BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: W Polsce jest 1% bezpiecznych dróg
PostNapisane: 6 października 2009, 08:30 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
W przyszłym roku ukaże się Europejski Atlas Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego będący mapą drogową kontynentu sporządzoną przez kierowców.

„Wszystkie drogi międzynarodowe, także prowadzące przez Polskę, zostaną sklasyfikowane pod względem ryzyka jakie niesie podróż każdą z nich” - powiedział portalowi nadrogach Andrzej Witkowski, prezes Polskiego Związku Motorowego (PZMot).

Właśnie PZMot wraz z Fundacją Politechniki Gdańskiej realizuje polską część przedsięwzięcia.

„Jego inicjatorami były kluby automobilowe krajów zachodnioeuropejskich, które uznały, że drogi są na tyle ważną niebezpieczną częścią infrastruktury, iż powinny podlegać kontroli społecznej tak jak np. zakłady chemiczne, a mapę ryzyka powinni stworzyć użytkownicy dróg, a nie ich administratorzy ” - mówi prezes Witkowski.

Obraz polskich dróg nie jest niestety nawet zadowalający. W pięciostopniowej, kolorowej skali, aż 55 procent naszych dróg uznano za stwarzające bardzo duże ryzyko, czyli czarne. Ryzyko duże (kolor czerwony) to aż 23 proc. sieci dróg, na kolejnych 16 proc. ryzyko oceniono jako średnie (brąz). Małe i bardzo małe ryzyko to zaledwie odpowiednio 6 i 1 proc. Jak zauważa prezes PZMot te ostatnie liczby pokrywają się w zasadzie z udziałem autostrad dróg ekspresowych w całym polskim systemie dróg międzynarodowych.

„Jest to wysoce niepokojący obraz. Oznacza ni mniej nic więcej to, że podróż po polskich drogach jest aż 10 razy bardziej niebezpieczna od jazdy po drogach krajów „ starej” Unii” -ocenia prezes Witkowski.

Całkowicie czarne są m.in. „siódemka” na odcinku Radom -Chyżne (granica państwa) z wyjątkiem okolic Krakowa oraz „dziewiątka” od Radomia do Barwinka (granica państwa). Miano najczarniejszej zdobyła „siedemnastka” na całej niemal długości od Warszawy do Hrebennego (granica państwa). Zdaniem autorów opracowania to droga w kiepskim stanie technicznym, wąska i niebezpieczne, zwłaszcza w weekendy, kiedy to tworzą się na niej duże korki. Wtedy to pokonanie niespełna 180 km ze stolicy do Lublina zajmuje nawet 4 godziny.

„Wnioski z tworzenia Atlasu BRD są oczywiste - nic nie zastąpi dróg spełniających standardy, w tym wymogi bezpieczeństwa i tu nie może zastąpić państwa i jego wyspecjalizowanych agend” - mówi prezes PZMot.

„Ze swej strony chcemy dać kierowcom możliwość pewnego wyboru - pojadę dłużej, ale bezpieczniej” - dodaje.

Źródło: www.onet.pl
http://moto.onet.pl/1578227,1,w-polsce- ... ml?node=15

A co Wy o tym myślicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:34 
nie no odkrycie XXI w.

Kyokushin napisał(a):
A co Wy o tym myślicie?

że to jest po kancie i tyli.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:35 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
że to jest po kancie i tyli.

leo why?

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
To tak jeszcze w ramach ciekawostki dodam, że z raportu WHO wynika, że polskie drogi są groźniejsze niż w Bangladeszu. Na naszych drogach ginie tyle samo ludzi, co w Gwatemali i krajach Trzeciego Świata. W Europie jest gorzej tylko na Ukrainie, Łotwie, Słowacji, Litwie, Białorusi, w Rosji i Grecji.

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł: Re: W Polsce jest 1% bezpiecznych dróg
PostNapisane: 6 października 2009, 08:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Kyokushin napisał(a):
Miano najczarniejszej zdobyła „siedemnastka” na całej niemal długości od Warszawy do Hrebennego (granica państwa). Zdaniem autorów opracowania to droga w kiepskim stanie technicznym, wąska i niebezpieczne, zwłaszcza w weekendy, kiedy to tworzą się na niej duże korki. Wtedy to pokonanie niespełna 180 km ze stolicy do Lublina zajmuje nawet 4 godziny.

