BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie OFE ?
PostNapisane: 11 grudnia 2010, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: A3 8P , ex qp e36
Kod silnika: 2.0 TDI
Panowie , jak w temacie jakie wybrać OFE i dlaczego ? Coś doradzicie ? Kto gdzie ma ? i czym się kierował przy wyborze? pzdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jakie OFE ?
PostNapisane: 11 grudnia 2010, 15:04 
Pierwsze kroki

Witam, troszkę się tym tematem interesowałem ostatnio i podjąłem decyzję na Amplico life. Może i nie jest na pierwszej pozycji ale przynajmniej od paru lat stale zajmuje miejsce w pierwszej 3ce, nie tak jak inne które raz potrafią być na 1wszym miejscu pod względem wysokości generowanego dochodu, a potem spadają np na 10te.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
kolego apropo OFE to powiem Ci tak, kiedys postanowilem wstapic do grupy ludzi zwnaych doradcami finansowymi, trwalo to ok 2 miesiecy i dowiedzialem sie paru rzeczy, ktore teraz wykorzystuje i apropo OFE to tak wybierz sobie OFE z czolowki, chyba Generali jest pierwsze, zawsze co jakis czas mozesz zmieniac OFE nie wiem co ile ale wiem ze mozna i zaraz warto to robic, bo to ZUS odprowadza pewna czesc pieniedzy do OFE, ktore pracuja tam, ale gdy ZUS zaniechuje(zapomina) przesylac te pianiadze do OFE to one automatycznie nie pracuja, wiec warto co jakies 2 - 3 lata zmienic OFE na jedno z czolowych zeby ZUS przelal całe pieniadze do funduszu, nie ma innego sposobu by to sprawdzic aczkolwiek nie jest powiedziane ze ZUS nie przelewa tych pieniedzy tam. A po 2 kolego z OFE i tak na emeryturze nie bedziesz mial duzych pienidzy podobno cos w granicach do 70 zł na miesiac do emerytury, wiec warto zastanowic sie nad innym sposobem ulokowania pieniedzy :) ja tak przynajmniej robie i mam nadzieje ze nie bede tego nigdy zalowal :) bo jak powszechnie wiadomo Państwo lubi od nas brać ale z dawaniem juz jest wiekszy problem :)

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 16:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
OFE jak OFE...jak dla mnie kazde dobre...ja mam commercial union...teraz to chyba aviva...a tak w ogole to co sie przejmowac ofe...czy ja dozyje do emerytury :kwasny: po drugie to uwazam ze trzeba zyc tak by na emeryturze po prostu miec...bo jakiego bys ofe nie wybral to i tak z emerytury ciezko bedzie wyzyc...no chyba, ze jakims wojskowym jestes

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 16:32 
możesz dać się równie dobrze wylosować (z tym, że nie ma losowań do największych ofe), jakie będę stopy zwrotu w przyszłości nie da się powiedzieć, a to, że teraz któreś ofe ma dobre wyniki, to nie znaczy, że za rok czy dwa będzie tak samo. Można też zmienić fundusz, tylko trzeba uważać, bo mogą pobrać opłatę (nie pamiętam od czego to zależy, ale chyba od tego jak często się zmienia).
Tak czy inaczej moje zdanie jest takie, że na emeryturę z zusu i ofe nie ma co liczyć, tylko trzeba samemu odkładać.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 16:52 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
DoReK napisał(a):
zawsze co jakis czas mozesz zmieniac OFE nie wiem co ile ale wiem ze mozna i zaraz warto to robic, bo to ZUS odprowadza pewna czesc pieniedzy do OFE, ktore pracuja tam, ale gdy ZUS zaniechuje(zapomina) przesylac te pianiadze do OFE to one automatycznie nie pracuja, wiec warto co jakies 2 - 3 lata zmienic OFE na jedno z czolowych zeby ZUS przelal całe pieniadze do funduszu, nie ma innego sposobu by to sprawdzic aczkolwiek nie jest powiedziane ze ZUS nie przelewa tych pieniedzy tam

Ciekawe skąd Ty masz takie informację , ja jestem uprawniony do pisania OFE w Generali i osobiście dla klienta sprawdzałem jego przelewy z ZUS-u do OFE z ostatnich 10 lat. Procedura wygląda następująco, klient podpisuje pismo do ZUS z prośbą o wykaz przelewanych składek do OFE od roku X do roku Y i upoważnia ciebie do odbioru ów dokumentu. Idziesz wtedy do ZUS dajesz pani co trzeba i czekasz :) Jeżeli ZUS składek nie przelewa to patrzysz co jest nie tak i to poprawiasz ( najczęściej przyczyna to nieprawidłowe dane , np była zmiana adresu, nazwiska i nie zrobiono aktualizacji danych)

Jeżeli zmieniasz OFE przed upływem 2 lat od przystąpienia do danego funduszu to płacisz prowizję.

