BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uszkodzenie lakieru przez sąsiada
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 16:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Mam problem...

Jakiś czas temu dziecko sąsiadów drzwiami ich auta odwaliła mi kawałek lakieru, później chodziłem, ale nie mogłem zastać "głowy domu", dziś się to udało, ale koleś nie chce zapłacić. Co więcej dotknął odprysku i odpadło jeszcze więcej :/

Policja w dniu zdarzenia powiedziała mi, że to nie jest zdarzenie komunikacyjne, bo auta nie były w ruchu, "czy coś tam" i że nie mogą nic zrobić, a ja mogę takiej osobie założyć sprawę cywilną, ale szczerze mówiąc nie chce mi się tracić na to czasu, nawet go nie mam.... tym bardziej nie mam czasu na sprawy o pobicie ;p

Czy ktoś miał takie przypadki? Może macie jakieś pomysły na wyegzekwowanie odszkodowania. Nie są to duże pieniądze, ale jednak...

Ewentualnie jakieś ciekawe formy zemsty w stylu kwasik na maskę ? ;p

edit: inny of. dyżurny powiedział, że jednak z wyceną kosztów naprawy można do nich podjechać i coś tam spiszą ;p

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 16:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
nie baw sie w zemsty- jedz na policje pogadaj co mozesz z tym zrobic itd.

a co niszczenia lakieru to sa specjalne srodki- ze lakier schodzi do żywej blachy :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 16:56 
Forumowicz

chyba ze jak policja nie pomoze to idz z kolegami do sasiada i............... pogadaj z nim tylko pogadaj ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 19:04 
Częsty bywalec

To czy auto było w ruchu czy nie, nie ma znaczenie. Nie będzie się tym zajmować po prostu drogówka. Powiedzieli Ci tak bo chcą mieć święty spokój. Jeśli sąsiad nie poczuwa się do odpowiedzialności zgłoś jeszcze raz. Gorsza sprawa, że minęło już trochę czasu i przydaliby się świadkowie zdażenia. Pewnie będą sugerować, że koszt naprawy uszkodzeń nie przekroczy 250 pln bo wtedy zajmie się tym dzielnicowy. Powyżej tej kwoty to już "gruba" sprawa i w razie niepowodzenia w śledztwie popsujesz im statystyki ;) Jeśli znasz dzielnicowego to możesz z nim pogada. Jeśli nie wal na Policję i nie daj się zbyć.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 19:40 
Zacna persona forum

Raczej kolego sparwa w jest przegrana. Szkodę zrobiło dziecko, ktore zapewne nie jest pelnoletnie..., a za dziecko odp rodzice...., a Ci do odszkodowania sie nie poczuwają..., wiec jedynie co ci pozostaje to zacisnąć zeby,... posmyrgać sobie po nosem i jechać do lakiernika....., bo zakładac sprawę przeciw sąsiadowi o tak małą sprawę jak odprysk lakieru???, chyba ze masz świadów ze to ten dzieciak to zrobił..., ... chyba ze masz kogoś kto grzecznie wytłmaczy sąsiadowi że za szkodę trzeba zapłacić..., a niszczyś komuś samochód specjanie??? eee..., kiepski pomysł..., sąsiad też moze sie odwdzięczyć...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 20:40 
Przyjaciel forum

ale ważny jest fragment, że ruszył odprysk i odpadło więcej - to zrobił specjalnie, nie przez przypadek, a odpadło dość sporo, dlatego na tym się będzie skupiała cała sprawa... także to, że dziecko, że bez ruchu, że drzwiami nieumyślnie przestaje mieć znaczenie.

Jutro mam się zgłosić z wyceną od lakiernika na komisariat, tylko nie wiem co dalej... czy coś zrobią z ty, czy tylko spiszą papierek... :/

ogólnie jestem bezproblemowym człowiekiem, ale za chamstwo będzie cierpiał (mam nadzieję)... i jeszcze na koniec obraził E30-tkę (sam ma "Deu" Nubirę wartą niewiele więcej), więc w razie czego może zlot E30-tek pod moim blokiem ? ;p

sprawa jest przykra, ale jakby ludzie byli uczciwi to żyłoby się przyjemniej...

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 21:32 
Zacna persona forum

Pojazd który jest w ruchu to np. jeśli wsiadałeś do auta, parkowałeś, załadowywałeś bagaże do bagażnika no i oczywiście poruszałes się tym pojazdem! Więc możesz powiedzieć policji, że własnie załadowywałeś bagaże i poszedłeś po następne ( wtedy zobaczyłes tego dzieciaka jak skubał ten lakier). Wtedy to się kwalifikuje do zdarzenia komunikacyjnego!!!!!!!!!!!!!!!
Taka rada na przyszłość jakby komuś na parkingu przerysowali auto!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 08:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
pamo napisał(a):
ale ważny jest fragment, że ruszył odprysk i odpadło więcej - to zrobił specjalnie, nie przez przypadek, a odpadło dość sporo, dlatego na tym się będzie skupiała cała sprawa... także to, że dziecko, że bez ruchu, że drzwiami nieumyślnie przestaje mieć znaczenie.

Jutro mam się zgłosić z wyceną od lakiernika na komisariat, tylko nie wiem co dalej... czy coś zrobią z ty, czy tylko spiszą papierek... :/

ogólnie jestem bezproblemowym człowiekiem, ale za chamstwo będzie cierpiał (mam nadzieję)... i jeszcze na koniec obraził E30-tkę (sam ma "Deu" Nubirę wartą niewiele więcej), więc w razie czego może zlot E30-tek pod moim blokiem ? ;p

sprawa jest przykra, ale jakby ludzie byli uczciwi to żyłoby się przyjemniej...

...niestety proponuję rozwiązać tą sprawę z mocy prawa, bo czasem odbija się to jak piłeczka ping-pongowa. Dwa razy na spokojnie, za trzecim można się już trochę zdenerwować. Proponuję wysłać mu też pismo z informacją jakie proponuje Ci rozwiązanie tej sytuacji. To będzie pierwszy krok w zbieraniu środków na ewentualną naprawę i sasądzenie tej sprawy.....jakby co..

P.S. tez bym się mocno wnerwiła!

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 15:57 
Przyjaciel forum

dzieki za rady, lakiernik koszt naprawy okreslil na 350zł, a ja sam tego pokrywac nie mam zamiaru. dzis dowiem sie na komisariacie co mozna w tej sprawie zrobic.

agrafga: wyslac pismo klatke obok ? ;p a on mi odpisze, ze nie zamierza pokryc kosztow... i co dalej?

-------------------------

Policja wzrusza ramionami, nic nie mogą zrobić, wg miejscowego komisariatu obydwa zdarzenia kwalifikują się tylko do ścigania na drodze cywilnej, oni nic zrobić nie mogą...

Oczywiście znowu mowa o nieumyślnym uszkodzeniu... jeśli komuś zadrapiecie auto, czy zedrzecie kawałek lakieru, uderzycie drzwiami itp. - to nie jest karalne ;p

Zjechanie z górki do tyłu i rozbicie komuś auta "nieumyślnie" jest karalne, a wgniecenie drzwiami już nie.... :/ co za kraj

Zamontuję sobie kolce na krańcu drzwi będę szeroko otwierał ;> drzwi E30 coupe są długie i dosiegną każdego ;p

:(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1