BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Auto-Świat - zakłamanie w konkursie na Fanklub Motoryzacyjny
PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 06:33 
Witam piszę z forum passata i nie zalogowałem się aby prowadzić wojnę z wami czy kimkolwiek, ale z prostej przyczyny aby wyprostować parę rzeczy. Jako drugiemu klubowi w trakcie głosowania należy się prawda z naszej strony, czyli w jaki sposób się wycofaliśmy z konkursu. Przy okazji może u was była podobna sprawa w związku z głosowaniem w/w konkursie. Kopiuję post naszego admina w którym jest zawarty list co do naszej rezygnacji z konkursu http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=76780 .
[ Auto-Świat - zakłamanie w konkursie na Fanklub Motoryzacyjny 2010
W związku z informacją, jaką zamieścił kolega asd:
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=76657
Auto-Świat zakończył drugi etap konkursu na Fanklub Motoryzacyjny.

Mimo wysłania naszego oficjalnego stanowiska w sprawie wycofania się z drugiego etapu i prośby o jego zamieszczenie w aktualnościach na stronie konkursu - Auto-Świat całkowicie zignorował nasz list.

Nie została podana informacja o naszym wycofaniu się ani na stronie konkursu, ani na forum ani nawet w artykule (może to zbyt dużo powiedziane, ale nazwijmy to artykułem). Ze wzmianki w drukowanym AŚ wynika nawet, że braliśmy udział w drugim, finałowym etapie, otrzymaliśmy jakiś dyplom i byliśmy oceniani wg wytycznych.

Nic z tego nie jest prawdą. Wystąpimy więc na mniej przyjemną drogę w stosunku do Auto-Świata, by pokazać jak powinna wyglądać dziennikarska rzetelność. Jeśli jeszcze ktoś z Was miał wątpliwości co do wycofania się z drugiego etapu - teraz możecie poddać ocenie postępowanie Auto-Świata.

Będziemy teraz szukać klubów, które również wycofały się z konkursu aby nawiązać z nimi kontakt i być może razem poruszyć problem rzetelności Auto-Świata, organizacji konkursu itp. Jeśli ktoś z Was udziela się w innych klubach i ma takie informacje - dajcie nam znać, ułatwi i przyspieszy to poszukiwania.

Szczerze gratulujemy Stowarzyszeniu Saab Klub Polska, które wygrało cały plebiscyt. Nasza cała akcja prostowania nierzetelności Auto-Świata w żaden sposób nie ma na celu uderzenie w zwycięzcę - po prostu nie możemy tego tak zostawić.

Po skrótowym wstępie - konkrety.

Auto-Świat wpadł na pomysł zorganizowania konkursu na Fanklub Motoryzacyjny roku 2010:
http://fanklubmoto2010.auto-swiat.pl

Zgłoszona została duża liczba for, klubów, stowarzyszeń motoryzacyjnych - m.in nasze forum.
Inicjatywa ciekawa, kluby się zgłaszały, głosowanie trwało, reklam przybywało (czasem ciężko było oddać głos, bo reklamy przykrywały całą stronę).
Rozumiem jednak - nie ma nic za darmo. Auto-Świat oferuje nagrodę pieniężną, więc jeśli przez reklamy część kosztów się zwróci - wszystko świetnie.

Głosowanie trwa. Nagle - niektóre kluby spadają z listy wyników a w aktualnościach pojawia się informacje, że nastąpiło "Zawieszenie głosowania na XXXXXXX".
Jasne - nieuczciwe głosy powinno być usuwane. Czy jednak w dzisiejszych czasach czasopismo, które chce uchodzić za poważne nie powinno zabezpieczyć takiego konkursu porządnie?
Nawet średnio uzdolniony licealista był w stanie wpływać na wyniki głosowania.
Pojawia się informacja: "Nie obarczamy Fanklubów zarzutem nieuczciwego postępowania, ponieważ nie można wykluczyć w tym wypadku sabotażu, bądź też po prostu nadgorliwości ze strony jakiegoś sympatyka, co nie obciąża całej społeczności Fanklubu."
Zgadza się - nasze forum nigdy nie wspierało podobnych praktyk i myślę, że żaden inny klub również. Ktoś równie dobrze dla zabawy mógł uruchomić automat by skutecznie rozwalić ideę całego konkursu.

