BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w projekcie dot Peugeota
PostNapisane: 7 stycznia 2010, 00:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i Compact
Witam!
Potrzebuje pomocy w projekcie z badań marketingowych w dwóch sprawach... ponieważ zdecydowanie nie jestem ekspertem jeśli chodzi o motoryzację, ale wybrałem taki temat ponieważ druga część tego projektu czyli wymyślanie kampanii reklamowej dla samochodu jest już spoko i można coś fajnego zrobić :D jednak najpierw...
1.Potrzebuje scharakteryzować Peugeota pod kątem mocnych stron i słabych - jak na razie mam tyle:
Mocne strony:
-dobre wyniki w sportach wyścigowych, zwycięstwo w tegorocznym Le Mans
-ekologiczne silniki Peugeota mają najniższą średnią emisję co2 w Europie
-ekonomiczne silniki np. opracowany wraz z BMW 1.6 d pracujący w Mini Cooperze czy Peugeotcie 207, spalający średnio 3,9L/100km

Słabe strony:
-Nieobecność na Amerykańskim rynku
-kiepska opinia o marce – w USA wycofano się po miesiącu z rynku z powodu dramatycznie słabej sprzedaży, w WB slangowa nazwa dla Peugeota to „Mops”, w Polsce francuskie auta generalnie nie mają dobrej opinii...
-Brak w ofercie aut z mocniejszymi silnikami niż 200KM

Jeśli napisałem bzdury, poprawcie mnie proszę albo dopowiedzcie coś :)

2.Orientuje się ktoś może gdzie można znaleźć informację na temat polskiego rynku motoryzacyjnego? Informacje o sprzedaży poszczególnych marek itp? Bo znalazłem tylko bardzo ogólne dane dot. sprzedaż aut w poszczególnych krajach albo ile poszczególne koncerny wyprodukowały samochodów

Z góry dziękuje za pomoc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pomoc w projekcie dot Peugeota
PostNapisane: 7 stycznia 2010, 00:39 
Rebus napisał(a):
-ekologiczne silniki Peugeota mają najniższą średnią emisję co2 w Europie

tego na Twoim miejscu bym szczególnie nie eksponował, bo to pic na wodę w pewnym sensie, ważniejsze są normy emisji spalin ECE, tj. np. euro 6, czy coś takiego.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 08:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Czad, nie ma to jak firmy które dają kasę wykładowcy który ściąga pomysły wychowanków.......
W taki sposób została odnowiona pewna kamienica w Warszawie... :wstyd:

Pomysłów dot. Reanult nie mam - mojemu tacie się spaliło pod domem kilka lat temu. To chyba nie jest mocna strona? :rotfl:

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 09:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Rebus napisał(a):
Orientuje się ktoś może gdzie można znaleźć informację na temat polskiego rynku motoryzacyjnego? Informacje o sprzedaży poszczególnych marek itp? Bo znalazłem tylko bardzo ogólne dane dot. sprzedaż aut w poszczególnych krajach albo ile poszczególne koncerny wyprodukowały samochodów

http://www.samar.pl

Poza tym przejrzyj dział pressroom i świat Peugeota na stronie importera - Peugeot Polska.

A jak bardzo chcesz to mogę ci zeskanować artykuły nt. Peugeota 3008 i 5008 :)

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 10:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Z mocnych stron Peugeota wymienił bym wygląd 407 coupe :hyhy: ale chyba nie o to chodzi

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 10:37 
możesz jeszcze zrobić taki myk, żeby napisać do Peugeot Polska, że masz taką pracę, że się nie znasz, ale proponujesz to, co oni mogliby zasugerować itd. itd. ogólnie jak masz dużo czasu to idź do nich i pogadaj, przy odrobinie szczęścia może nawet spodoba im się ten pomysł i nie dość, że pomogą, to może i Ciebie zapamiętają, a później kto wie... nie wiem, jak to działa w Twojej branży, w mojej to się zdarza czasami, jak jest pomysł dobry.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 10:44 
Przyjaciel forum

Fryderyku problem jest w tym, że to prawdopodobnie Peugeot sam szuka tzw. jeleni. Wyżej o tym pisałam.
Szukają pomysłu na reklamę u wychowanków szkół. Bo pomysł ucznia nie jest w szkole prawnie ogarnięty.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 10:47 
Przyjaciel forum

Fryderyk napisał(a):
możesz jeszcze zrobić taki myk, żeby napisać do Peugeot Polska, że masz taką pracę, że się nie znasz, ale proponujesz to, co oni mogliby zasugerować itd. itd.

