BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Co byÂś wybraÂł?
Nokia E61i 19%  19%  [ 15 ]
SE P1i 8%  8%  [ 6 ]
MDA Compact III 6%  6%  [ 5 ]
Apple Iphone 36%  36%  [ 28 ]
Nic z powyższych! 30%  30%  [ 23 ]
Liczba głosów : 77
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki telefon wybrać? Jestem już zdezorientowany....
PostNapisane: 5 marca 2008, 13:25 
Uzależniony od forum :)

SPORO FOTEK !

Elo,

Nadszedł czas zmiany telefonu nie sądziłem że będę miał taką zagwozdkę.

Obecenie mam Nokię E61 (bez i) do tego odbiornik GPS i uchwyt samochodowy, z podłączoną na stałe ładowarką, schowaną pod deskę rozdzielczą.
Wsiadam do auta, wkładam telefon a on od razu się ładuje, bez poszukiwań dziurki gdzie włożyć ładowareczkę. GPS leży sobie i go włączam. Tomtom działa.

Korzystam też z podrecznego notatnika i kalendarza.
Plusy to wyświetlane stale na ekranie zadania do wykonananie, na ekranie ikonki wybranych funkcji, np. tomtom czy skrzynka odbiorcza, pnowy sms, internet.
Przydatna funkcja do internet z duzym ekranem. Czasem bardzo przydatny.
Pewną wadą jest brak ekranu dotykowego
Plusem również jest klawiatura QWERTY.
Sporo ludzi mówi "O rany ale kalkulator" albo "ale cegła". Owszem wydaje się duży, ale w kieszeni lepiej leży niż sporo innych telefonów (płaski i się nie obraca w niej)

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Czas zmian nadszedł i byłem przekonany o zmianie na:
NOKIA E61i
http://www.mgsm.pl/katalog/nokia/e61i/
Różnica to właściwie wbudowany aparat 2MPix, bez flesza, no i te 2Mpix to już obecnie nie rewelacja.

Przyszły mi na myśli takie telefony:

SE P1i
http://www.mgsm.pl/katalog/sonyericsson/p1i/

Obrazek

Aparat 3,2mpix
Symbian (działa tomtom)
Ekran dotykowy - pięknie działa palcem (mimo że chirurgiem nie jestem)
QWERTY - działa pieknie sprawdzałem

Obawiam się czy warto zmieniać z E61? W sumie to prawie to samo, a muszę zmienić uchwyt w aucie, ładowarki dokupić... ( w końcu 3 auta a w e34 chowam ładowarkę w deskę, sam uchwyt "przeklejam" do e24 lub e30)

Kolejny fon to:
ERA MDA COMPACT III
OPIS: http://www.mgsm.pl/katalog/eramda/compactiii/
Obrazek
Obrazek

Plusy to przedewszystkim WBUDOWANY GPS (na pewno nie będzie sytuacji że go nie wziąłem do służbówki, innego samochodu, czy gdziekolwiek... -zdarzało sie oczywiście)
Minusy to brak uchwytu samochodowego. Są niby "połówkowe" czyli bez ładowania. Klawiatura tylko wirtualna - podobno ciężko się pszuka kontaktów, rysik wyjmuje się od dołu, co jest mało wygodne, a cytat: "pisanie sms-ów podczas jazdy to missionimpossible".
Plus to Windows Mobile 6 (chyba 6) więc chodzi i automapa i tomtom... Ale minus to marka tego urządzenia...
Acha, wyświetla podobno smsy od razu na ekranie, bez pytania i nie ma ikonki powiąznaego urządzenia aktywnego. Dopiero np. jak się wybiera numer to się pokazuje że słuchawka działa lub nie...

Sam nie wiem.
P.S. Mam możliwość niby usługi tandem - dwie karty sim na raz, opłata jednorazowa, więc "w kanał" mogę mieć zwykłe 6230, które jeszcze "gdzieś" mam....

Pomożecie?

