BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 21:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e36 2.0 Vanos 150KM, obroty, spadek mocy
PostNapisane: 31 marca 2012, 21:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Witam
Chcialbym sie stac nowym, po raz pierwszy posiadaczem BMW e36. Znalazlem ciekawa oferte BmW e36 2.0i Vanos 150km nie daleko domu [ok. 150km], zadzwonilem, wszystko fajnie ale jest jedno ale.
Gosc mowil: "Wedlug mnie ma za male Jeb**cie jak na ten silnik", niestety nie znam sie na silnikiach ale zapytalem sie o wiecej. Dostalem informacje iz nie jest pewny czy tak ma byc czy nie. Samochodem ciagle jezdzi. Z rozmowy dowiedzialem sie rowniez iz gdy silnik jest zimny, trzeba dluzej krecic zeby silnik odpalil (powiedzial ze to moga byc swiece ale pewny nie jest) oraz czasem przepuszcza rozrusznik, dlatego tez dalej zapytalem sie jak z obrotami. Powiedzial ze na biegu jalowym trzyma 600-700 obrotow. Jako ze szukam pierwszego BMW nie jestem obeznany w tego typu silnikach. Czy moglibyscie napisac mi czy to moze byc cos powaznego czy to raczej wina jakis czujnikow. Wiadomo po takim opisie trudno cos wywnioskowac ale moze ktos mi przyblizyc jakies warianty tego typu zachowania auta?(Jest sens jechac i ogladac?) Z gory dziekuje. - (stan zewnetrzny auta bdb - przebieg ok 300tys km , rok 93)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e36 2.0 Vanos 150KM, obroty, spadek mocy
PostNapisane: 31 marca 2012, 22:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
jak długo on posiada te bmw??
jeśli dłuższy czas bądź pewny że coś kręci i dobrze wie co może być przyczyną :dobani:
a mydli Ci oczy szarym mydłem że nie wie :P

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Samochod napewno ma kilka miesiecy, bo wlasnie wygrzebalem z poczatku lutego jego ogloszenie

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
Bierz mechanika albo kogoś z kto ma m50b20 ;) 150km jeszcze nie tak daleko. Pokaże te ogłoszenie.

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Silverus, weź kompa kogoś ogarniętego,podłącz sprawdź jakie ma blędy sprawdz kompresje najlepiej zlej olej nalej nowego czy nie ma jakiego doktora wlanego,wcześniej płukanka napisz skad jesteś może ktoś z klubu podjedzie z Tobą i zobaczy to cudo :D

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50TUB25
Silverus napisał(a):
trzeba dluzej krecic zeby silnik odpalil

viewtopic.php?f=1&t=87913&p=997610&hilit=e36+problemy+z+zap%C5%82onem#p997610
obczaj sobie ten temat może znajdziesz coś ciekawego

Działalność na terenie województwa Dolnośląskiego oraz Śląskiego
Telefon kontaktowy: 692 30 37 11

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 09:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Nightfox napisał(a):
wcześniej płukanka
nigdy w zyciu nie dalbym komus wlac plukanki do silnika przed kupnem - olej zmieniac owszem, ale plunaki w zyciu - potem sobie gosciu odpusi temat bo cos innego nie podapsuje i pojedzie zabierajac swoje 4 litery, a ja bede sie martwil czy nie pocieknie nic - tym bardziej ze samochod juz wiekowy - poza tem kto sie bawi w 20 letnim sampochodzie w zmiane oleju przed kupnem, tym bardziej w plukanki ??

Silverus, Skoro nie odpala od pierwszego, tym bardziej benzyniak, i rozrusznik przepuszcza od czasu do czasu, no i ten brak mocy - daruj sobie. Jest naprawde duzo fajnych aut, a w e36 przed 96 rokiem bym sie nie pchal, bo progi, tylne nadkola i wiekszosc podlogi to w wiekoszsci egzemplarzy jeden wielki gnoj.

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 10:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziekuje za odpowiedzi, w takim razie daruje sobie chyba calkiem bmw, bo do 4,5 tys zloty nie znajde nic powyzej 94 roku z gazem. A znajomych mechanikow niestety nie posiadam .

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 12:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
marcellchen napisał(a):
nigdy w zyciu nie dalbym komus wlac plukanki do silnika przed kupnem - olej zmieniac owszem, ale plunaki w zyciu - potem sobie gosciu odpusi temat bo cos innego nie podapsuje i pojedzie zabierajac swoje 4 litery, a ja bede sie martwil czy nie pocieknie nic - tym bardziej ze samochod juz wiekowy - poza tem kto sie bawi w 20 letnim sampochodzie w zmiane oleju przed kupnem, tym bardziej w plukanki ??
dzisiejsze płukanki są bezpieczne dla uszczelek nie to co dawniej, wiele takich gratów jest zalana doktorami płukanka pokaże co w silniku gra. jak jak bym sprzedawał i ktoś zaproponował płukanke i zminę oleju,to bym był zadowolony nawet jak by nie kupił :D

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 14:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20i
Lekka przesada z tą płukanką,dozbieraj trochę kasy i wtedy szukaj jeśli chcesz BMW. Często vanos siada w M50 i jego naprawa nie należy do tanich wiem bo przerabiałem to więc jak będziesz oglądał bawarkę na vanosie to sprawdz czy nie słychać jego

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 17:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Jasne ze tak, po to jest płukanka żeby płukać silnik, i utrzymywać go w czystości, sam za niedługo zmieniam olej i zamierzam sobie wypłukać porzadnie silnik.

PS. Jeżeli szukasz Beemki w cenie do 4 tys to powodzenia. Szukaj coś w przedziale od 7-10 tys. i przynajmniej od 95r wzwyż z silnikiem M52 a nie starym paliwożernym M50.

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 17:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Nikomu nie odradzam plukanek, tylko pozniej frustracja i rozczarowanie, ze w 16 letnim samochodzie ktory nigdy wczesniej nie mial takich ostrych substancji myjacych i w dodatku jezdzacy na polsyntetyku od setek km zaczal ciec olej - poza tem - kazde przypocone miejsce po takiej plukance zacznie pocic sie mocniej,

W miare mlodych autach owszem, ale nie w takich co nigdy wczesniej tego nie mialy.

No ale na temat plukanek sa oddzielne tematy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1