BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 22:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] płyn chłodniczy!
PostNapisane: 26 maja 2007, 23:12 
Forumowicz

witam! posiadam bmw e30 2.0 m40 1990 rok! problem mam taki mianowicie wylal mi sie płyn chłodniczy! po scholowaniu samochodu do domu wymienilem przewod poniewaz byl pekniety;/ czy moglo sie cos stac z glowica.....blokiem silnika......??? doszly mnie sluchy ze moglo mi wydmuchac uszczelke! samochod narazie jezdzi normalnie! tzn nic sie nie dzieje! tzn po wymianie szlaufu zrobilem nim jakies 2 km tylko;) czy jakas usterka moze jeszcze sie ujawnic?? pozdrawiam i prosze o rady

Ostatnio edytowano 27 maja 2007, 09:39 przez poksik1, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 12:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
poksik1 napisał(a):
doszly mnie sluchy ze moglo mi wydmuchac uszczelke!

moglo by ci wydmuchac uszczelke jezeli samochod chodzil by na such tzn bez plynu ale jak zaraz go wylaczyles to mysle ze nic sie nie stalo no i nic sie nie stalo jesli oczywiscie wskaznik temp pokazywal temperature nie za wysoka tzn nie doszla do czerwonego pola :)

A skoro samochod chodzi normalnie to znaczy nie przegrzewa sie i jezeli nie bedzie ci np poziom oleju podnosil to jest wsztsko oki...n i jesli nie jest bunia slabsza lub cos w tym stylu to mysle ze wszystko jest oki.
pozdrawiam ;) :)

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 14:35 
Forumowicz

wskazowka doszla do czerwonego pola!! :( niestety. . . a pozniej auto zgaslo samo! po odczekaniu jakis 30 minut zalalem go woda! ale zobaczylem ze niestety ale pekl szlauf! dzis zrobilem samochodem okolo 30 km i nic wszystko oki! caly czas jest wskaznik na srodku troszke za troszke przed!przy prcekosci okolo 140 a jest temp 27stopni na dworze! ale nie zlancza mi sie wiatrak od chlodnicy !! chyba padl;/;/ czy mozna podlaczyc wiatrak na krotko?? chodzi mi o takie podlaczenie jak miec przelacznik w samochodzie i wrazie nagrzania abym sam sobie wlaczyl?? da sie tak?? kolega mial tak w mercedesie poniewaz czujnik kosztowal 500 zl zrobili mu " na krotko" prosze o rady! pozatym podobno jesli peknie uszczekla pod glowica to przy wolnych obrotach w zbiorniczku plynu chlodniczego wylewa sie plyn i jest niestabilny tzn leca banki itd czy to prawda?? :|

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 14:52 
Zacna persona forum

poksik1 napisał(a):
podobno jesli peknie uszczekla pod glowica to przy wolnych obrotach w zbiorniczku plynu chlodniczego wylewa sie plyn i jest niestabilny tzn leca banki itd czy to prawda
to jest prawda i podnosil by ci sie poziom plynu lub oleju na bacnecie(bo nie wiem od czego to zalezy ale albo plyn przedostaje sie do oleju albo olej do plyny lub wody zaleznie na czym sie jezdzi)
poksik1 napisał(a):
czy mozna podlaczyc wiatrak na krotko?? chodzi mi o takie podlaczenie jak miec przelacznik w samochodzie i wrazie nagrzania abym sam sobie wlaczyl?? da sie tak??
a co do tego pytania to pewnie sie da ale nie wiem czy to dobry pomysl...bo nigdy nie bedziesz wiedzial dokladnie jaka jest temp i moze bedzie przegrzany lub nie dogrzany jak ciagle bedziesz jezdzil z wlaczonym...ale jeszcze popytaj chlopakow

pozdrawiam :)

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 15:08 
Forumowicz

powiem tak u mnie teraz sprawdzalem stoi wszystko w miejscu! tylko z tego szlaufiku gdzie jest przelewani plynu jak jest za duzo lekko leci! a tak nic baniek z dolu itd! slyszalem ze tez podobno jest"maselko"pod korkiem wlewu oleju! a u mnie nic ....0 sladow "masla" czy czegos białego!! jutro pojade do mechanika i zapytam go czy mozna to podlaczyc "na kroto" dzieki za odp :) pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 18:26 
Forumowicz

a jeszcze cos. . . . .. . czy odczuwalne bylo by bardzo gdyby nie bylo uszczelki?? tzn chodzi mi o moc?? :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 20:44 
Zacna persona forum

poksik1 napisał(a):
a jeszcze cos. . . . .. . czy odczuwalne bylo by bardzo gdyby nie bylo uszczelki?? tzn chodzi mi o moc??

znaczy jak nie bylo uszczelki??wogole czy jakby byla przepalona??nie wiem o co chodzi...jezeli pytasz o to czy jakby nie bylo WOGOLE uszczelki to nie wiem ale penie nawet nie dalo by sie silnika poprawnie zlozyc...a chodzb nawet ci ktos zlozyl to napewno by nie chodzil jak nalezy(nie bylo by kompresji odpowiedniej i wogole nie wiem jak by to mialo wygladac)a jezeli chodzi o to jakby byla przepalona to wiem ze gdyy byla przepalona to nie zbieral by sie na obroty...bylby salby i czasem wystepuje dymienie z rury wydechowej(ale nie wiem czy to zawsze czy tylko czasem)

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 20:48 
Forumowicz

no moj wlasnie wchodzi na obroty bezproblemowo! chodzilo mi o to czy gdyby byla przepalona;/ jutro jade do mechanika! wiem tyle ze w zbiorniczku jest tak jaby osad ...tzn w zbiorniczku z woda! ale nie wiem moze byl wczesniej juz;(:( moze to stary płyn jest ?? nic juz nie wiem ;/:(

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2007, 20:50 
Pierwsze kroki

bez sensu skoro wszystko ci chodzi to czego panikujesz, widac i to naszczescie ze nie miales nigdy wydmuchanej uszczelki pod glowica, ja mialem taka przygode,do tego musialem robic glowice,ale mozesz mi wierzyc ze gdyby cos bylo nie tak to po tych 30km czy ile tam przejechales juz dawno by ci auto zdechlo. nie mialby mocy,chodzilby nierowno,dymil na bialo,praktycznie w ogole ciezko ruszyc autem z miejsca.pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, 21:03 
Forumowicz

beczka chyba dobra! kupilem visco wymienilem płyn i teraz dziala;)nic sie nie grzeje!! mama nadzieje ze bedzie oki ;) dzieki za odp ;) :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1