BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprawdzanie paczki przy kurierze
PostNapisane: 2 maja 2011, 21:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
jak to jest?
chce zamówić rower i sprawdzić czy wszystko mam..jesli coś by sie nie zgadzało to co zrobić wtedy?
moge zwrócić?
może ktoś przybliżyć mi..o co w tym chodzi?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Sprawdzanie paczki przy kurierze
PostNapisane: 2 maja 2011, 21:18 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
To wtedy paczki nie przyjmujesz i wraca do osoby która wysłała, przynajmniej tak było jak zamawiał właśnie części do roweru i dostałem nie to co zamówiłem...

PostNapisane: 2 maja 2011, 21:21 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Dopiero po zapłaceniu możesz sprawdzić. Jeśli wtedy coś jest nie tak, to odrazu spisuje się protokół zwrotu czy jak mu tam. W przypadku uszkodzonego towaru jest to "Protokół szkody"

Takiego maila znalazłem w internecie:

Pytanie:

"Dzień dobry,

Chciałem zapytać jaka jest procedura odbioru paczki od kuriera, co prawo mówi na ten temat, gdyż w internecie znalazłem sporo sprzecznych informacji.

Przechodząc do konkretów, chodzi mi o to, czy mam jako klient możliwość sprawdzenia stanu zawartości paczki, przed pokwitowaniem odbioru i ewentualnie przed zapłatą za paczkę w przypadku gdyby była to paczka zamówiona za pobraniem. Nie raz spotkałem się z sytuacją kiedy kurier odmówił mi prawa sprawdzenia paczki przed podpisaniem potwierdzenia odbioru twierdząc, że tak mówi regulamin jego firmy przewozowej. Co zrobić w takiej sytuacji. Czy są jakieś przepisy które to regulują?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z poważaniem,
Filip Markiewicz
"

Odpowiedź:

"Szanowny Panie.

Na postawione przez Pana pytanie należałoby co do zasady udzielić odpowiedzi negatywnej. Wskazać też należy, że w zależności od rodzaju zawartej umowy - czyli umowy przewozu bądź umowy przesyłki pocztowej - inne przepisy będą miały zastosowanie.

Nie istnieje przepis prawa (poza nielicznymi wyjątkami), który uprawniałby odbiorcę do żądania sprawdzenia zawartości paczki przed jej odbiorem. Z przepisów kodeksu cywilnego i ustawy Prawo przewozowe wynika zasada, iż do momentu odbioru paczki, za jej uszkodzenie odpowiada firma przewozowa. Odpowiedzialność przechodzi na adresata przesyłki dopiero w momecnie jej odbioru, a więc w chwili podpisania odbioru. W takim wypadku odbiorca jest zobowiązany do ewentualnej zapłaty za przesyłkę (przesyłka za pobraniem). I dopiero w tym momencie może otworzyć przesyłkę. Kurier może - na prośbę kupującego -umożliwić sprawdzenie przesyłki w swojej obecności, ale dopiero po podpisaniu odbioru przesyłki. Nie jest to też jego obowiązkiem, a jedynie może wynikać z grzeczności. Trudno wymagać bowiem od firmy przewozowej, aby umożliwiała otwarcie przesyłki w sytuacji, gdy odpowiedzialność za jej uszkodzenie ciąży na niej. W takim jednak wypadku przesyłka zostaje u adresata i jest on zobowiazany do zapłaty wszelkich kosztów wynikających z umowy przewozu. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń po otwarciu przesyłki, należy spisać protokół. Podobnie należy postąpić, gdy przesyłkę otwarto później - pod nieobecność kuriera. Należy w takim wypadku zgłosić niezwłocznie - nie później jednak niz w terminie 7 dni od dnia odbioru przesyłki - uszkodzenie zawartości paczki firmie przewozowej.

Istnieje jednak wyjątek od tej zasady. Mianowicie w sytuacji, gdy przesyłka ma oznaki naruszenia, adresat ma prawo żądać otwarcia przesyłki w obecności kuriera i to jeszcze zanim podpisze jej odbiór. Możliwość taka wynika z art. 74 ust. 1 ustawy prawo przewozowe. Przepis ten stanowi także, iż "przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona". Z tego ostatniego stwierdzenia wynika, że kurier ma obowiązek dokonać protokolarnego otwarcia przesyłki w obecności adresata, na każde jego żądanie uzasadniane naruszeniem przesyłki. Co więcej, stwierdzenie odbierającego przesyłkę, iż według niego jest ona naruszona, jest dla kuriera wiążące. Innymi słowy, jeśli adresat żąda otwarcia przesyłki z powodu jej naruszenia, kurier ma obowiązek umożliwić otwarcie przesyłki. W takim wypadku należy spisać protokół otwarcia przesyłki i to niezależnie od tego, czy stwierdzono wystąpienie szkód.