Inna sprawa - podczas czyszczenia głosów całe głosowanie nie zostaje wstrzymane (czego wymagałaby uczciwość). Nie można oddawać głosów na klub, którego magiczne "czyszczenie" przeprowadzał Auto-Świat.

Zmiany w regulaminie - m.in. rozszerzenie liczby finalistów - było już wielokrotnie na forum omawiane, chyba szkoda się tym ponownie zajmować. Zresztą AŚ zawarł klauzulę w Regulaminie, na którą się zgodziliśmy przystępując do konkursu.
Przytoczę punkt 7 regulaminu (za: http://fanklubmoto2010.auto-swiat.pl/regulamin/ )
"
Cytat:
Organizator zastrzega sobie prawo zmiany zasad Plebiscytu, w tym treści niniejszego regulaminu Plebiscytu w trakcie trwania Plebiscytu.
W wolnym tłumaczeniu - regulamin jest bo być musi, ale jak nam się coś nie spodoba to dopasujemy rzeczywistość do naszych potrzeb.

Wspominam o sprawie regulaminu z obowiązku bycia rzetelnym - czego jak dalej zobaczycie brakuje redaktorom AŚ.

Idźmy dalej - konkurs dobiega końca. Głosowanie wygrywa nasze forum. Wspólnie - z powodów, nad którymi ponownie nie będę się zbytnio rozwodził, gdyż wszystko możecie przeczytać tutaj
decydujemy o wycofaniu się z konkursu. Łysy wysyła do AŚ list o treści:

Cytat:
Szanowna Redakcjo,
na wstępie dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w konkursie na Fanklub Motoryzacyjny roku 2010 - możliwości sprawdzenia naszej popularności i zmierzenia się z innymi klubami.

Jesteśmy, jako cała społeczność zgromadzona wokół vw-passat.pl, bardzo zadowoleniu z uzyskanego wyniku. Ilość głosów, oddana na nasze grono miłośników Volkswagena Passata pokazuje, jak dużą rzeszę sympatyków posiadamy. To dla nas bardzo ważne i chcielibyśmy jednocześnie podziękować każdemu za oddany głos.
Osiągnięty wynik jest dla nas ogromnie satysfakcjonujący - dowodzi popularności i rozpoznawalności naszego forum, tego wszystkiego, co udało nam się stworzyć przez ostatnie kilka lat.

Jednocześnie chcielibyśmy poinformować o naszej decyzji dotyczącej drugiej części konkursu. Wspólnymi głosami podjęliśmy decyzję o wycofaniu się z drugiego etapu. Jest to związane z wieloma czynnikami, również tym wszystkim, co działo się podczas przebiegu głosowania. Głównym powodem pozostaje jednak chęć podtrzymania wyjątkowości i niepowtarzalności organizowanego przez nas corocznego Ogólnopolskiego Zlotu vw-passat.pl.

Nasz zlot odbywa się w rodzinnej, towarzyskiej, luźnej atmosferze. Nie koncentruje się na samochodach, tylko na ludziach. Nie organizujemy wyścigów, konkursów na najszybsze czy najgłośniejsze auto - koncentrujemy się na zawieraniu nowych znajomości, integracji, zabawie. Oczywiście wszystko to wynika z pasji jaka zrodziła się z posiadanego samochodu, jednak na zlocie pojawiają się ludzie nawet od lat nie posiadający już Passatów.

Przez ostatnie lata nie mieliśmy problemów z organizacją zlotów we własnym zakresie. Dzięki temu, że posiadaliśmy w tym temacie swoistą autonomię, wszystko było tak jak sobie to zaplanowaliśmy. Jak wspomnieliśmy - zlot odbywa się w rodzinnej atmosferze. Najmłodszy uczestnik zlotu miał niespełna 2 lata, najstarszy - ponad 60. Łączymy ludzi nie tylko z każdego zakątka Polski - z roku na rok zwiększa się ilość Polaków przyjeżdżających specjalnie na nasz zlot z rożnych części Europy.

