BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku
PostNapisane: 23 października 2011, 22:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Witam
Mam problem z E36 318i 92r. ze zwykłą instalacją gazową. Na zimnym silniku chodzi elegancko, trzyma obroty na 0.9. Jak się rozgrzeje to często dzieje się taka sytuacja, że obroty spadaja tak do 0.6 i nie chce wskoczyć wyżej (chociaż gaz do dechy) i potrafi mi zgasnąć. Później ciężko go wtedy odpalić (a właściwie reanimować) zarówno na gazie jak i na benzynie. Wcześniej czułem w kabinie gaz, więc pojechałem do speca od gazu i okazało się, że jest mało płynu chłodniczego. Powiedział też, że właśnie od tego instalacja gazowa może się tak zachowywać. Dolałem płynu i dalej było to samo oprócz smrodu gazu. Później zauważyłem, że strzałka od temp zaczęła przekraczać połowe. Poziom płynu znowu się zmniejszył, więc muszę sprawdzić szczelność zbiornika. No ale to duszenie się i dławienie czego może być przyczyną? Proszę o pomoc, bo gdy przeszukiwałem forum to tematy o falowaniu i duszeniu były na zimnym silniku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku
PostNapisane: 23 października 2011, 22:27 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
moze byc uszczelka pod glowica

Tytuł: Re: [E36] Dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku
PostNapisane: 25 października 2011, 08:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Jeśli dolałeś płyn zapewne zrobiłeś to na nierozgrzanym silniku a więc nie był otwarty pełny obieg. To normalne że wlejesz płyn i niby jest max a jak przygazujesz to on gdzieś tam do środka sobie wpływa odejmiesz gazu wraca... tak to mniej więcej wygląda.

Tak więc trzeba dolać odpowietrzyć i po tym jak się rozgrzeje czyli puści płyn na chłodnice ... odczekasz troche bo odkrecenie korka grozi poparzeniem ;) jak sie ostudzi to możesz sprawdzić czy nie ubyło płynu i jeszcze raz go dolać i odpowietrzyć.

Co do problemów z odpaleniem i tego że na obroty nie chce wskoczyć to niesamowicie często w e36 pękała guma od przepływki do kolektora obejrzyj ją dokładnie ale tak naprawdę dokładnie bo czasem bardzo ciężko dostrzec pęknięcie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1