Cytuj:
Niestety nie prawda
A jednak tak.
Kod zapisany w pamięci eprom jest bardzo łatwy do odczytu i można byłoby tego dokonać chociażby na porównaniu różnic pomiędzy tymi samymi pamięciami (oczywiście nie tuningowanymi) aby wydzielić pewne różne adresy mogące być powiązane z immo. Tego dokonać może każdy, kto ma programator do odczytu zawartości pamięci eprom i jakąś aplikację do obróbki plików bin.
Procesor także posiada pamięć i to właśnie w wsadzie do niego znajduje się kod do immo. Sam fiat zapisuje ten kod w pamięci porocesora i w niektórych jego deaktywacja nie jest problematyczna. Ja akurat utrafiłem na procesor z rodziny hc05 w którym próba dokonania zapisu zakończyła się fiaskiem.
BMW prawdopodobnie zabezpiecza także przed próbą odczytania - możliwość zblokowania procesora po czym można go już tylko wyrzucić. Bez wiedzy na temat odblokowania możliwości odczytu/zapisu można sobie darować.
Jest wielu ludzi chętnych do takowej dezaktywacji immo i sam eprom nie stanowiłby problemu. Oprogramowania do tego także nie są tanie i można sobie na nie pozwolić przy większym zainteresowaniu tą kwestią, ale pod względem prawnym jest to spore ryzyko. Dlatego też nie interesuję się tym pod kątem praktyki.
Mam możliwość programowania pamięci eprom, eeprom i innych wsadów do różnych kości - także i procesorów, ale łamaniem/dezaktywacją immo się nie zajmuję na większą skalę - jedynie dla własnej ciekawości.