DoReK napisał(a):
A po 2 kolego z OFE i tak na emeryturze nie bedziesz mial duzych pienidzy podobno cos w granicach do 70 zł na miesiac do emerytury, wiec warto zastanowic sie nad innym sposobem ulokowania pieniedzy

Zależy ile odprowadzasz do OFE. Moja znajoma w ciągu 10 lat odprowadziła do OFE ok 50 tys (kapitału) a w tym momencie na koncie ma prawie 80tys zł (kapitał+ to co zarobiło OFE przez 10 lat). Zanim będzie na emeryturze podejrzewam , że kwota znacznie się powiększy. W takim wypadku chyba nie powiesz , że będzie dostawała 70zł miesięcznie :) . Jak ktoś odprowadza do OFE składkę z najniższej krajowej albo jakiejś marnej umowy na pół etatu to na pewno na emeryturze nie stanie się drugim Kulczykiem.

Nie będę pisał jakie polecam bo to by była reklama ;)

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 17:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Zapisz się do Generali.
Jak przeanalizujesz sobie ranking od samego początku OFE to zobaczysz, że ten fundusz cały czas jest w czołówce.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 17:38 
jakie byś nie wybrał i tak każde Cie okradnie :D :D :D

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 17:47 
Zacna persona forum

jawa85 ja nie pisalem o zadnych przedsiebiorcach tylko o zwyklym szarym czlowieku, a jezeli ktos jest przedsiebiorcom to na pewno nie czeka na emeryture bo to beda dla niego grosze ... a i powiedz mi jakim cudem odprowadza do ofe taki kapital skoro to zus placi do ofe chyba ze o czyms poprostu nie wiem, a jesli masz na mysli ekeftywne odkladanie pieniedzy co miesiac pewna kwote ktrora pracuje, mam na mysli inwestycje dlugoterminowa to sie zgodze wtedy ze ma to 80 tysi z 50 bo z OFE to na pewno nie jest !!

a apropo wyboru ofe kolego na twoim miejscu zerknalbym w gazete, pelno "doradcow finansowych" daje ok 100 zł za wstapienie, wiec znajdz interesujace Cie ofe, odpowiedniego "doradce" i nie dosc ze bedzie ofe to i pieniazki na opicie emerytury :D

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 18:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
Schmeichel-lord napisał(a):

x2

ja mam w ING..

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 20:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja mam aviva bo przyszedl handlowiec i byl bardzo mily. Wczesniej wylosowali mnie do funduszu DOM, ktory potem wykupila Warta a potem jeszcze jakos nazwe zmienili wiec uznalem ze to zly wybor. W kazdym razie na razie odprowadzam tam takie grosze ze malo istotne ile to urosnie. Co do ciulania na emeryture to chyba najlepiej zainwestowac w nieruchomosc pod wynajem. Np takie mieszkanie gdzie mozna upchnac 5 studentow w korzystnej lokalizacji. Kasa co miesiac i po mojej smierci dzieci dziedzicza. Moga mieszkac, wynajmowac lub sprzedac.

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 10:23 
Specjalista

DoReK napisał(a):
jawa85 ja nie pisalem o zadnych przedsiebiorcach tylko o zwyklym szarym czlowieku, a jezeli ktos jest przedsiebiorcom to na pewno nie czeka na emeryture bo to beda dla niego grosze ... a i powiedz mi jakim cudem odprowadza do ofe taki kapital skoro to zus placi do ofe chyba ze o czyms poprostu nie wiem, a jesli masz na mysli ekeftywne odkladanie pieniedzy co miesiac pewna kwote ktrora pracuje, mam na mysli inwestycje dlugoterminowa to sie zgodze wtedy ze ma to 80 tysi z 50 bo z OFE to na pewno nie jest !!

Do OFE idzie 7.3% pensji brutto . Ona zarabia coś ok 7000tys brutto więc sobie policz ile to wychodzi :) Oczywiście , że ZUS odprowadza , do ZUS jeżeli dobrze pamiętam odchodzi 19,6 % z wynagrodzenia brutto i z tego ZUS przelewam część do OFE czyli 7,3% z wynagrodzenia brutto. Znajoma moja jest zwykłym szarym człowiekiem (chyba,że przy takich zarobach nie można jej już zaliczyć do zwykłych ludzi) pracuje w prywatnej firmie u kogoś a nie u siebie. To chyba jest logiczne , że jak ktoś całe życie pracuje za najniższą krajową to na emeryturze nie czekają na niego kokosy. Osobiście widziałem jej wykazy z OFE więc nie pisz mi , że tak nie jest.

DoReK napisał(a):
a apropo wyboru ofe kolego na twoim miejscu zerknalbym w gazete, pelno "doradcow finansowych" daje ok 100 zł za wstapienie, wiec znajdz interesujace Cie ofe, odpowiedniego "doradce" i nie dosc ze bedzie ofe to i pieniazki na opicie emerytury :D

Doradca który oferuje pieniądze za przejście do OFE to zwykły partacz a nie agent. Ty dajesz klientowi ( oczywiście uświadomionemu a nie takiemu co uważa wszystkich i wszystko za złodziejstwo) dobrą usługę i lokatę na przyszłość i to powinien być jego interes żeby się cięzko zarobione pieniądze nie marnowały tylko pomnażały .

