BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 09:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy jezdzimy na zimnym???
PostNapisane: 4 listopada 2009, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
Zakładam ten temat bo dziś u mnie pracy wybuchła burzliwa dyskusja albowiem powiedziałem koledze że czytałem ostatnio w gazecie że gdy silnik jest zimny to należy odrazu po odpaleniu samochodu wsiadać i jechać bo wtedy silnik szybciej będzie smarowany ,ponieważ szybciej sie nagrzeje i wogóle natomiast on kłuci się ze zawsze powinno się poczekać i auto powinno chwile pochodzić co dla mnie jest błędem bo chodzi na sucho. Czy są tu jacyś fachowcy którzy pomogli by rozwiązać ten spór??

Bo najważniejsza jest Pasja

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy jezdzimy na zimnym???
PostNapisane: 4 listopada 2009, 21:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
killer23 napisał(a):
Zakładam ten temat bo dziś u mnie pracy wybuchła burzliwa dyskusja albowiem powiedziałem koledze że czytałem ostatnio w gazecie że gdy silnik jest zimny to należy odrazu po odpaleniu samochodu wsiadać i jechać bo wtedy silnik szybciej będzie smarowany ,ponieważ szybciej sie nagrzeje i wogóle natomiast on kłuci się ze zawsze powinno się poczekać i auto powinno chwile pochodzić co dla mnie jest błędem bo chodzi na sucho. Czy są tu jacyś fachowcy którzy pomogli by rozwiązać ten spór??

Wystarczy żebyś powiedział koledze aby przeczytał instrukcję obsługi swojego samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 22:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
też słyszałem różne opinie o rozgrzewaniu silnika. ja również wychodzę z założenia że niema sensu grzać auta na biegu jałowym-chwile można postać ale czekać aż nabierze temperatury roboczej to trochę nie halo. za to podczas pierwszych km zanim silnik dobrze się nie rozgrzeje lepiej unikać kręcenia po obrotach.taka moja opinia ;)

Tytuł:
killer23 napisał(a):
on kłuci się ze zawsze powinno się poczekać i auto powinno chwile pochodzić co dla mnie jest błędem bo chodzi na sucho.

To miało bardziej zastosowanie w bardzo, bardzo starych samochodach, albo dieslach ciężarowych, jak autosany stare, często tak kierowcy robią na postojach jak rozgrzewają i gazu co jakiś czas dają, oraz normalnie w naszych autach to też tak się robić, ale przy cholernych mrozach, np. -15, czy -20 powinno się pozwolić, żeby popracował trochę na jałowym, żeby olej się rozlazł chociaż trochę, potem jechać.

Chodzi głównie o to, że podczas jazdy szybciej się nagrzeje i osiągnie właściwą temperaturę, niż jak grzejemy go zawsze na jałowym biegu.

Tytuł:
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Fachowcem nie jestem ale również popieram teorie że po odpaleniu należy od razu jechać z umiarkowanymi obrotami oczywiście - potwierdza to instrukcja obsługi BMW w której jest napisane:
samochody z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym: " nie należy rozgrzewać silnika na postoju, ale zaraz jechać z umiarkowanymi obrotami silnika"

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 22:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
killer23 napisał(a):
wsiadać i jechać bo wtedy silnik szybciej będzie smarowany

Tak jak piszesz. Jak się rusza z zimnego to wszystkie podzespoły budzą się do życia w tym samym mniej więcej czasie. Twój kolega zapewne rozgrzewa silnik na postoju do ~90 st. i palnik :hyhy: A skrzynia biegów? A dyfer? Ruszamy na zimnym :ok: Wiadomo jak są mrozy czy coś, odśnieżamy sobie przy włączonym, ale bez przesady :)

edit: alesz odzew :hyhy:

Tytuł: Re: Czy jezdzimy na zimnym???
PostNapisane: 4 listopada 2009, 22:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Bobby_Valentino napisał(a):
killer23 napisał(a):

Wystarczy żebyś powiedział koledze aby przeczytał instrukcję obsługi swojego samochodu.

Obrazek

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 23:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
jiGsaw, Dobra Fota :hyhy: :rotfl: :rotfl: Ja osobiscie jak jest snieg Odpalam auto odsniezam, gdy skoncze kreska od temp silnika jest max na polowie niebieskiego pola albo na koncowce a gdy nie ma sniegu wsiadam odrazu i jade

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 23:49 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Jak się rusza od razu po odpaleniu, pompa oleju szybciej wtłoczy olej w zakamarki silnika -> silnik jest szybciej nasmarowany.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 11:24 

Ja odpalam i jadę, chyba że jest mróz, to np. odpalam i otwieram bramę, wtedy wsiadam i wyjeżdżam. Jak jest szron to psikam na szybę odmrażaczem i w tym czasie otwieram bramę. Odmrażacz działa w 5 sekund, więc jak wsiadam, machnę wycieraczkami i już.