Proponuję skontaktować się z P. Dorotą Pajączkowską - jest PR managerem (wcześniej zajmowała się marketingiem) w tej firmie, odpowiada za kontakty z prasą, ale możliwe, że pomoże i Tobie. Kontakt @: dorota.pajaczkowska(at)peugeot.com

d0nTtOuChm3 napisał(a):
Fryderyku problem jest w tym, że to prawdopodobnie Peugeot sam szuka tzw. jeleni. Wyżej o tym pisałam.

Chyba nie bardzo. Kolega, który założył temat napisał, że sam sobie wybrał (ja to rozumiem, że wymyślił) taki temat.

d0nTtOuChm3 napisał(a):
Bo pomysł ucznia nie jest w szkole prawnie ogarnięty.

Jak to nie? Przecież jeżeli coś tworzysz, to jesteś objęta prawem autorskim.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 11:12 
Przyjaciel forum

A ja zrozumiałam, że Peugeot został narzucony :)

Ania napisał(a):
Jak to nie? Przecież jeżeli coś tworzysz, to jesteś objęta prawem autorskim.

Tak ale jeśli szkoła ma inne prawa to te prawa autorskie można sobie podetrzeć (czyli, że wszystkie prace wykonane w szkole należą do szkoły a nie do ucznia - takie jaja miałam w swojej szkole kilka lat temu jak się uczyłam). Patrz kamienica odnowiona na pl. Zbawiciela. Ładnie mi wyszła co nie? ;-)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 11:41 
Częsty bywalec

d0nTtOuChm3 napisał(a):
problem jest w tym, że to prawdopodobnie Peugeot sam szuka tzw. jeleni. Wyżej o tym pisałam.
Szukają pomysłu na reklamę u wychowanków szkół.

Duża szansa, że tak właśnie jest. Swego czasu kolega też miał podobny temat związany z Toyotą i tam się właśnie udał. Kiedy już opowiedział "swoją historię", pani się uśmiechnęła i powiedziała, że nie wie czy w tym przypadku na pewno tak jest ale często korzystają z takiej "pomocy" studentów tak więc musi sobie radzić sam ;)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 11:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
d0nTtOuChm3 napisał(a):
Patrz kamienica odnowiona na pl. Zbawiciela. Ładnie mi wyszła co nie? ;-)

A jednak ! To byłaś Ty ! Ten kombinezon czapka i pędzel w ręce mnie zmylił jak chodziłaś po rusztowaniach...

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 12:20 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
d0nTtOuChm3 napisał(a):
Patrz kamienica odnowiona na pl. Zbawiciela. Ładnie mi wyszła co nie? ;-)

A jednak ! To byłaś Ty ! Ten kombinezon czapka i pędzel w ręce mnie zmylił jak chodziłaś po rusztowaniach...

Ja stałam obok - jak posąg w bramie :)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 12:38 
Pierwsze kroki

Sprawa wygląda tak: temat wybraliśmy sobie sami, ćwiczeniowiec raczej nie szukał jeleni bo ogłosił na początku października że mamy projekt zrobić ale nie powiedział ocb, przez ponad 2 miesiące się na uczelni nie pojawił, w grudniu wziął zwolnienie lekarskie i dostaliśmy nowego prowadzącego, który dał nam trochę ponad 2 tyg (w tym święta) na projekt, którzy inni robili od jakichś 3 miesięcy :wstyd:

Za linka dziękuje, czegoś takiego potrzebowałem :padam:

Ja mam do marketingu sceptyczne podejście :hyhy: więc wychodzę z założenia, że przy takiej prezentacji powinienem mówić dużo dobrze brzmiących rzeczy których nie da się zbyt łatwo zanegować :D

Czyli można chyba powiedzieć że:
-ogólnie Peugeoty mają ładną stylistykę (bo nie mają chyba kontrowersjnych wynalazków w stylu poprzedniego Megane, Micry czy Azteca), nie tylko 407
-co do tej najniższej średniej emisji co2 - jeśli to prawda to bym to zostawił, nawet jeśli to nie ma realnego znaczenia to brzmi dobrze :wstyd:

-nie wiem jak jest z awaryjnością, zabezpieczeniem nadwozi, serwisowaniem w ASO... nie muszą być własne doświadczenia, wystarczą tzw. "powszechne opinie" ;) orientuje się ktoś?

