Witam serdecznie
Prezentuję drodzy Forumowicze moją beemeczke:
Rok: 1992
Poj. 2500 ccm
Moc: 108KW
Rodzaj: Turbo Diesel
Autkiem jeżdżę od roku i powiem krótko bardzo bardzo przyjemnie się nim jeździ, na początku odradzano mi kupno BMW i to jeszcze w Dieslu lecz mój szwagier (mechanik) powiedział bym kupił e36 tds i nie bede żałował, padło na TD lecz nie do konca samo TD otóż co się okazało ma pozmieniane mapy wtrysku i drobne przeróbki że jego moc to około 147 KM i moment obrotowy 270nm czyli "prawie" jak tds
Dynamika, przestronność, kultura pracy silnika, wygłuszenie jest moim zdaniem na poziomie rewelacyjnym.
Moje autko nie posiada "fajerwerków" typu klima.
Jest to golasek ale z duszą
Co w nim wymieniłem ? :
- Sprzęgło viskotyczne
- Podspawałem tylny most
- po małej stłuczce troche go zliftowałem (maska, grill, zderzak i pas przedni) wymienione całkowicie na części z auta po liftingu
- Pompa wody (bo się ukręciły łopatki) (mają prawo wkoncu to prawie pełnoletni wóz)
Spraw technicznych to chyba na tyle teraz kosmetyczne:
- Szyber z korbki zmieniony na elektryczny
- Podsufitka i słupki obszyte nowym materiałem
- Oryginalne dywaniki (gumowe + dodatkowo welurowe)
- Ringi CCFL
- Nakładki progowe oryginalne
Plany na przyszłość ?
- amortyzatory (Bilstein Gas)
- Webasto (niestety nie wiem gdzie kupić)
- Obszycie na nowo welurem tapicerki (siedzenia przód, tylna kanapa, boczki, podłoga)
- Elektryczne szyby ( zestaw co prawda już mam tyle że od anglika i nie wiem czy bedzie pasował może ktoś podpowie ?)
- Czujniki parkowania (może zamontuje ale w sumie z manewrami u mnie nie jest tak źle

)
- Klima (mam cały komplet z demontażu prócz chłodnicy i wiatraka i przeraża mnie tylko jedno ... robota)
- lakierowanie w tym samym kolorze
Auto prezentuje się bardzo fajnie w swoim kolorze dodatkowo przyciemnione szybki na 35% (wszystkie prócz przedniej). Jestem zwolennikiem oryginałów dlatego wszystkie części które montuje do autka są oryginalne lub bardzo dobre jakościowo.
Moim marzeniem jest doprowadzić autko do stanu "kolekcjonerskiego" i powoli dążę aby tak się stało. Żadnego tuningu nie chcę robić bo szkoda pieniędzy i jest to nie praktyczne tak jak auto wyjechało z fabryki tak będzie mi słuzyło :0 (poza drobnymi przeróbkami szyby czy ringi)
Fotki:
Edit 23.12.08
Zapomniałem dodać czegoś.
- Wymiana linek oraz szczęk hamulca ręcznego
Oraz plany na przyszłośc (jeszcze w tym roku)
- Pomalowanie srebrnych elementów silnika (kolektor itp)