BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] prawe sterowanie przednia szybą troszke szwankuje
PostNapisane: 23 maja 2007, 22:24 
Pierwsze kroki

witam mam mały problem z prawym sterowaniem, jak przytrzynuje okno podjeżdża jakieś 3/4 i wraca automatycznie spowrotem, do pozycji z której wystartowałem. Jeśli jednak podjeżdżam stopniowo wszysko jest ok ma ktoś jakiś pomysł na diagnoze problemu za posty z góry dzięki

Ostatnio edytowano 25 maja 2007, 21:30 przez kiero85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 19:55 
Pierwsze kroki

Prawdopodobnie wł. ci się układ przeciążeniowy i szyba schodzi bo łatwiej jest w dół niż w góre. Problem może być też w wytartych uszczelkach przy szybach bo jeśli wytrze sie ten zamsz pokazuje sie guma która hamuje szybe i silnik nie daje rady na raz tylko stopniowo.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 20:03 
Specjalista

Całkiem możliwe, że jest to wina układu przeciążeniowego. Jest on po to aby zatrzymać zamykanie przy pewnym oporze jakim może być np ręka przed ściśnięciem, Żeby jednak ręka nie została ścisnięta zbyt mocno wyczucie oporu/przeciążenia musi być także niewielkie. Czasem jednak problem może tkwić w samym silniczku a dokładniej w czujnikach obrotu wirnika.
A więc upewnij się czy wszystkie uszczelki mogące wpływać oporowo na ruch szyby są w dobrym stanie i nie powodują także kantowania się szyby, po domknięciu szyby spróbuj jeszcze przytrzymać przycisk zamykania w drugiej pozycji (automatycznego domykania) by weleminować kwestie samej pamięci. Jeżeli powyższe będzie nienaganne to będziesz musiał przejrzeć silniczek, czy pozycja czujników ruchu wirnika nie jest przesunięta względem pewnej otoczki na wirniku.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
a może być też taki niebieski przekaźnik za osłoną nad kolanami kierowcy
tzn.zimne luty-przelutuj i powinno być ok(mi pomogło) ale co do tych "zamszowych" uszczelek to też może być powód

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, 12:32 
Pierwsze kroki

Ja mialem takie same objawy i wynikiem tego byla zlamana jedna lapa trzymajaca sinliczek, zaspawalem i smiga.No i uszczelke tez mialem przetarta i tez wymienilem teras smiga bez zarzutu.Sprobuj tez nasmarowac prowadnice, poprostu nalej tam oleju jakiegos moze pomoze.Pozdrawiam

Tytuł: uszczeli
PostNapisane: 28 maja 2007, 13:24 
Pierwsze kroki

Sprwdziłem dokładnie na początek od uszczelek, i o dziwo na pierwszy żut oka nic ciekawego nie było widać. Pojeździłem szybą i się okazało że na całości po lewej uszczelkasię zwija i blokuje szybe, wystarczyło ją po całości wcisnąć na swoje miejsce i tyle ale chyba najwyższy czas je wymienić za posty wdzystkim dzięki. Temat wydaje mi się zakończony DZIĘKI

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1