Witam wszystkich. Przygoda z e30 zaczela sie kilka dni temu ( snila mi sie od dziecka ale dopiero kilka dni temu udalo sie kupic na wlasnosc

). Znalazlem na olx bmw e30 w bardzo dobrym stanie, niestety tylko 1.6 gdyz kupic dobre 320 albo 325 graniczy chyba z cudem jesli mowimy o aucie w dobrych pieniadzach. Takze szybki telefon do Taty ( mieszkam obecnie w UK) i w ciagu 24 godzin stala na podworku

Buda jest jak najbardziej okej. Kwadraty cale, lekko zaczyna cos sie dziac na tylnym pasie i pod akumulatorem, jednak auta 10 letnie sa nie raz w gorszym stanie. Uwazam ze buda jest jak najbardziej okej. W mojej glowie siedzi dosc duzy projekt, ktory jesli dojdzie do skutku spowoduje ze auto zostanie u mnie na stale bez mozliwosci sprzedazy. Oto co chcialbym osiagnac:
- naprawa wszystkich miejsc gdzie zaczyna pojawiac sie ruda,
- konserwacja podwozia,
- polakierowanie calego auta,
- nie za duza, ladna felga,
- Swap, no i tu zaczynaja sie schody, wiem ze 1.6 nie jest najlepszym modelem do przerobek ale jest to wykonalne. Chcialbym zrobic swap na 2.5. Czy m50b25 jest dobrym wyborem? Czy jednak polecacie cos innego? Uwazam ze dobrym pomyslem bedzie kupno dawcy tutaj i wyslanie go do pl, dla przykladu e39 mozna dostac za 3000zl i 2000 kosztuje transport. Jakie auto najlepiej kupic? e36? e39? Z ktorego auta podejdzie najwiecej rzeczy?
Co polecacie na tylne zawieszenie? Komplet od e36 compact czy moze jednak wachacze z tarczami od 320?
Bede wdzieczny za wszelkie pomocne komentarze. Jesli ktos robil podobnego swapa prosze o jakakolwiek pomoc

Dobra dosyc gadania, czas na fotki:)

EDIT 1 :
Witam wszystkich ponownie. Temat z Bmw troche Ruszyl. Udalo mi sie kupic silnik 1.6, po przebiegu 12000km razem z automatyczna skrzynia biegow. Wiec raczej nie ma mozliwosci zeby byl zajechany

Prezentuje sie bardzo dobrze, dostal nowe swiece, rozrzad oraz uszczelke pod pokrywa zaworow. Niedlugo bedzie gotowy do wrzucenia w bude. Nie mniej jednak zastanawiam sie czy nie lepszym sposobem bedzie demontaz starego silnika, pomalowanie calego auta razem z komora silnika i nastepnie zmontowanie calego auta juz na nowej feldze.
Plan ogolnie jest zeby doprowadzic serie do perfekcji, dolozyc wspomaganie kierownicy, elektryczne szyby tylne ( przod byl oryginalnie) oraz zalozyc ladna felge

Co polecacie forumowicze? Ogromnie podobaja mi sie Dare rs, jednak nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem bylo by kupno oryginalnych felg np brock, borbet albo cos innego.
W planach dlugo terminowych jest montaz ukladu hamulcowego z 320/325i gdyz jak wiadomo seryjne hamulce nie sa zbyt dobre. Natomiast w bardzo dalekiej przyszlosci planowany jest swap na mocniejsza jednostke, jednak dlatego ze prawdopodobnie auto bedzie uzytkowane przezemnie w UK, wybor na najblizsze kilka lat padl na seryjna jednostke ze wzgledu na ceny ubezpieczenia tutaj...
Kolejna sprawa. Lampy przednie sa w nienajlepszej kondycji. Czy jest mozliwosc zregenerowania ich? Sa to oryginalne hella yellow. Jedno oczko ma pekniecie wielkosci 0.6mm. Czy jest ktos na forum kto zajmuje sie regeneracja lamp?
Drodzy forumowicze. Potrzebuje nastepujacych rzeczy:
-rozporka przod,
-dokladka przedniego zderzaka ( najchetniej z IS'a),
-halogeny przednie,
-kompletne wspomaganie pod silnik m40,
-fotel kierowcy w dobrym stanie,
-elektryczne szyby tylne.
Jesli ktos mialby cos z ponizszych rzeczy prosze dac znac
Dosc zanudzania. Czas na fotki:

P.S Czy wiazka i komputer moga zostac te ktore byly w aucie dotychczas? Czy jest jakas roznica miedzy manualem a automatem w kompie i wiazce?