Jak jest śnieg to zrzucam śnieg z ramki drzwi, wsiadam, odpalam, nawiew na szybę, grzanen dupen, grzanen szyben, śnieg z auta i jadę.

Ostatnio grzałem auto na postoju, bo coś ładowałem. Wiecie co.. Ciepłe u mnie w pickupie leci po przejechaniu 1,5km, a po 2km gorące (przy mrozie -4, -5 jaki byl ostatnio) ale po grzaniu na postoju, przez 2-3min nic to nie zmieniło...

...więc - nie grzejemy.

Co do instrukcji... jakby to powiedzieć... różne rzeczy tam piszą i z różnych powodów, nie zawsze dobre :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 12:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Ja również odpalam auto, wyjeżdżam z garażu, zamykam garaż, podjeżdżam do bramy, otwieram i jadę. Bez względu na temperaturę, i nigdy nie wkręcam na obroty silnika dopóki nie osiągnie przynajmniej 60stopni, jadę poprostu delikatnie. Słyszałem natomiast ze w duże mrozy wskazane jest po odpaleniu auta, na chwilę puścić sprzęgło na luzie żeby je "ruszyć".. :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 12:39 
KF

Moje BMW: E60 w Mpaku
Kod silnika: VIN Diesel
Garaż: Admina
ja odpalam, wsiadam jadę na zimnym, dojeżdżam do pracy (3min) na zimnym, po pracy wsiadam do zimnego zanim dojadę do domu nie zdąży się rozgrzać... :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 13:01 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: narazie m40
Ola BMW napisał(a):
ja odpalam, wsiadam jadę na zimnym, dojeżdżam do pracy (3min) na zimnym, po pracy wsiadam do zimnego zanim dojadę do domu nie zdąży się rozgrzać... :D

Nie jest czasem tak ze auto musi przez pewien czas jechać rozgrzane do normalnej temperatury a nie cały czas na zimnym?Tym bardziej d ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 09:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
KotSylwester napisał(a):
Jak jest szron to psikam na szybę odmrażaczem

jakiego odmrażacza używasz ?? Jaki koszt, jak bardzo jest wydajny ?? Jest skuteczny też na duże mrozy ??

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 09:17 

Kupiłem 3 lata temu K2 ALASKA, leżał sobie w domu, aż przyszła na niego pora. Jeszcze nie wiem jak jest wydajny, ale psikam po prosu na szybę jedna warstwę, potem z drugiej strony, wsiadam i już mogę machnąć wycieraczkami po wodzie.

Koszt. 9.99 na allegro. Na orlenach widziałem sonax-a za 14zł.

http://www.allegro.pl/item797834629_k2_ ... 750ml.html

Acha sprawdziłem na błyszczącym lodzien na szybie (padał deszcz i ściął mróz) i na szronie.

Na grubym lodzie jak to bywa czasem - jeszcze nie testowałem.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 16:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N++
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140502
trollu napisał(a):
też słyszałem różne opinie o rozgrzewaniu silnika. ja również wychodzę z założenia że niema sensu grzać auta na biegu jałowym-chwile można postać ale czekać aż nabierze temperatury roboczej to trochę nie halo. za to podczas pierwszych km zanim silnik dobrze się nie rozgrzeje lepiej unikać kręcenia po obrotach.taka moja opinia ;)

amen

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 16:28 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N++
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140502
KotSylwester napisał(a):
Kupiłem 3 lata temu K2 ALASKA, leżał sobie w domu, aż przyszła na niego pora. Jeszcze nie wiem jak jest wydajny, ale psikam po prosu na szybę jedna warstwę, potem z drugiej strony, wsiadam i już mogę machnąć wycieraczkami po wodzie.

Koszt. 9.99 na allegro. Na orlenach widziałem sonax-a za 14zł.

http://www.allegro.pl/item797834629_k2_ ... 750ml.html

Acha sprawdziłem na błyszczącym lodzien na szybie (padał deszcz i ściął mróz) i na szronie.

Na grubym lodzie jak to bywa czasem - jeszcze nie testowałem.

Praktycznie chyba wszystkie te odmrażacze działają tak samo.
Ja obecnie mam Sonax kupiłem w Selgrosie za 8zł chyba.
Są dwie wersje: jedna w puszce w sprayu a druga w taki rozpylaczu plastikowym.
Polecam ten w rozpylaczu bo później można go wykorzystać wlewając płyn do szyb jak się nam odmrażacz skończy.
Skrobania szyb nie polecam bo jednak zawsze się jakieś rysy robią, taki odmrażacz to kwestia 30sekund i wszystkie szyby eleganckie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1