Wysoka nagroda pieniężna, która czeka na zwycięzcę drugiego etapu nie spowoduje tego, że nasz zlot będzie wiele lepszy niż dotychczas i nie zmieni naszego nastawienia do imprezy.. Być może ta nagroda bardziej przyda się innym klubom, organizującym zloty o innej charakterystyce.

Oczywiście zapraszamy na nasz Zlot Ogólnopolski wszystkich chętnych do dobrej zabawy - zarówno Redaktorów Auto Świata jak i członków innych Fanklubów motoryzacyjnych. Jeśli tylko ośrodek pomieści chętnych, możemy wspólnie bawić się przez niemal 3 dni - bez względu na to jakim samochodem jeździmy.

Fanklubom, które wezmą udział w drugim etapie - życzymy powodzenia i szerokiej drogi.

Pozdrawiamy,
zespół vw-passat.pl
z prośbą o poinformowanie wszystkich zainteresowanych o naszej decyzji. Prosimy również o zamieszczenie na stronie aktualności konkursowych tego listu i faktu wycofania.
Zero reakcji. Na stronie, która jest oficjalną stroną konkursową, brak informacji o wycofaniu się zwycięzcy pierwszego etapu. Cóż za pokaz rzetelności i kompletności w przekazywaniu informacji.
Czyżby stanowiło jakiś problem uaktualnienie strony? Może tak - powiedzieliśmy sobie - czekamy dalej.

Nagle widzimy artykuł (wspomniany na początku), z którego dowiadujemy się, że:

* byliśy w gronie finalistów
* dokonana była ocena naszej działalności, m.in: korzyści z członkostwa w klubie, gadżety, zniżki, wzajemna pomoc członków klubu, ogólne wrażenie z prezentacji
* otrzymaliśmy dyplom jako finaliści

Wszystkie wymienione w artykule (a raczej wzmiance, gdyż nie można tego nazwać artykułem) fakty dotyczące naszego forum są nieprawdą.
Obawiam się rzetelności Auto-Świata we wszystkich poruszanych tematach, skoro w organizowanej przez siebie akcji nie potrafią jej udowodnić.

Fakty:

* nasze forum wycofało się przed rozpoczęciem drugiego etapu, mimo zajęcia pierwszego miejsca w pierwszym etapie. Nie byliśmy więc w finale.
* nasze forum nie prezentowało się przed wielce szanowną kapitułą konkursową - nie można było więc dokonać oceny prezentacji
* nie otrzymaliśmy żadnego dyplomu

Przykro nam, że Auto-Świat nie zadbał o rzetelność przekazywanych informacji. Szkoda, że narusza to zaufanie i wiarygodność całej gazety. Jeśli w tak banalnej sprawie, nad którą wyłączną pieczę
sprawował sam Auto-Świat, nie potrafi się postępować uczciwie - jak wygląda reszta treści publikowana w tym tygodniku?

Korzystając z okazji - kolejny raz chcemy bardzo serdecznie pogratulować Stowarzyszeniu Saab Klub Polska wygranej oraz Klubowi Miłośników Audi A3 oraz S3 wyróżnienia.
Nasze poruszenie sprawy nie ma na celu zdyskretytowania Waszej wygranej ani rangi całego konkursu. Wszystko to ma na celu tylko obnażenie niekompetencji i nierzetelności w przekazywaniu
przez AŚ informacji.

Nam - forum miłośników Passata - nie jest potrzebna wierszówka w tygodniku motoryzacyjnym. Jeśli jednak ktoś podejmuje się organizacji konkursu, powinien rzetelnie przekazywać wszystkie informacje a nie wprowadzać w błąd.
Pytanie, czy za wypunktowane kilka linijek wyżej nieprawdziwe informacje zamieszczone w artykule nie należy się po prostu czytelnikom AŚ sprostowanie?]

Dziękuję i pozdrawiam J@ceq z forum passata.

Tytuł: Re: Auto-Świat - zakłamanie w konkursie na Fanklub Motoryzacyjny
PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 15:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
A kij :P tam z ich konkursami, wyborami itp. itd :P
Jak dla mnie, to mi to lekko wisi kto wygrał, za co, po co, i dla czego... :zakrecony:

Wg mnie każde forum zostało stworzone dla pasji, pomocy, oraz innych rożnych czynników...
I dlatego jakieś wyścigi, konkursy kto jest lepszy jak dla mnie to bezsens-tym bardziej ze organizatorzy całe gó :D no wiedza na temat poszczególnych klubów :]

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 16:07 
a tak w dwóch zdaniach?

