BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] silnik M43 1,6 wyciek płynu z silnika nie termostat
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 16:52 
Moja bmka po zgaszeniu silnika wyzuciła pare razy płyn korkiem. Przed zgaszeniem temperatura była zawsze w normie i nigdy nie miałem problemów z przegrzewaniem wskazówka zawsze na srodku. Po wyżucenu zalewałem ją płynem i dokładnie odpowietrzałem. Jesli korek był mocno dokręcony stważało sie podciśnienie , które uchodziło podczas odkręcania korka. Jednak tym razem coś się stało i płyn ucieka mi aż za obudową łańcuszka rozrządu przy łączeniu bloku z głowicą. Płyn wycieka nawet przy zgaszonym silniku i to dosłownie ciurkiem jak by po odkręceniu jakiegos kranika. Jeszcze jedną przypadłościa jest stopniowy spadek mocy. Mam swoją betkę ok 1roku teraz ma ok 180 tyś km ja przejechałem nią 13 tyś km po sprowadzeniu z Niemiec zaraz wymieniłem filtry oleju, paliwa, powietrza. chodziła na syntetyu i ja równiez zalałem syntetyk mobila po przejechaniu tych 13 tyś km oleju praktycznie nie ubyło. Srednio jeżdzę 110-120 w trasie i nigdy nie paliłem gumy i nie kręciłem bączków pare razy przypiszczałem i 3 razy osiągnołem v max. Raczej podczas mojej eksploatacji ten silnik nie powinien uledz jakiemuś wyniszczeniu w takim razie co mu się stało że się słabiej wkręca. :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 17:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Hmmm, powiedz dokladnie skad cieknie??Z laczenia bloku z glowica...??Czy z ktorego miejsca...bo nie wiem czy dobrze zrozumialem...cieknie z przodu silnika, z boku...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 17:52 
Wyciek z boku za tą obudową co łancuszek się znajduje ale dosłownie ciurkiem leci jak z kranika.

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 18:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Ojoj, to raczej nie wrozy niczemu dobremu...tak mi sie wydaje, moze glowica, moze blok pekniety :niepewny: :niepewny: :| :( nie wiem...

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Krumch napisał(a):
Wyciek z boku za tą obudową co łancuszek się znajduje ale dosłownie ciurkiem leci jak z kranika.
a moze poprostu gdzies kolo pompy wody :niepewny: :niepewny:

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1