BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Sonda Lambda
PostNapisane: 21 listopada 2011, 16:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 Compact
Kod silnika: M43
Witajcie Panowie niebawem będę kupował sondę lambdę do mojej e 36 muszę kupić bo na diagnostyce komputerowe wykazał błąd sady a sama sonda już nie wygląda za dobrze i mam mały dylemat otóż w sklepie zaoferowano mi dwa rodzaje
jeden oryginał NGK za 210 złoty z oryginalna wtyczką
drugi za 130 złoty zamiennik i bez wtyczki kable trzeba łączyć
i teraz nasuwa sie pytanie czy powinienem kupić lepszy oryginał czy nie ma takiej potrzeby i spokojnie można kopic zamiennik... pyta bo wiadomo jak to z kasa rożnie bywa a po co wydawać 80 złoty jeżeli nie było by różnicy ale jeśli różnica będzie to wiadomo kupie orginał

Prosze o opinie ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Sonda Lambda
PostNapisane: 22 listopada 2011, 16:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 Compact
Kod silnika: M43
Nikt nigdy nie wymieniał sondy lambda :)

PostNapisane: 22 listopada 2011, 16:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
orginał!!!

PostNapisane: 22 listopada 2011, 17:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
ok to teraz zacznę kolejną dyskusję za którą posypią się na mnie gromy a temat za jakiś czas ktoś zamknie żebym "nie wpędzał ludzi w koszta"

z sondami jest tak że do systemu bosch stosuje się sondę o zakresie pracy do 1V. (od razu zaznaczę że być może istnieją sondy boscha nie 1v ale pomińmy je bo z naszego pkt widzenia nie są istotne) Sonda ma cztery kable czarny biały i dwa szare. Wszystkie sondy bosch (i jej zamienniki np właśnie NGK) są wymienne między sobą. JEDYNA różnica to wtyczka lub jej brak i wtedy nazywa się uniwersalna. I to bez względu czy pasuje do BMW Opla Renault Daewoo czy czegkolwiek (nie wiem czy w tych markach jest akurat 1V ale mniejsza z tym). W BHMD jak kupowałem sobie sondę w katalogo dla e34 z m50b25 były dwie. Jedna ori bosch "uniwersalna" za ok 280zł i druga ori dedykowana z wtyczką za 310 czy 320 coś takiego. Kupiłem tańszą, polutowałem i lata jak dzika.

Co ciekawe wybierając sondę do innego zupełnie auta innej marki (pod warunkiem że szukam boscha 4 kable 1V) też proponował TĘ samą sondę z TYM SAMYM numerem części jako "uniwersalną" plus inną dedykowaną nieco droższą.

Reasumując: sondy do systemu boscha 1V 4 kable (cz bi sz sz) no i rzecz jasna możliwe do wkręcenia w wydech (znów nie będę mówił skoro nie wiem - być moze jest jakiś inny system w innch autach) będzie pasowała. Po przelutowaniu wtyczki podejdzie nawet ta z innej marki.

Ja polecam uniwersalną ale ori czyli boscha choć kiedy szukałem dla siebie pytałem ludzi który kupowali ngk na allegro za ok 100zł i chwalili że jest ok po dwóch latach więc tak też mozna. Ja miałęm sporą zniżkę w BHMD od znajomego dlatego wziąłem boscha bo nie kosztowała tak wiele więcej niż ta z allegro.

PostNapisane: 22 listopada 2011, 17:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Siemka daj posta na forum na aukcje czy ktoś nie ma używanej na sprzedasz
Ja osobiście kupiłem przez giełdę na forum czujnik położenia wału wszystko oki i tanio pozzdro
Lepiej oryginał kupić ;D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1