LED to też LCD, tylko podświetlane diodami LED właśnie, a nie standardowo, świetlówką. A lepsze są LEDy głównie ze względu na bardziej równomierne rozłożenie oświetlenia, lepsze kolory, wyższa trwałość, krótsze "nagrzewanie się" monitora, mniejsze zużycie prądu.
Co do kontrastu - nie jaraj się kontrastami typu 20000:1, bo jest to tzw. kontrast dynamiczny będący w zasadzie marketingową ściemą. Czas reakcji - ważny, jeśli chcesz oglądać filmy albo grać, aczkolwiek poziom 5 ms gwarantuje już komfort w tym zakresie. Tyle że producenci oczywiście w podanych parametrach zazwyczaj "tuningują" ten parametr

Rodzaj matrycy - obecnie spotyka się TN albo MVA/ PVA/WVA - te drugie są droższe, ale wyraźnie lepsze, jeśli chodzi o kolory, kontrast i kąty widzenia.
Typ wejścia - wbrew pozorom ważna sprawa, złącze cyfrowe (DVI) oferuje znacznie lepszą jakość sygnału, a co za tym idzie i obrazu, niż złącze analogowe. Oczywiście w kompie też musisz mieć złącze cyfrowe, ale teraz chyba już każda karta graficzna takowe posiada.
Ja ze swojej strony polecam monitory Iiyama, Samsung oraz NEC - te trzy brałem pod uwagę przy zakupie, z czego ten drugi chyba ma najlepszy stosunek jakości do ceny. W sumie LG też niby niezłe, ale mam telewizor LG i zepsuł się już 2 razy, raz co prawda na gwarancji, która została szybko i sprawnie zrealizowana, no ale za drugim razem koszt naprawy wyniósł chyba 400 zł, o ile dobrze pamiętam.
http://infoteka.federacja-konsumentow.o ... ykul&id=41