BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Język C - potrzebna pomoc
PostNapisane: 23 listopada 2009, 18:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Witam. Czy są tu jacyś programiści języka C? Potrzebuję pomocy w napisaniu kilku kodów... Próbowałem sam ale jak narazie ciężko mi to idzie a czasu zostało nie wiele.... Oczywiście się odwdzięczę...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Język C - potrzebna pomoc
PostNapisane: 23 listopada 2009, 19:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Debiutant miesiąca? A co chcesz konkretnie?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 listopada 2009, 19:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Dziób w książki/klawiature i orać a nie się wyręczać innymi!!!
A potem narzekanie jak to w tej Polsce źle bo skończył studia i pracy nie ma :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 23 listopada 2009, 22:08 
Pierwsze kroki

nie taki debiutant :) byłem już dużo wcześniej na forum ale coś sie nie mogłem zalogować itp :D... a co do książek to owszem jest to sposób na naukę ale nie mam aż tyle czasu na ślęczenie nad książkami :)

PostNapisane: 25 listopada 2009, 18:11 
Pierwsze kroki

Program Odwracający Wyrazy
Kod:
Napisz program, który zapisuje wspak podane na wejściu wyrazy.

Wejście

Na wejście programu podana zostanie pewna ilość (co najwyżej 1000) wyrazów, tj. ciągów znaków zbudowanych z małych liter. Poszczególne wyrazy zostaną rozdzielone znakiem nowej linii. Przyjmujemy, że długość wyrazów nie przekracza 1000 znaków.

Wyjście

Na wyjściu mają się pojawić te same wyrazy, które pojawiły się na wejściu, ale zapisane wspak. Poszczególne wyrazy należy rozdzielić znakiem nowej linii.

Przykład

Wejście:

alfa
    beta
    gamma
Wyjście:

afla
    ateb
    ammag

Program Kalkulator Ułamków
Kod:
Napisz program, który będzie dodawać, odejmować, mnożyć i dzielić ułamki zwykłe.

Wejście

Na wejście programu podana zostanie pewna ilość (co najwyżej 10.000) zestawów danych. Każdy z zestawów ma postać

a/b op c/d
gdzie a, b, c i d to liczby całkowite z zakresu 1-1.000.000, a op jest jednym ze znaków +, -, * lub /. Pomiędzy znakiem op a otaczającymi go liczbami znajduje się spacja. Poszczególne zestawy zostaną od siebie oddzielone znakiem nowej linii.

Wyjście

Dla każdego z wczytanych z wejścia zestawów należy wykonać operację op na ułamkach zwykłych a/b i c/d. Wynik należy wypisać w postaci:

p/q
gdzie p i q to licznik i mianownik wyniku w postaci nieskracalnej (q>0). Poszczególne wyniki należy oddzielić od siebie znakiem nowej linii.

Przykład

Wejście:

3/4 + 7/8
    12/6 - 8/12
    1/2 + 1/2
    6/8 - 16/3
Wyjście:

13/8
    4/3
    1/1
    -55/12

Program Kalkulator z pamięcią.
Kod:
Napisz program, który działa jak prosty kalkulator z pamięcią obsługujący pięć operacji: dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie i obliczanie reszty z dzielenia liczb całkowitych. Przyjmujemy, że nasz kalkulator ma w pamięci 10 rejestrów o numerach 0 - 9 oraz że wszystkie rejestry zawierają na początku zera.

Wejście

Na wejście programu podana zostanie pewna liczba zestawów danych (co najwyżej 10.000). Każdy z zestawów ma postać:

o a1 a2
gdzie o jest jednoznakowym symbolem operacji do wykonania (+, -, *, /, % i z), a a1 i a2 argumentami tej operacji. Argumenty są albo liczbami całkowitymi (z zakresu od -1.000.000.000 do 1.000.000.000) albo napisami postaci r[i], gdzie i jest liczbą z zakresu 0 - 9. Poszczególne zestawy zostaną rozdzielone znakiem nowej linii.

Wyjście

Na wyjściu programu ma się pojawić ciąg liczb będących rezultatem wykonania pojawiających się na wejściu poleceń. Poszczególne liczby należy rozdzielić znakami nowej linii. To, co należy wykonać, zależy od symbolu operacji. Symbole +, -, *, / i % nakazują wykonanie odpowiednio dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia i obliczenia reszty z dzielenia liczb będących argumentami operacji. Jeżeli argumentem nie jest liczba, a napis postaci r[i], to przed wykonaniem operacji należy zastąpić go bieżącą wartością rejestru o numerze i. Symbol z nakazuje zapis wartości podanej jako drugi argument w rejestrze o numerze podanym jako pierwszy argument (po wykonaniu tej operacji nie trzeba nic wyświetlać; można założyć, że argumenty operacji z są liczbami całkowitymi). Uwaga! Przyjmujemy, że wynikiem dzielenia oraz resztą z dzielenia przez 0 jest NaN.

Przykład

Wejście:

z 1 2
    z 2 2
    + 1 5
    * r[2] 6
    / r[1] r[0]
    + 7 r[9]
    - 0 4
    % 5 -6
Wyjście:

6
    12
    NaN
    7
    -4
    5
Komentarz do ostatniego wyniku: reszta z dzielenia musi być nieujemna (przypomnienie: liczby q i r są odpowiednio ilorazem i resztą z dzielenia a przez b wtedy i tylko wtedy, gdy a = q*b + r i 0 <= r < |b|), więc użycie operatora % dostępnego m.in. w C do obliczenia wyniku może prowadzić do nieprawidłowego wyniku (5 % -6 daje w C wynik -1).

Prosze pomóżcie mi z tym. Co do programu kalkulator ułamków to mam napisany kod ale gdy wpisuje na ułamek 1/100000 + 1/100000 to wychodzą głupoty

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1