Wskazać jednak należy na treść ust 5 ww. artykułu, który brzmi: "Jeżeli ustalenia protokolarne, podjęte na żądanie uprawnionego, nie wykażą szkody w przesyłce albo wykażą jedynie szkodę stwierdzoną już uprzednio przez przewoźnika, uprawniony ponosi opłaty określone w taryfie. " Innymi słowy, adresat powinien liczyć się z obowiązkiem poniesienia dodatkowych kosztów określonych w regulaminie przewoźnika w przypadku, gdy na jego żądanie dokonano otwarcia przesyłki, a nowych uszkodzeń nie stwierdzono.

Powyższe rozważania dotyczyły umowy przewozu, uregulowanej dość szczegółowo w ustawie Prawo przewozowe. Brak natomiast podobnych uregulowań ustawowych odnośnie umowy przesyłki pocztowej. Należy więc stwierdzić, że poza ogólnymi regułami wynikającymi z kodeksu cywilnego, a wskazanymi wyżej, zastosowanie będzie miał regulamin przedsiębiorstwa świadczącego usługi pocztowe. Warto zaznaczyć, iż w wielu przedsiębiorstwach świadczących czy to usługi przewozowe, czy usługi przesyłki pocztowej, istnieje możliwość "wykupienia" sobie prawa do otwarcia przesyłki w obecności kuriera w każdym wypadku. Jeśli wiec chciałby Pan w konkretnym przypadku dokonać sprawdzenia zawartości przesyłki przed jej odbiorem, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniej formy wysyłki wraz z opcją umożliwiająca otwarcie przesyłki.

z poważaniem

Marek Knapczyk

Biuro Miejskiego Rzecznika Konsumentów
"

PostNapisane: 3 maja 2011, 11:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
KaroleK napisał(a):
Dopiero po zapłaceniu możesz sprawdzić.

to ja już nie wiem :mur: kilkukrotnie sprawdzałem sprzęt elektroniczny przy kurierze, następnie płaciłem.
nie pamiętam czy DHL czy DPD :/

PostNapisane: 3 maja 2011, 12:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42
Być może kurierzy byli mało doświadczeni, zazwyczaj jest tak, że dopiero jak zapłacisz możesz sprawdzić paczkę.

Obrazek

PostNapisane: 3 maja 2011, 12:30 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
PiotrRadom napisał(a):
to ja już nie wiem :mur: kilkukrotnie sprawdzałem sprzęt elektroniczny przy kurierze, następnie płaciłem.
nie pamiętam czy DHL czy DPD :/

To również zależy od kuriera. Jak jest w porządku to pozwoli otworzyć ale on NIE MA takiego obowiązku, aby na to zezwolić.

MadMax napisał(a):
Być może kurierzy byli mało doświadczeni, zazwyczaj jest tak, że dopiero jak zapłacisz możesz sprawdzić paczkę.

No dokładnie. Ja jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby kurier pozwolił mi paczkę otworzyć przed zapłaceniem.

PostNapisane: 3 maja 2011, 14:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Nie pamiętam z usług jakiego kuriera korzystałem, ale przed zapłaceniem rozpakowałem sprawdziłem...

PostNapisane: 3 maja 2011, 21:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
juz byl poruszany ten temat na forum...najpierw sie placi, pozniej sprawdza paczke, jak sie nie zgadza to pisze sie odpowiedni protokol...nie ma opcji na sprawdzenie paczki i pozniejsze nie przyjecie jej przed zaplata...co kurier jest winny, ze gosciu wlozyl do paczki np cegle zamiast telefonu?? Albo co kurier jest winny, ze zamowiony towar wyglada gorzej niz na fotkach w necie?? Kurier, jesli sie nie zgadza, pisze protokol i jest swiadkiem, ze w danej paczce znajdowal sie uszkodzony badz inny niz zamawialismy towar...tak to jest, nie inaczej :cisza: :)

PostNapisane: 3 maja 2011, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
dokladnie jak bafi pisze.

mi juz kilkakrotnie przychodzily paczki za pobraniem i zawsze sie pytalem czy mozna sprawdzic ,zawsze spotykalem sie z odpowiedzia nie . raz mi przyszla inna czesc niz zamawialem >>odebralem jednak i dzwonilem do nadawcy .. nadawca byl jednak fer i pomylil sie >>odeslalem i przyszla nowa a koszt poniosl nadawca <obie strony>
od tamtej pory sprawdzam paczki a robie to troche w hamski sposob .. mam zamkniete ogrodzenie dom ogrod itp.. na bramie jest tablica uwaga zly pies .. idac po odbior wypuszczam owczarka ktory biega po obejsciu i nie jest zainteresowany panem kurierem<tresowany i posluszny- kto ma takiego psiaka ten wie i uwierzy> i nie wiem czy ze strachu czy z braku doswiadczenia ale kurierzy z markotna mina ale pozwalaja sprawdzic .. obecnie wszystkie paczki sa prawidlowe ,,lecz wiem ze gdyby trafilo sie oszustwo to nie odbieram paczki i wypraszam kuriera ktory raczej wolalby sie oddalic wiedzac ze jest na terenie prywatnym a wokolo biega czworonog >>tak paczka wraca na poczte. Po czasie jest odsylana do nadawcy na jego koszt.