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 16:53 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Warto to czytać??? Bo nie wiem czy się zabierać...

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 18:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Dzordz-E36, dopóki nie przeczytasz to nie będziesz wiedział czy warto :P

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 19:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
1-autoswiat to szmatlawiec
2-robia konkursy zeby podniesc naklad/poczytnosc
3-nie interesuje ich(autoswiat) czy sami zainteresowani biora udzial w konkursie czy nie (zawsze sie znajdzie paru entuzjastów konkursu)
4-wiec czym sie przejmowac????
cieszmy sie jazda naszymi furami a nie premia jakiegos redaktorka

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 7 kwietnia 2010, 20:52 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
dokładnie 5 lutego 2010r.

Gdy to badziewie jeszcze trwało napisałem :

ROGER-NYSA napisał(a):
Witam
MY , WY , ONI jesteśmy narzędziem w grze (gumą którą przeżują i wyplują)
Co wiemy o spocie ? co gwarantują ? co oferują ? 20 000ZŁ ? na spot! NIE OCENIAJCIE PO SOBIE DLA NICH TE PIENIĄDZE TO GROSZE.

Myślę że Passat również zrezygnuje jeśli i my to zrobimy ! Myślą o tym również inne kluby.

Nie dajmy się manipulować ,nie bądźmy mięsem armatnim.
Są inne gazety motoryzacyjne ,pogadajmy może któraś zorganizuje alternatywną zabawę w podobnym stylu.
Przy takim rozgłosie można szukać sponsora .Skala spotu będzie ogromna nie rozbija się o 20 aut tylko o setki. TVN turbo ,radio i prasa .
Powtarzam ROZGŁOS I REKLAMA !! A my jako statyści ......... nie chcę być marionetką manipulowaną przez AŚ .

Dlatego mówię NIE !! Nie głosuję i nie będę głosował w takiej lipie.

Namawiam wszystkich kolegów do głębszej analizy do bojkotu i zjednoczenia pomiędzy klubami NIE MA PODZIAŁÓW MA MARKI I KONCERNY

WSZYSCY JESTEŚMY FANAMI MOTORYZACJI.

To co napisałem powinno polecieć na wszystkie fora motoryzacyjne CZAS ZAKOŃCZYĆ TĘ FARSĘ.

Pozdrawiam Krzysiek

Szkoda że zabrakło nam jaj wtedy...........

Gdybym jeszcze potrafił tak trafnie typować totka :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 08:12 

Nie jesteśmy lepsi od Auto Świata. Był temat i ankieta o wycofaniu. Wynik ankiety jednoznaczny. Tak samo jak AŚ olał Passat tak samo użytkowników BMW-Sport olał zarząd klubu.

PostNapisane: 8 kwietnia 2010, 10:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Olał nie, wynik był 60:40, mimo że był za wycofaniem się, to dla nas nie był taki oczywisty, ponieważ:

Mimo że 60% głosujących, czyli 96 osób było za wycofaniem, to 64, nie.
Głosów oddano na nas ok. 9000 o ile dobrze pamiętam.

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 14:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
nie przypominajcie tej farsy, szkoda ciśnienia
zimne :piwo: dla wszystkich

PostNapisane: 9 kwietnia 2010, 14:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
ja bym nie przesadzał z tym wątkiem promocyjnym pisma AŚ... przeciez nikt przy zdrowych zmysłach i tak nie weźmie tego szmatławca do reki... :rotfl:

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 15:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52
bierute napisał(a):
ja bym nie przesadzał z tym wątkiem promocyjnym pisma AŚ... przeciez nikt przy zdrowych zmysłach i tak nie weźmie tego szmatławca do reki... :rotfl:

No to ja mam chore zmysły bo raz na jakiś czas kupuje AŚ :)

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 16:00 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
MaTiMa napisał(a):
nie przypominajcie tej farsy, szkoda ciśnienia
zimne :piwo: dla wszystkich

Podwójne piwo :piwo: bo szkoda nerwów na przypominanie jak to wyglądało :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]