Zresztą, będzie do tego projektu ankieta, więc może z niej coś wyniknie :cool:
Dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli :padam:

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 13:02 
Ja bym jeszcze dodał do słabych stron, że nie kupuje się samochodów na F, czyli francuskich, no i że to są ścierwa hehe :rotfl:

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 13:02 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Jak tu ktoś wyżej wspomniał, Peugeot 407 coupe to auto Przepiękne, takiej linii nawet Wróg zza zachodu może się powstydzić :padam:
Jeszcze w kolorku Srebrnym i lekko przyciemnionymi szybkami :serce: Mijam taki egzemplarz często kiedy jadę do szkoły i zawsze zawieszam na nim oko ;)

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 16:02 
Pierwsze kroki

Jakby ktoś miał chwilę (nie potrzeba więcej niż 5 minut) to prosiłbym o wypełnienie ankiety zw. z tematem :)
Nie ma pytań otwartych, same jednokrotnego lub wielokrotnego wyboru...
http://www.ankietka.pl/ankieta/33505/badanie-marketingowe-dla-firmy-peugeot.html

Z góry dzięki :)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 18:39 
Przyjaciel forum

d0nTtOuChm3 napisał(a):
czyli, że wszystkie prace wykonane w szkole należą do szkoły a nie do ucznia

Mógłby się maaad wypowiedzieć, ale na moje oko jest to nieprawda. Art. 8 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi, że prawo autorskie przysługuje twórcy (w tym wypadku jest nim uczeń), o ile ustawa nie stanowi inaczej. Wyjątki są w zakresie pracowników, ale przecież uczeń to nie pracownik. A wewnętrzne regulaminy szkoły muszą się chyba zgadzać z ustawami?

Rebus napisał(a):
Zresztą, będzie do tego projektu ankieta, więc może z niej coś wyniknie :cool:

Z tej ankiety niewiele ci wyjdzie - pytań dotyczących Peugeota jest jak na lekarstwo, a część ankiety dodatkowo źle skonstruowana. Ale i tak wypełniłam ;)

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 21:01 
Przyjaciel forum

Z wykształceniem lipa- nie ma wszystkich opcji :)
Z grupą zawodową - nie ma "inne".
Ostatnie pytanie powala na nogi :rotfl:

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 00:10 
Pierwsze kroki

Ania napisał(a):
Z tej ankiety niewiele ci wyjdzie - pytań dotyczących Peugeota jest jak na lekarstwo, a część ankiety dodatkowo źle skonstruowana. Ale i tak wypełniłam ;)

Thx:) widzę że się orientujesz w temacie, mogłabyś mi (może już na priv) napisać co jest źle?
generalnie ankieta kontrolna była i zastrzeżeń ani problemów nikt nie zgłaszał :/
Ale wyszło fajnie, bo ponad 2/3 ankietowanych za najistotniejsze w aucie uważa bezawaryjność i komfort - niestety, nikt nie uznał, że "bezawaryjny" pasuje do Peugeota, a tylko jednej osobie się z luksusem skojarzył :wstyd:

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 18:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja mialem okazje pracowac w ASO peugeot i choc nie jako mechanik to opinie sobie o tej marce wyrobilem. W rodzinie mielismy kilka peugeotow, wszystkie nowki wiec i o awaryjnosci tez moge co nieco rzec.

Moze pomyslisz ze opinie ktore wyraze to takie troche stereotypy ale praca w ASO i czeste rozmowy z mechanikami tylko mnie o tym utwierdzily.

Pierwsza sprawa to ze po 2000r juz nie ma dobrych samochodow, wszystko co jest nowsze ma juz przekombinowana elektronike, wrazliwe uklady paliwowe (diesle), delikatne zawieszenia i wiecej plastiku niz metalu.

Na zla opinie np peugeot ma wplyw nieumiejetna eksploatacja np klient jezdzil ciagle na rezerwie i zepsul sie uklad wtryskowy. Nie powinien sie zepsuc ale klient poniekad sam sie o to prosil. Tankowanie na stacjach o watpliwej renomie takze nie pomaga tym silnikom.

Peugeot stawia na silniki o malych pojemnosciach i mocy w okolicy 100km. Diesle odznaczaja sie niezla kultura pracy, sa ciche i dosyc elastyczne.