P.S. Albo wezmę coś w promocji, sprzedam na allegro i kupię coś czego nie ma ERA w ofercie... może Iphone Apple-a? Ale jakie nawi tam chodzi? Co to warte?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jaki telefon wybrać? Jestem już zdezorientowany....
PostNapisane: 5 marca 2008, 14:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
KotSylwester napisał(a):
P.S. Albo wezmę coś w promocji, sprzedam na allegro i kupię coś czego nie ma ERA w ofercie... może Iphone Apple-a? Ale jakie nawi tam chodzi? Co to warte?

bawiłem sie tym cackiem pare dni. Ogólnie fajna sprawa, ale mie sie wydaje za delikatny......

co do navi to "podobno" jeszcze nie chodzi (za wczesnie). Pisze oczywiście o PL, ale mozesz dopytac tych co sprzedają itp

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 14:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Radek mam MDA trojke, zaplacilem w Erze pol roku temu jak za zboze i jestem srednio zadowolony. Od samego poczatku bardzo sie wiesza, napisanie czegokolwiek, czy nawet wybranie numeru w trakcie jazdy praktycznie graniczny z cudem. Oczywiscie sa to wady wiekszosci tego typu urzadzen, ale bylem przekonany ze to opanuje, hehe. Dodatkowo drazni mnie, ze dostajesz powiadomienie o nieodebranym polaczeniu badz tez otrzymanym smsie, widok numeru czy tez tresc smsa masz i tak na dole ekranu na podgladzie, odczytasz to, przyjmujesz do wiadomosci i anulujesz, podglad znika - i niby wszystko OK, ale nadal masz ikonke powiadomienia dopoki nie wejdziesz w smsy lub liste polaczen i nie odczytasz tego tam, mimo ze przeciez juz odczytales na podgladzie. Zeby wejsc w liste niestety trzeba uzyc rysika. Szczegolnie denerwuje to w trakcie jazdy, bo ikonka nadal widnieje i nie wiesz czy powiadamia o tym co juz wiesz, czy tez moze przyszlo cos nowego. Plusy - ladny wyglad, solidne wykonanie, swietna nawigacja (no to akurat Destinator), glosne dzwonki, swietny aparat foto, dobre podswietlenie, bardzo mocna bateria. Uchwyt do auta kupilem za 55 zl na allegro i jest super.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 14:56 
Forumowicz

Moje BMW: X1 e84 20d
Kod silnika: N47D20
Wybrałbym wytwór Apple'a, czyli iPhone.

Dlaczego ? Dlatego że jestem zwolennikiem wielu gadżetów tej firmy, a sam iPhone wydaje się być naprawdę ciekawym gadżetem, robiącym duże wrażenie na innych.
Ot poprostu fajny bajer z którego można sobie jeszcze zadzwonić ;)

Proponowałbym jeszcze inną opcję, tańszy telefon i iPod Touch - czyli taki tańszy iPhone bez możliwości dzwonienia :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 15:33 

Chyba wezmę N95. Co prawda w Erze kosztuje pare zł, ale z Ery wezmę coś co sprzedam na Allegro i dołożę (niewiele) i kupię właśnie N95.

Plusy N95:
Aparat 5Mpix
GPS wbudowany
Jest to nokia, czyli:
-mam ładowarki
-jest możliwość zakupu uchwytu zintegorwanego ze złączem - ładowarka.
-zmienię tylko głowicę uchwytu.

Minusy:
-rozsuwana
-nie ma Qwerty.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 15:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Zapomnialem dodac ze MDA ma bardzo fajny rysik, ciensza koncowka idealna do dlubania w zebie a grubsza w uchu :rotfl: nie polecam kupowania uzywek :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 16:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
nie bierz N95 są strasznie wadliwe ... jeśli chcesz mieć qwerty to weź comunicator'a a jak Ci nie zależy na qwerty to weź N93i :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 16:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
a słyszał ktoś coś o urządzeniach marki HTC?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 17:06 

mda to htc.

Właśnie się dowiedziałem że N95 ma uchwyt samochodowy do bani. Nie ma możliwości podłączenia na stałe ładowarki...

Milion telefonów na rynku i nie ma co kupić...

Grrrr...

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 17:16 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Kocie, napisze pare slow o urządzeniu PDA Ery..

Po pierwsze to zarzut pod tytlem "co to za marka" jest glupi, bo to co Era nazywa PDA jest starą renomowaną firmą z Tajwanu HTC !
HTC = SPV = PDA.

Po pierwsze, to jest pocket PCet, nie komórka, komputer z funkcją dzwonienia.
Kocie, wszytskie niedogodności na tym phonie można zlikiwodwać instalując na nim soft konfiguracyjny.
Jest ich kilka, i zmianiają one ten telefon nie do poznania.
Szukanie kontaktów, pisanie etc.
Ja mam soft z zainstalowaną wielką klawiaturą na caly ekran.
Większość tu pisanych zarzutów nie doświadczylem tak na prawdę....

Telefon ma wbudowany GPS z programem quickGPS który co 3 dni sie updatuje, i przez to urządzenie w 20s namierza satelity.
AutoMapa dziala na tym urządzeniu idealnie.
TomTom to lipa w porównaniu do tego.