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 14:23 
Zacna persona forum

w takim razie jawa przepraszam moze sie myle czlowiek nie jest nieomylny ale wazne by umiec przyznac sie do bledu :) a apropo tych zlodzieji to ja na pewno skorzystam z takiego kretacza bo wpadnie mi 100 a i wybiore ofe jakie bede chcial hehe pieniadz jakis wpadnie, ale narazie nie potrzebuje ofe a chcialbym sie was spytac jak zapatrujecie sie na odkladanie co miesiac pewnej kwoty przez dlugie lata, ktora procentuje ... czy ktos to praktykuje lub moze podac jakis przyklad soby ktorej z tego skorzystala :) ??

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 15:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 528iA
Kod silnika: m52b28
piotr320 napisał(a):
Schmeichel-lord napisał(a):

x2

ja mam w ING..

i co? dobre jest? bo też mam zamiar tam się zapisać, więc jakbyś mógł to napisz coś o tym :)

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 19:27 
Specjalista

DoReK napisał(a):
ale narazie nie potrzebuje ofe a chcialbym sie was spytac jak zapatrujecie sie na odkladanie co miesiac pewnej kwoty przez dlugie lata, ktora procentuje

Kiedyś byłem na szkoleniu odnośnie IKE czyli III filar. Robiliśmy taką symulację: wpłacasz 200zł miesięcznie przez 17 lat następnie 10 lat nic nie wpłacasz tylko trzymasz zebrane środki. Po tych 27 latach przyjmując średno zysk na poziomie chyba 10% rocznie ( Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych które obraca tymi pieniędzmi bardzo umiejętnie rozkłada ryzyko na dziesiątki innych funduszy więc taka stopa zwrotu jest jak najbardziej osiągalna bez żadnego agresywnego inwestowania) wyszło że na koncie będzie ok 330tys . Czy to się opłaca czy nie to już każdy sobie sam przekalkuluje.

DoReK napisał(a):
ale narazie nie potrzebuje ofe

Ty akurat nie masz możliwości wyboru czy potrzebujesz czy, nie jeśli pracujesz i nie wybierzesz OFE to Cie wylosują :)

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 20:13 
Zacna persona forum

hehe tak wiem ze sami wybiora ale obecnie jestem jak to moj kolega mowi jestem "ksieciem szarej strefy" a apropo IKE to własnie odkladam ale od niedawna i chcialem dowiedziec sie od kogos kto oszczedza dluzej jakie mu wyszlo srednie oprocentowanie roczne itd, bo ja slyszalem ze najmniejsze to 5 % a moze byc i duzo wiecej ale nie wiem jak to tak w praktyce :) i taka symulacje mozna zrobic na wielu stronach i tak np przy 150 zl miesiecznie przy 10 % i po ok 40 latach wplacisz nie pamietam ile latwo policzyc a na koncie bedzie ponad 1 000 000 zł :)

przed chwila policzylem przy 15 % po 30 latach mamy na koncie milion :) ale nigdy nie wiadomo bo jak nam znowu walna super inflacje to bedzie po ptakach :D

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 22:07 
Specjalista

DoReK napisał(a):
ale nigdy nie wiadomo bo jak nam znowu walna super inflacje to bedzie po ptakach :D

Równie dobrze stać się może tysiąc innych katastrof które spowodują utratę wszystkiego co masz. A gdy wybuchnie III wojna światowa , to co wtedy? W dzisiejszych czasach wszystko się może zdarzyć. Masz więc dwie możliwości albo odkładać na spokojną emeryturę i mieć nadzieję , że wszystko będzie ok albo żyć chwilą bo może nie być jutra . Tylko gorzej jeśli za 40 lat spełni się pierwszy scenariusz a Ty będziesz wtedy z niczym.

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 22:58 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
jawa85 a jaki polecasz II lub III filar? (jak cos to napisz na pw)

PostNapisane: 13 grudnia 2010, 07:56 
Specjalista

III Filarem się w ogóle nie zajmuję. Co do OFE to tak jak koledzy wyżej napisali polecam GENERALI bo po 11 latach od reformy emerytalnej cały czas jest w ścisłej czołówce.

PostNapisane: 13 grudnia 2010, 17:43 
Zacna persona forum

kolego jesli chodzi o 3 filar to osobiscie jestem w Generali, i polecilem sie na zdanie doradcy finansowego z prawdziwego zdarzenie, z uslugi ze tak to nazwe skorzystalem w Łodzi :)

no i zgadzam sie z toba jawa dlatego tez okladam z nadzieja ze dozyje spokojnie emerytyry :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1