BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Gasnące auto - 1994 1.6 LPG
PostNapisane: 6 lipca 2011, 09:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Auto moment po odpaleniu traci obroty i wylacza sie. Ponowne uruchomienie trwa juz chwile i musze dlugo krecic wciskajac pulsacyjnie gaz zeby wogole odpalil. Konieczne jest wtedy trzymanie go na wysokich obrotach zeby nie zgasl. Kiedy ruszam, autem strasznie szarpie. Czasem gasnie po przejechaniu kilku metrow. Dojezdzajac do jakiegokolwiek skrzyzowania, swiatel, na luzie auto nie gasnie. Problem zaczyna sie kiedy musze ruszyc, wtedy pod stopa nie mam wogole mocy i silnik zaczyna gasnac. Przed ruszeniem zawyzam wiec obroty i wtedy auto jedzie. Mimo tego, kiedy wcisne mocniej gaz, auto strasznie szarpie. Zauwazylem rowniez pewna dziwna prawidlowosc. Kiedy auto stoi przez noc pod domem, nad ranem normalnie odpala, nie gasnie, moze troszeczke szarpie, ale jest to prawie niewyczuwalne. Natomiast kiedy stoi pod praca, w sloncu, problem jakby sie nasilal. Kiedy wchodze po pracy do nagrzanego auta wiem juz na 100% ze po odpaleniu mi zgasnie. Podejrzewam ze ta roznica zachowania moze tez wynikac z faktu ze jadac z domu przez pierwsze kilka km nie pakuje sie w zadne skrzyzowania, korki, za to po pracy wjezdzam w cala siec takich miejsc, gdzie co chwile musze sie zatrzymywac. Nie mniej jednak, nad ranem auto odpala normalnie, po pracy nie. Problem wystepuje niezaleznie od stanu zbiornika lpg, a pb mam zawsze pomiedzy cwierc a pol baku. Oczywiscie po przejechaniu okolo 5km zaczyna dzialac normalnie. Problem zglosilem w warsztacie w ktorym zakladano mi LPG, podczas przegladu po 1000km. Wlasciciel/mechanik stwierdzil ze jesli dzieje sie tak po uruchomieniu, to nie jest to problem z gazem, tylko z jakimis podzespolami od benzyny or sth, bo gaz automatycznie sie zalacza dopiero po czasie, a auto odpala z benzyny. Zmienil mi konfiguracje i zwiekszyl czas zalaczenia gazu. Nie pomoglo. Polecono mi zrobic diagnostyke paliwa. Dodam jeszcze ze gaz byl montowany w kwietniu a problem wystepuje prawie od poczatku, wiec nie moze byc mowy o zuzyciu czesci z instalacji. Wiem ze na forum sa podobne tematy ale nie bylem pewny czy to ta sama usterka, wiec jesli zlamalem regulamin bardzo przepraszam, mea culpa. Bardzo prosze o sugestie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Gasnące auto - 1994 1.6 LPG
PostNapisane: 6 lipca 2011, 09:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Nie przeczytałem wszystkiego ale po przeczytaniu połowy na 90% obstawiam lewe powietrze. Miałem podobne objawy w 1.6 m43.

Sprawdź den najgrubszy dolot powietrza od przepływomierza do kolektora ... najlepiej zdejmij go i powyginaj bo czasem ciężko dopatrzyć się dziury. dodatkowo zobacz czy też czy jest dobrze wpięty i nie spękany ten cieńszy wężyk co wchodzi do tej rury.

PostNapisane: 6 lipca 2011, 15:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
laik napisał(a):
Polecono mi zrobic diagnostyke paliwa
Więc zrób, bez tego to tylko wróżenie.

PostNapisane: 6 lipca 2011, 16:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Załączam zdjęcia tego co zauwazylem pod maska
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czy to moze byc przyczyna? Za co odpowiedzialna jest ta rurka? Pozdrawiam

PostNapisane: 7 lipca 2011, 18:13 
Forumowicz

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
Wymien ten przewod albo tymczasowo uszczelnij go i zobacz czy bedzie poprawa,bo przez to moze ciągnąc lewizne.

PostNapisane: 7 lipca 2011, 21:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 Compact
Kod silnika: M43
mam identyczny problem spróbuj przed odpaleniem odłączyć przepływomierz i napisz mi jaka będzie reakcja mój numer telefonu 500 038 754

PostNapisane: 7 lipca 2011, 21:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Też radziłbym odłączyć przepływomierz / sensor odpowiedzialny za mierzenie ilości powietrza wchodzącego do silnika. Bez niego silnik powinien chodzić z mapy paliwa.

PostNapisane: 8 lipca 2011, 09:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Wymień ten pęknięty wąż albo chociaż go załataj. Nie ważne czy pomoże nie może być takich szpar...

Tak jak koledzy piszą odłącz przepływkę zobacz czy coś się zmieni , tak samo możesz sonde odpiąć by zobaczyć czy to nie ona świruje.

I obejrzyj raz jeszcze dokładnie węże od przepływomierza od początku do końca czy niema tam też pęknięć.

PostNapisane: 2 listopada 2011, 09:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 36
Witam.. Mam małe pojęcie o samochodach ale dostałem taką bmke. Mam pytanie od czego jest ten przewód?bo u mnie jest prawie przepołowiony :(

PostNapisane: 2 listopada 2011, 10:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Młody92 napisał(a):
Witam.. Mam małe pojęcie o samochodach ale dostałem taką bmke. Mam pytanie od czego jest ten przewód?bo u mnie jest prawie przepołowiony :(

tomasz82 napisał(a):
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
Wymien ten przewod albo tymczasowo uszczelnij go i zobacz czy bedzie poprawa,bo przez to moze ciągnąc lewizne.

czyli Odpowietrznik skrzyni korbowej lub jak kto woli odma. Jak masz uszkodzony to go wymień!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1