Ważne: to urządzenie ma bardzo dobrą jakośc dźwięku w sluchawce.
Wiele nowych Nokii ma bardzo niewyraźny dźwięk, czasem nie można kogoś zrozumieć po drugiej stronie.

Kiepskie ject kólko do operowania - nie wiem czemu nikt o tym nie napisal. Strasznie luźne jest.....

No i czlowiek jak zacznie używać czegoś z ekranem dotykowym, to potem za diabla sie nie chce korzystać z czegoś co tego nie ma, nawet z N95.

Jeszcze jedno.
Ten telefon ma super baterie!
Ja gadam na prawde dużo. Plus używam nawigacji.
Laduje go co 4 dni gdzieś.
Żadna Nokia, samsung obecnie produkowana, czy SE nie mają takiej baterii.

Acha, urządzenie chyba nie ma UMTSu, 3G.

Wiele można napisać o tym telefonie, ale w sumie ja oceniam go pozytywnie.
Ma wiele funkcji które do tej pory inne komórki nie posiadają.
Np. możemy zobaczyć ile trwala każda rozmowa z rejestru rozmów który ma ze sto pozycji wstecz.
No i taka pierdola, która zawsze mnie drażnila w innych telefonach.
Np. dzownimy na numer C, potem na A, za chwile na numer B, potem znowu A, i raz jeszcze na A.
Rejestr rozmów w Nokii: A , B, C
rejestr w PDA : A, A , B, A, C.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 17:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
Miałem przez pewien okres Motorolę A1000. Napisać coś rysikiem w czasie jazdy lub chodźby marszu to serio mission imposible. Jak już chcesz coś z rysikiem to z tego zestawienia wybrałbym SE. Z tego co pamiętam to Labrador ma coś takiego.
Z tego co wiem to na N95 tomtom nie działał (nie wykorzystywał wbudowanego gps). Nie wiem czy coś się zmieniło ostatnio. :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 18:28 

Boogie napisał(a):
Ma wiele funkcji które do tej pory inne komórki nie posiadają.
Np. możemy zobaczyć ile trwala każda rozmowa z rejestru rozmów który ma ze sto pozycji wstecz.

e61 ma taki rejestr na 30dni wstecz.

Boogie napisał(a):
Np. dzownimy na numer C, potem na A, za chwile na numer B, potem znowu A, i raz jeszcze na A.
Rejestr rozmów w Nokii: A , B, C
rejestr w PDA : A, A , B, A, C.

W e61 nie powtarzają się rozmowcy, jak dzwonisz A, B, A, B, C, A, B A to masz:
A,B,C, ale w rejestrze masz WSZYSTKIE połączenia ( w tym sms) kiedy kto do kogo, czas itp.

Boogie napisał(a):
Acha, urządzenie chyba nie ma UMTSu

Podobno ma UMTS po odblokowaniu go.

Boogie napisał(a):
Po pierwsze to zarzut pod tytlem "co to za marka" jest glupi, bo to co Era nazywa PDA jest starą renomowaną firmą z Tajwanu HTC !
HTC = SPV = PDA.

Ale to jest MDA a nie PDA.... :hyhy:

Boogie napisał(a):
Po pierwsze, to jest pocket PCet, nie komórka, komputer z funkcją dzwonienia.

Dedukując w ten sposób, żadne z tych urządzeń to nie komórka a np. Smartphon... Palmofon itp ;)

Boogie napisał(a):
No i czlowiek jak zacznie używać czegoś z ekranem dotykowym, to potem za diabla sie nie chce korzystać z czegoś co tego nie ma, nawet z N95

No właśnie chciałbym tego doświadczyć :D

tomash napisał(a):
Z tego co wiem to na N95 tomtom nie działał (nie wykorzystywał wbudowanego gps). Nie wiem czy coś się zmieniło ostatnio.

Chyba tomtom mobile 7 działa... ale to nie problem działa GARMIN.
Na dniach bede go wrzucał do E61 :hurra:

Boogie, Co do tego softu to zaczynam się przekonywać po Twoim poście. :zawstydzony:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 18:39 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Kocie w tym MDA (PDA hehehe ale na pewno HTC ) masz normalnie komendy windowsowe z klawiszy CTRL+C +V +A i inne.
Przez bluetooth aparat jest widoczny jak PCet, przez inne komórki.

Jest to bardzo mocno konfigurowalne urządzenie.
Np. to wyskakiwanie smsa od razu na pulpit można wylaczyć.