Oj, nie zgodzę się, jest tam ~9km odcinek ładnej drogi :hyhy: (obwodnica garwolina) Ale reszta, faktycznie tragedia, chociaż IMO dziewietnastka jest jeszcze gorsza.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
:spi:

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:50 
Kyokushin napisał(a):
leo why?

bo to jest for money i sądzę, że nic to nie zmieni. Potrzebujemy lepszych dróg, a nie poradników.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:57 
Uzależniony od forum :)

bialy napisał(a):
(obwodnica garwolina) Ale reszta, faktycznie tragedia, chociaż IMO dziewietnastka jest jeszcze gorsza.

a o tym to nie musisz mi mówić. Znowu będę nią jeździł co 2 tygodnie :zdegustowany:

wjeżdżam na nią i wita mnie znak "zaniżone pobocze na odcinku 33 km" :wstyd: później jest następny...

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 09:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Fryderyk napisał(a):
Potrzebujemy lepszych dróg, a nie poradników.

i o to właśnie chodzi :/

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 09:40 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
A ja wczoraj leciałem 300 km Warszawa - Katowice i droga jest zajebiaszcza ! Chyba niema drugich tak łatwych 300km do przejechania :) Trasa na Lublin to tragedia w czystej postaci.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 09:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Bobby_Valentino napisał(a):
Trasa na Lublin to tragedia w czystej postaci.

Trasa, trasą, Lublin to tragedia w czystej postaci.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 10:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Bobby_Valentino napisał(a):
A ja wczoraj leciałem 300 km Warszawa - Katowice i droga jest zajebiaszcza ! Chyba niema drugich tak łatwych 300km do przejechania

Trasa Katowice-Jędrzychowice ponad 300km :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 11:38 

Caly 1% no to mamy powod do dumy,swietowac panowie :hurra: :hurra: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 11:46 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Wykresy usera toonczyk z forum SSC:

Obrazek
Obrazek

Z roku na rok jest coraz lepiej, mamy obecnie niezły plac drogowej budowy gdziekolwiek się nie ruszyć.
Jeszcze parę lat i będzie całkiem przyzwoicie :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 11:51 

TomekB napisał(a):
mamy obecnie niezły plac drogowej budowy gdziekolwiek się nie ruszyć.

To prawda,ale mnie bardzo ciekawi czy jakosc tych drog idzie w parze z szybkoscia ich budowania.Bo jesli nie to lipa totalna,bo co z tego ze bedzie pelno nowych drog jak po 3-4 latach zaczna sie sypac.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 11:55 
Przyjaciel forum

TomekB napisał(a):
Z roku na rok jest coraz lepiej, mamy obecnie niezły plac drogowej budowy gdziekolwiek się nie ruszyć.
Jeszcze parę lat i będzie całkiem przyzwoicie

Nazwijcie mnie malkontentem ale ten plac powinien mieć miejsce zaraz po zmianie ustroju, bo przecież przez niego nie było nic robione. Lata 90 to były lata w których powinny istnieć, albo być w budowie na całej długości A4, A1 i A2. Teraz powinniśmy dobudowywać A5, S3 i myśleć o A6

Ostatnio edytowano 6 października 2009, 12:17 przez GP-T1000, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 11:59 

GP-T1000 napisał(a):
Nazwijcie mnie malkontentem ale ten plac powinien mieć miejsce zaraz po zmianie usroju, bo przecież przez niego nie było nic robione. Lata 90 to były lata w których powinny istnieć, albo być w budowie na całej długości A4, A1 i A2. Teraz powinniśmy dobudowywać A5, S3 i myśleć o A6

ale czasu już nie cofniesz, a lepiej późno, niż wcale. oczywiście, pomarudzić zawsze można, tylko to nie za wiele zmieni ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 12:10 

GP-T1000 napisał(a):
Nazwijcie mnie malkontentem ale ten plac powinien mieć miejsce zaraz po zmianie usroju, bo przecież przez niego nie było nic robione.

To dość ciekawe spostrzeżenie odnośnie momentu faktycznej zmiany ustroju ;)

A jakość? Cholera wie, ciężko przewidywać, mamy chyba najgorsze warunki klimatyczne do eksploatacji dróg więc nie można bezpośrednio przenosić doświadczeń drogownictwa z innych krajów.
Ale faktem jest też to że standard jaki muszą spełniać nasze autostrady czy też drogi ekspresowe jest bardzo wysoki i niejedna stara, zachodnia autostrada by go na obecne czasy nie spełniła.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 12:18 
Przyjaciel forum

TomekB napisał(a):
Ale faktem jest też to że standard jaki muszą spełniać nasze autostrady czy też drogi ekspresowe jest bardzo wysoki i niejedna stara, zachodnia autostrada by go na obecne czasy nie spełniła.

Tak szczególnie odcinek od Wrocławia do Krzyżowej oddany parę lat temu :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 12:44 

Bardziej miałem na myśli to co się teraz buduje od nowa a nie to co się poprawia w 70 lat po niemcach ;)
Ale fakt, tamten odcinek nie powinien nazywać się autostradą póki nie przejdzie kolejnej modernizacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1