo tylko to nas ratuje.

ale czy to ze my zglosilismy fakt ze nas zaczapiaja sa agresywni i rzucaja kamieniami usprawiedliwia to ze dosc mocno ich skasowalismy?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Woj3k napisał(a):

Powinno byc nagrane, ale jezeli nawet nie to zawsze jest w papierach, ze patrol zostal wyslany do takiej i takiej sprawy. Policjant, ktory przybyl na miejsce musi spisac notatke, ze przyjechal i nikogo nie bylo. Musisz sie bronic tym, ze to Wy wzywaliscie pomoc, ktorej nie otrzymaliscie w dostatecznie szybkim czasie. Pozatym to oni musza miec dowody, ze to wlasnie Wy narobiliscie im szkody - rownie dobrze mogli pojsc dalej i dostac od kogos innego.
Skontaktuj sie z policja w sprawie tego zgloszenia/nagrania w dniu zdarzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:38 
Częsty bywalec

Dokładnie, domniemanie niewinności :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:38 
Częsty bywalec

mongooes napisał(a):
Skontaktuj sie z policja w sprawie tego zgloszenia/nagrania w dniu zdarzenia.
ale mam dowiedziec sie czy takowe wogole istniej czy jak?
mongooes napisał(a):
ze przyjechal i nikogo nie bylo
tz 3 tamtych chyba dalej bylo na miejscu i nie wiem co oni tak dla policji naopowiadali ale to do naszego zgloszenia przyjechali bo ci policjanci odwiedziil kolege w domu tego samego dnia. ale tylko pogadali powiedzieli ze sprawe wyjasniac bedzie policja z naszego posterunku, i zeby sie tam zgosic.

co powinnismy zrobic w tej chwili? czekac cierpliwie na jakies wezwanie na przesluchanie czy prosto do sadu? czy mzoe powinnismy cos juz robic? tylko co?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:41 
Częsty bywalec

rdk napisał(a):
co powinnismy zrobic w tej chwili? czekac cierpliwie na jakies wezwanie na przesluchanie czy prosto do sadu? czy mzoe powinnismy cos juz robic? tylko co?

Jak czujesz potrzebę zrobienia czegoś natychmiastowo, to najlepiej zagadaj z adwokatem, co on o tym sądzi :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:43 
Częsty bywalec

Woj3k napisał(a):
ak czujesz potrzebę zrobienia czegoś natychmiastowo, to najlepiej zagadaj z adwokatem, co on o tym sądzi
jakotakiej potzreby nie czuje dlatego pytam was co bylo by najrozsadniejsze w tej sytuacji?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 17:51 
Częsty bywalec

1. Skontaktował z adwokatem, żebym wiedział na czym stoje.
2. Sprawdził, czy policja ma nagranie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:05 
Częsty bywalec

Woj3k napisał(a):
Skontaktował z adwokatem, żebym wiedział na czym stoje.

po to napisalem temat na forum zeby mniej wiecej dowiedziec sie na czym stoje,
a adwokatem z kontaktuje sie wtey jak juz bedze wiedzial cos konkretnego bo narazie to tylko ze zrodel nie oficjalnych a one jak wiadomo nie zawwsze sa wiarygodne,

Woj3k napisał(a):
Sprawdził, czy policja ma nagranie.
w jaki sposob? jechac na komende i tam sie pytac czy jak?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Są na tym forum mądrzejsi w podobnych kwestiach i pewnie się wypowiedzą kompetentnie :)

Póki co, to nie ma paniki. Rozejrzyj się za świadkami i czekaj spokojnie.

Jeśli chodzi o obronę konieczną, to wyłącza ona bezprawność czynu. Gdybyś kogoś uszkodził działając w ramach OK, to jesteś czysty.
Aby sytuacja była obroną konieczną musi nastąpić w odpowiedzi na bezprawny i bezpośredni zamach na dobro chronione czyli np. życie lub zdrowie.
Sposób obrony nie powinien przekraczać poziomu koniecznego.

Oczywiście w tym przypadku wszystko rozbija się o kwestie dowodowe, więc jak już napisano wyżej szukaj świadków.

Co do nagrania na policji, to nie będzie to żaden dowód że kolesie was napadli. Będzie to jedynie dowodem, że zadzwoniliście coś takiego zgłosić :)

Na razie wyluzuj i zastanów się czy jesteś w stanie udowodnić jak było.
Zastanów się też czy oni są w stanie udowodnić swoją wersję.

Swoją drogą, to wesoło w tym Białymstoku macie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:15 
Zacna persona forum

rdk napisał(a):
co nam za to grozi ?

8 miesiecy/3 lata w zawieszeniu.Są pbici, maja obdukcję, Mają przewage.
rdk napisał(a):
faceci zalozyli sprawe cywilna

Nie można założyć sprawy cywilnej o pobicie nie wygrając uprzednio karnej.

Fryderyk napisał(a):
No to błąd, zawsze w takim wypadku powinno się zgłaszać na policję, gdyby przyjechali spisali to by potem było z górki, a tak przewagę mają tamci w tej chwili. Tyle przynajmniej ja wiem w tej kwestii.

Zgadza sie.
TomekB napisał(a):
Szukaj swiadkow.

To nic nie da :)

Generalnie bedzie cięzko.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:16 
Częsty bywalec

a czy dziewczyna mojego kolegi bedzie wiarygodnym swiadkeim dla sadu? bo nikogo tam juz wiecej nie bylo

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:20 
Przyjaciel forum

Zapytam tylko, bo jest to dla mnie troche niejasne, skad znaja Wasze nazwiska? Znaja numery Twojego samochodu?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 18:21 
Częsty bywalec

co do zgloszenia na policje to ono bylo a policjant radzil nam odjechac zeby nic sie wiecej nie zdazylo i zgloscic sie na kompisriat nastepnego dnia i tak zrobilismy jak tylko to bylo mozliwe a policja wysle tam patrol i tak bylo, tylko ze my juz bylismy juz dawno w domu zanim on przyjechal

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1