BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Wycieki
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:13 
Pierwsze kroki

Witam, jestem nowy na tym forum i nowym użytkownikiem BMW 316i z 1996 roku. Swoją przygodę tym samochodem zacząłem jakieś 2 miesiące temu i do tego czasu było wszystko cacy, wymienione filtry, płyny i tłumik. Jednak jakiś czas temu zauważyłem niepokojące mnie wycieki z prawej strony pod silnikiem (chyba). Bardzo delikatne. Mechanik powiedział, że może to być uszczelka pod miską olejową lub skrzynia. Cena za robociznę jest spora bo ok 600 zł ponieważ (jeżeli to uszczelka) podobno trzeba wyjmować cały silnik... czy to prawda ?? Jednakże powiedział że jest to tak małe że nie ma sensu tego jeszcze robić. Dzisiaj jednak zauważyłem kolejny wyciek z ... Sam nie wiem skąd dokładnie. Tzn. W tylnej części samochodu pomiędzy jednym a 2 tylnym kołem, jednak nie potrafię zlokalizować czy po środku czy bliżej prawej strony... Dodatkowo mogę powiedzieć że ten płyn jest prawię przeźroczysty. Moje pytanie zatem z czego to może cieknąć, na ile to jest poważne i ile to może kosztować. Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swój styl wypowiedzi.

P.S dodatkowo napisze że wczoraj zahaczyłem o próg i mechanik mówił że silnik rdzewieje ...

Ostatnio edytowano 21 maja 2007, 07:44 przez Przerwa, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:29 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Jednak jakiś czas temu zauważyłem niepokojące mnie wycieki z prawej strony pod silnikiem (chyba)

Ale wyciek czego? Jaka to substancja? Jaki ma zapach ?

Cytuj:
ponieważ (jeżeli to uszczelka) podobno trzeba wyjmować cały silnik... czy to prawda ??

Bzdura. Można podnieść silnik by ułatwić wymianę.

Cytuj:
Dzisiaj jednak zauważyłem kolejny wyciek z ... Sam nie wiem skąd dokładnie. Tzn. W tylnej części samochodu pomiędzy jednym a 2 tylnym kołem, jednak nie potrafię zlokalizować czy po środku czy bliżej prawej strony...

To może być z dyfra , wymiana zimeringów powinna pomóc.

NajwiĂŞksze szczĂŞÂście na Âświecie na koĂąskim leÂży grzbiecie :)

LEPIEJ MILCZEÆ I BYÆ UWA¯ANYM ZA IDIOTÊ NI¯ SIÊ ODEZWAÆ I ROZWIAÆ WSZELKIE W¡TPLIWO¦CI

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:41 
Przyjaciel forum

Kod silnika: N42B18A
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100165
Cytuj:
P.S dodatkowo napisze że wczoraj zahaczyłem o próg i mechanik mówił że silnik rdzewieje ...

tego nie rozumiem... :zdziwko:

zobacz moje autko: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2030

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:46 
Pierwsze kroki

B_B napisał(a):
Cytuj:
Jednak jakiś czas temu zauważyłem niepokojące mnie wycieki z prawej strony pod silnikiem (chyba)

Ale wyciek czego? Jaka to substancja? Jaki ma zapach ?

Wyciek substancji ciemnego koloru, jej konsystencja jest bardzo płynna, lejąca sie,

Dziękuję za szybką odp.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:46 
Pierwsze kroki

Cytuj:

Chyba się Pan mechanik przejęzyczył :) lub użytkownik Przerwa coś źle usłyszał :)

LEPIEJ MILCZEÆ I BYÆ UWA¯ANYM ZA IDIOTÊ NI¯ SIÊ ODEZWAÆ I ROZWIAÆ WSZELKIE W¡TPLIWO¦CI

Ostatnio edytowano 20 maja 2007, 22:59 przez B_B, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:47 
Pierwsze kroki

BartE36 napisał(a):
Cytuj:

tego nie rozumiem... :zdziwko:

Tak mi się przypomniało. 2 dodatkowe informacje które mogą pomóc w diagnozie wycieków

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:50 
Pierwsze kroki

B_B napisał(a):
Cytuj:

Chyba się Pan mechanik przejęzyczył :) lub użytkownik Przerwa coś źle usłyszał :)

