BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problem (układ chłodzenia)
PostNapisane: 3 listopada 2011, 17:35 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: w oczekiwaniu na M3
Witam, mam mały problem z układem chłodzenia, na początku był pęknięty wąż który szedł do nagrzewnicy(ubywała woda w litrach), dziś wężyk został wymieniony i nastąpił drugi problem a mianowicie, po przejechaniu kilku km wskazówka od temp idzie do czerwonego pola(woda jest w zbiorniczku) i na dodatek nie leci ciepłe powietrze z ogrzewania. Panowie pomóżcie co dolega mojej buni. Dziękuje:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Problem (układ chłodzenia)
PostNapisane: 3 listopada 2011, 17:54 
Forumowicz

Moje BMW: m9
Kod silnika: m52, m30b35,m52b25
Kolego źle odpowietrzony układ chłodzenia....

Prawidłowe odpowietrzenie układu chłodzenia:
-napełnić świeżą cieczą chłodzącą zbiorniczek wyrównawczy, aż do krawędzi wlewu.
-wykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy, obok zbiorniczka wyrównawczego, aż przez otwór zacznie się wydobywać
ciecz bez pęcherzyków powietrza.
-przykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy
-uruchomić silnik, włączyć ogrzewanie i rozgrzać silnik, nie zakręcając korka wlewy cieczy chłodzącej. Wciskając pulsacyjnie pedał gazu zwiękrzyć prędkość obrotową powyżej 2500 obr/min, resztki powietrza wydobędą sie z układu chłodzenia, powodując spadek cieczy chłodzącej do znaku MAX na zbiorniczku wyrównawczym lub poniżej.
-podczas nagrzewania silnika ewentualnie uzupełnić ciecz chłodzącą.
-po osiągnięciu przez silnik temp. roboczej pozostawić go na biegu jałowym przy około 1200 obr/min
-ponownie odkręcić śruby odpowietrzające i nie zakręcać dopóty, dopóki przez otwory nie zacznie wypływać ciecz chłodząca bez pęcherzyków powietrza.
UWAGA. Nie zbliżać rąk do wentylatora i pasków klinowych. Istnieje zagrożenie urazem.
-dolać ciecz chłodzącą do poziomu MAX i zakręcić korek wlewu cieczy chłodzącej.
-sprawdzić szczelność układu chłodzenia, szczególnie przewodów elastycznych i ich przyłączy, śruby odpowietrzające oraz
pompe cieczy chłodzenia

pzdr

PostNapisane: 3 listopada 2011, 19:34 
Forumowicz

Dzięki za poradę przydała się lecz nie mam pewności czy dobrze to zrobiłem i mam pytanie.
1. Odkręciłem tę śrubkę od odpowietrzania i jak dawałem gaz do 2500k/obr to woda się wylewała ciurkiem i para z tego leciała na rozgrzanym silniku. Czy to było normalne?
2. Pojechałem się przejechać nie grzała się bunia, przejechałem z 10km i wskazówka od temperatury opadła do końca i się podniosła 2 razy tak było i pytanie o co chodzi?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 19:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Śrube od odpowietrzania odkręcaj na zgaszonym silniku! Odkręć KOREK WLEWU płynu chłodniczego i wtedy gazuj i obserwuj płyn, z góry zbiorniczka powinien lecieć strumień

PostNapisane: 3 listopada 2011, 20:35 
Forumowicz

Jutro zrobię to jeszcze raz. A ktoś wie co może być przyczyną opadającej wskazówki do końca za niebieskie pole i podnoszenie jej się w pion?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:02 
Zacna persona forum

powietrze w ukladzie - trzeba dobrze odpowietrzyc lub podjechac do warsztatu ,ktory ma przyrzad do odpowietrzania bmw.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 23:24 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Wystarczy dobrze odpowietrzyć. Też mi się zapowietrzył i kumpel odpowietrzył go bez żadnych urządzeń, trzeba też po naciskać węże i wtedy o wiele lepiej powietrze ucieka.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 23:21 
Forumowicz

Byłem u mechaniora i stwierdził że uszczelka pod głowicą do wymiany, buzująca woda z zbiorniczku wyrównawczym, nie pali na 1 gar, kopci na biało lekko z komina, czuć lekko spaliny w zbiorniczku. Trza się przygotować na najgorsze, oby nie pęknięta głowica.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1