Ceny napraw oraz czesci jak to w ASO. Niezle zdzieraja ale to popularna praktyka.

Polityka cenowa firmy wyglada mniej wiecej tak ze jesli klient chce kupic auto lepsze niz fiat to peugeot jest najladniejszy na rynku przy konkurencyjnej cenie. W podobnych pieniadzach jest skoda z dobrymi silnikami ale nieco drozsza i raczej oklepana, renault ktorego ludzie sie wrecz boja (awaryjnosc i ceny czesci), ford ktory jest ladny ale sporo drozszy.

Co do awaryjnosci egzemplarzy ktore byly w mojej rodzinie to dwie 206 trzymaly sie calkiem dobrze (raczej male przebiegi) ale kierownica po 40 tys wyglada jak w beemce po 400 tys :P Prosta konstrukcja pojazdu sprzyja bezawaryjnosci. 307 (jeden z pierwszych modeli) sypal sie juz konkretnie, po tygodniu zmienili caluski uklad jezdny (wszystko co bylo miedzy kierownica a oponami) a pozniej opony tez- po konsultacji z peugeot france naprawili :) Przestaly sie otwierac tylne drzi, zepsula sie klamka w bagazniku. Wysiadl ABS i kierunki po mocnym odkreceniu kierownicy same przeskakiwaly co naprawiono doraznie w sposob ktory uniemozliwial ich odbijanie (trzeba bylo je wylaczac). Po 60 tys spalilo sie sprzeglo a autem jezdzila osoba ktora nigdy nie szalala i miala raczej lekka noge. Auto uzytkowane na przedmiesciach. Silnik trzymal sie swietnie (1.4 benzyna)- nie bylo z nim zadnych problemow. Czasami wlaczal sie tryb serwisowy ale chyba przez slabej jakosci benzyne. Wybijaly sie tez gumki w zawieszeniu z czestotliwoscia co rok (ok 15 tys) ale na naszych drogach to standard, ponoc w krajach z dobrymi drogami problem nie wystepuje.

Podejscie serwisu do napraw gwarancyjnych jest rozne. Niektore robia od reki, innych potrafia omowic (mimo ze slusznie sie naleza). Zawsze warto skarzyc sie do peugeot polska, to na prawde pomaga :) Nawet maja takie wytyczne chyba w ktoryms mogeli boxtera ze odmawiaja pewnej naprawy (wada fabryczna) i po skardze do peugeot polska klient dostaje odpowiedz ze reklamacja nie powinna zostac uznana ale znaj nasze dobre serce :P

Domyslam sie ze w pozostalych markach wyglada to podobnie, ja opisuje tylko ta z ktora zetknalem sie w pracy i zalaczylem tez smakowitsze kaski :) Dodam ze mechanicy ktorzy pracuja w ASO raczej sa tymi mniej zdolnymi bo pensje ktore proponowano byly na prawde ponizej krytyki. Za dwie minimalne krajowe specjalista do pracy nie przyjdzie :P Wyposazenie serwisu bylo mieszane. Blacharnia dostala bardzo droga komore bezpylowa i pracowali tam ludzie ktorzy ponoc swietnie znali sie na swojej pracy choc prywatnie ich nie lubilem. Mechanicy mieli do podstawowe narzedia wysokiej jakosci, jednak np sciagacze wyporzyczali. Klucza do wtrysku sterujacego do mojej bumy tez nie mieli :( Dysponowali za to bajecznie drogim komputerem ktory pozwalal na pelna diagnoze samochodow peugeot (kosztowal 40 tys zl).

Jesli mam oceniac prace ASO to nawet jesli pieniadze nie stanowilyby dla mnie problemu to wybralbym mechanika z doswiadczeniem ktory pracuje w malym gronie i nadzoruje osobiscie kazda naprawe. W aso nie wiesz komu sie trafi twoje auto, moze byc to ktos na okresie probnym kogo juz nie bedzie gdy przyjedziesz z reklamacja.

Co do sprzedazy aut to Dealer bardzo malo na tym zarabia, zwykle daje max rabaty (wszystko jest narzucone przez Peugeot Polska). Na aucie wartym 50 tys zarabia 3-5 tys. Salon przynosi strate i ma za zadanie sciagnac klientow ale serwis juz generuje zyski. Kura znoszaca zlote jajka jest stacja diagnostyczna.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1