Właśnie o to chodzi, że wszyscy się temu dziwią. Moja znajomość samochodów jest mizerna więc uwierzyłem. Dałem samochód do wymiany paska. ( nie wiedziałem że jest łańcuch) Mechanik go rozebrał i mówi że jest łańcuch ale silnik od doły rdzewieje... Podobno jest rdza. A ja uwierzyłem na słowo. Mówił też że mogę na nim zrobić 1000 km a może i 10000 km.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:59 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Wyciek substancji ciemnego koloru, jej konsystencja jest bardzo płynna, lejąca sie,

No to mi wygląda na olej silnikowy i najprawdopodniej mechanik ma rację, że to może być uszczelka miski.Najlepiej to zlokalizować z kanału. Pewnie już jest na tyle twarda, że przepuszcza olej, o ile w twoim aucie występuje gumowa uszczelka, może papierowa - tego nie wiem. Chyba to było uwarunkowane od rocznika auta.

Nie daj się wciągnąć w koszty demontażu całego silnika, bo jest to do ominięcia :)

Co do kosztów uszczelki i robocizny,to nie mam zielonego pojęcia - sorki.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 23:07 
Pierwsze kroki

B_B napisał(a):
Cytuj:

No to mi wygląda na olej silnikowy i najprawdopodniej mechanik ma rację, że to może być uszczelka miski.Najlepiej to zlokalizować z kanału. Pewnie już jest na tyle twarda, że przepuszcza olej, o ile w twoim aucie występuje gumowa uszczelka, może papierowa - tego nie wiem. Chyba to było uwarunkowane od rocznika auta.

Nie daj się wciągnąć w koszty demontażu całego silnika, bo jest to do ominięcia :)

Co do kosztów uszczelki i robocizny,to nie mam zielonego pojęcia - sorki.

Bardzo Ci dziękuję za info i odp. Na pewno wszystko wezmę wszystko pod uwagę. Bardziej się denerwuje i mnie martwi ten tylny wyciek ...

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 23:23 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Bardzo Ci dziękuję za info i odp.

Bardzo proszę.
Cytuj:
Na pewno wszystko wezmę wszystko pod uwagę

Nie bierz wszystkiego na 100%, wciąż się uczę i mogę się mylić. Wkońcu forum jest po to by wymieniać poglądy i uczyć się czegoś od innych...Ja mam taką nadziję :)
Cytuj:
Bardziej się denerwuje i mnie martwi ten tylny wyciek ...

Każdy wyciek w aucie jest niepokojący :) Szkoda dyferka, by pracował niemal na sucho.

Powodzenia :ok:

Ps. Jeśli się mylę to poprawcie mnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, 07:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Jesli chodzi o wyciek z silnika na 100% cieknie Ci z uszczelniacza rozrzadu...standard w silnikach M43...generalnie wszystko zalezy z ktorej uszczelki cieknie. Czy bedzie to wyciek z gornej czesc czy z dolnej...jesli z dolnej to jest lipa, bo praktycznie wiaze sie on z wyciagnieciem glowicy...jesli z gornej to mniejszy problem bo tam praktycznie sciagasz przednie dekiel gdzie znajduje sie lancuch i masz juz wszystko pozniej jak na dloni :)
U mnie juz dlugo sie poci z tego miejsca...jak wytre szmatka to jest na niej olej...mysle, ze mozesz to sobie odpuscic...jesli nie ubywa Ci oleju to sobie daruj...gra nie warta zabawy...

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 11:16 
Pierwsze kroki

mam podobny problem, tyle że u mnie juz wycieka całkowicie olej... na trasie 200 km zgubilem chyba kilka litrów, szukam jakiegos dobrego warsztatu zeby zrobic to profesjonalnie

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 12:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Pawelllg napisał(a):
mam podobny problem, tyle że u mnie juz wycieka całkowicie olej... na trasie 200 km zgubilem chyba kilka litrów, szukam jakiegos dobrego warsztatu zeby zrobic to profesjonalnie

W mordeczke, to rzeczywiscie troche Ci umyka tej oliwki...skad dokladnie masz wyciek??Z tego miejsca co opisalem??

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 14:09 
Pierwsze kroki

skąd dokładnie... sam nie wiem, z góry tego miejsca nie widać a od spodu cały silnik jest zalany olejem i ciężko bez umycia silnika znaleźć te miejsce, z którego wywala olej. Przyjechalem autkiem do wawy i chyba bede wracac na lawecie bo aż boje sie odpalać ten dziurawy jak ser szwajcarski silnik. myślę nad wymianą silnika, mam M43 1,8i, ciekawi mnie czy pasowalby silnik 1.8is do mojej Betoniarki...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1