Wifi jest oczywiście.
Najlepszy interfrace użytkownika WiFi ma N e65, cudo.
Karty Micro SD też są, na tym mam zresztą AutoMape i inny soft.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Ostatnio edytowano 5 marca 2008, 21:24 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 19:02 
Forumowicz

po pierwsze powiedz czego wymagasz od telefonu, widzę że lubisz podobny styl jak ja, no NOKIA E61 to nie nowość więc może sie znudzić,tym bardziej brak aparatu. Większość telefonow ktore zaproponowałes ma wbudowany odbiornik WI-FI co jest zdecydowanie na plus w dzisiejszych czasach. Co do poszczegolnych modeli zdecydowanie odradzam N95 bardzo czesto sie wiesza, wyglad cegły i problemy z uruchomieniem GPS to podstawa. Co do MDA to szał zrobił przy wprowadzeniu ale na dzien dzisiejszy ceny strasznie spadły nie jest juz tak popularny. Chyba najciekawiej prezentuje sie iPhone, ma chyba wszystko co powinien miec nowoczesny telefon, bawiłem sie nim przez kilka dni,ale dla mnie jest zdecydowanie za delikatny. Ja sam na dzień dziesiejszy mam LG KU990- jest to dla mnie naprawde super fon, ekran dotykowy, rozszerzenie kartami MicroSd, aparat poprosstu cudo- 5MPIX robi naprawde dobre zdjęcia plus podfunkcje umozliwiające ich obróbke. Wczesniej miałem LG Prada =poprzednika KU990 i rowniez sobie chwaliłem. Jedyny mankament ww fonow to brak WIFI. Wszystko zalezy tak naprawde od tego co Ci jest potrzebne, nie warto wg mnie tracic kasy na wynalazki,lepiej brac to co sprawdzone :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 22:02 

pele83, dzięki za info. Jestem dość elastyczny w kwestii telefonu ale, lubię klawiaturę QWERTY, miło by było nie nosić odbiornika GPS, cenię sobie możliwość wpięcia tel w uchwyt zintegrowany z ładowaniem, pasuje mi nokia ze względu na ilość ładowarek w domu, ładowarki samochodowe w samochodach (choć to groszowa sprawa), ubolewam nad brakiem aparatu w obecnym telefonie, lubię duży wyświetlacz, chętnie bym posiadał tel z dotykowym (nie miałem jeszcze).

Nie lubię telefonówm małych, fajoskich i bez przydatnych dodatków, jak kiedyś pisałem telefon to dla mnie:
-telefon
-nawigacja
-kalendarz
-notatnik

A jak Ci się sprawuje 990tka? Widziałem ostatnio u gościa w kinie i mnie zainteresował, ale kompletnie nic o nim nie wiem....

Boogie, jakbyś był na spocie w sobotę, to chętnie bym się poprzyglądał Twojemy PMDHTCA :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2008, 22:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
Boogie, dzięki za info o htc. czyli chyba już wiem czego będe szukał.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 08:33 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Radku - ja Cię namawiam na MDA Compact III z tych które podałeś.

1 - jest na Windows Mobile - masz pełną dowolność i szeroki wybór aplikacji, dzięki czemu urządzenie daje bardzo wiele możliwości - funkcjonalność małego komputerka.
2 - ma WiFi - można korzystać w netu tam gdzie są hot spoty
3 - ma Edge - można korzystać z netu przez komórkę, również się przydaje - chodzi dość szybko.
4 - ma wbudowany GPS
5 - możesz na tym oglądać wszystkie wordy, excele, powerpointy, flashe, na szybko korygowac te rzeczy wedle potrzeb.
6 - mozna z tego dzwonić ;) i ma jakiśtam aparat

Ogólnie jest to bardzo uniwersalne urządzenie, małe i dość poręczne.
Chciałem kupić MDA Compact III jak sam szukałem tel. dla siebie, w końcu kupiłem Mio A701 który funkcjonalnie jest niemal identyczny (nie ma chyba Edge, wifi i ma słabszy aparat) tyle że pare baniek był tańszy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 08:56 

Generalnie to fonik służbowy więc TEORETYCZNIE koszt mnie nie dotyczyczy.. ale N95 jest MOCNO poza standartem ceny i nie sądzę że przekonam szefa aby się zgodził :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 09:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
KotSylwester napisał(a):
ale N95 jest MOCNO poza standartem ceny i nie sądzę że przekonam szefa aby się zgodził :zdegustowany:

...nie ma do czego :dobani:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 09:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
ja wczoraj bawiłem się telefonem LG Prada....kurcze jeżeli chodzi o wygodę użytkowania, wygląd to jest super....Jeżeli chodzi o funkcje to więcej informacji nie potrafię dać, ale zainteresuj się też nim ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1