sposob wredny ale nikt nie lubi byc oszukiwany

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 4 maja 2011, 20:37 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
zawsze jest tak, że paczkę można sprawdzić po opłaceniu COD. w razie uszkodzeń lub braków spisuje się protokół uszkodzenia/ lub braki w przesyłce

PostNapisane: 4 maja 2011, 20:41 
Forumowy terrorysta

Świder napisał(a):
zawsze jest tak, że paczkę można sprawdzić po opłaceniu COD. w razie uszkodzeń lub braków spisuje się protokół uszkodzenia/ lub braki w przesyłce

Otóz to, a często tez w opisie aukcji jest podane: Przy odbiorze przesyłki należy sprawdzić stan i jej zawartość. W przypadku, gdy opakowanie nosi ślady uszkodzenia lub otwarcia , bądź zawartość przesyłki jest uszkodzona, to nie należy jej przyjmować i w obecności doręczyciela sporządzić protokół szkody co jest warunkiem przyjęcia tego typu reklamacji .

PostNapisane: 4 maja 2011, 20:47 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Ja dzisiaj odbierałem paczkę ze zgrzewarką do pcv pe i takie tam, zapłaciłem, podpisałem, otworzyłem, obczaiłem czy jest wszystko ok, kurier grzecznie poczekał i jak stwierdziłem, że jest :ok: to podziękowałem panu kurierowi i sobie poszedł :] :P

PostNapisane: 5 maja 2011, 16:23 
Forumowy terrorysta

Dziś kurier GLS przywiózł paczke (przedpłata) i nie musiałem w ogóle podpisywać odbioru. Tu nie było problemu, bo wszystko sie zgadzalo, ale jeśli nadawca pomyli sie w numerze domu/mieszkania, a kurier nie pyta o nazwisko adresata i nie trzeba kwitowac, to można w razie wpadki czekać i czekac na przesyłke.

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
mozna sprawdzic paczke przed zapłaceniem ale tylko wtedy jeżeli wczesniej wysyłający paczke zaznaczy taka mozliwosc oczywiscie ktora jest dodatkowo płatna. Ostatnio koles mi mowil zeby tak robić bo chcialem sprawdzic wczesniej

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:50 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
renoraines napisał(a):
Dziś kurier GLS przywiózł paczke (przedpłata) i nie musiałem w ogóle podpisywać odbioru. Tu nie było problemu, bo wszystko sie zgadzalo, ale jeśli nadawca pomyli sie w numerze domu/mieszkania, a kurier nie pyta o nazwisko adresata i nie trzeba kwitowac, to można w razie wpadki czekać i czekac na przesyłke.

To ty renoraines, musisz wyglądać na mocno grzecznego chłopinę, że ci tak kurierzy dają paczki sprawdzać ;) :rotfl:

PostNapisane: 6 maja 2011, 19:09 
Forumowy terrorysta

Vanduch napisał(a):
renoraines napisał(a):

To ty renoraines, musisz wyglądać na mocno grzecznego chłopinę, że ci tak kurierzy dają paczki sprawdzać ;) :rotfl:

W którym miejscu napisałem o sprawdzaniu paczki? ;) :rotfl:

PostNapisane: 6 maja 2011, 19:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Świder napisał(a):

Widzię że kolega kożysta dużo z usług UPSu skoro posługuję się takimi określeniami jak COD :)

OnlieSt napisał(a):
mozna sprawdzic paczke przed zapłaceniem ale tylko wtedy jeżeli wczesniej wysyłający paczke zaznaczy taka mozliwosc oczywiscie ktora jest dodatkowo płatna. Ostatnio koles mi mowil zeby tak robić bo chcialem sprawdzic wczesniej

Bzdura, ciekawe w jakiej firmię tak można ? Chyba że ten koleś chciał sobie dorobić na lewo, następnym razem poproś żeby Ci fakturę wystawił za usługe otwożenia przesyłki.

PostNapisane: 6 maja 2011, 22:34 
Zacna persona forum

paczke sie oplaca i sprwdza przy kurierze - on ma obowiazek sporzadzic protokol jak cos nie tak - jesli jest duza paka a w niej zamowiona rzecz w mniejszj i ta mniejsza nie nosi sladow uszkodzen czasami na wlasne ryzyko mozna nie sprawdzac ale polecam sprawdzic - to czy kurier chce czy nie nie ma znaczenia bo towar i pieniadze sa moje

PostNapisane: 7 maja 2011, 12:53 
Naczelny złomiarz forum

Moje BMW: 520 e34 i 528 e39
Kod silnika: m20b20 i m52b28
Garaż: Zielona http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=68745
e39 528 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155826

oraz e36 coupe http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140644
ja zawsze sprawdzam zwłaszcza droższe przesyłki przed zapłaceniem jeśli się nie zgodzi to nie odbieram i tyle po problemie a zwykle się zgadzają bez żadnych problemów...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1