BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] dziwny problem
PostNapisane: 21 kwietnia 2012, 17:00 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Witam mam dziwny problem dziś jadąc w trasę ( 200km) zapaliła się najpierw kontrolka abs więc zgasiłem samochód zajrzałem do bagażnika aby poprawić klemę bo były nie dokręcone i plusowa klema wypadała na wybojach tak dojechałem do celu. Naprawiłem te klemy po dokręcałem po jakimś czasie pojechałem dalej i tu się zaczęły robić jaja. Z oszczędności na paliwie z górki wrzucałem na luz, a tu patrze falują obroty podczas jazdy (na luzie) więc dałem piątkę i jeszcze raz na jałowy spokój obroty równe, jadę dalej zapaliła się kontrolka ładowania i zgasła auto straciło na mocy zapaliła się kontrolka abs. Więc się zatrzymałem jak najszybciej patrzę na akumulator wszystkie klemy ładnie się trzymają odpalam kontrolki żadne się nie świecą jazda dalej, auto buta nie miało na niskich obrotach w ogóle podczas wyprzedzania na trójce z górki ledwo przyśpieszał. Na piątce 1,5 obr/min zaczęło szarpać więc czwórka i już dobrze później spróbowałem wrzucić na luz i zgasł. Odpaliłem i już takiego przypadku już nie było przyjechałem do domu postał chwilę odpaliłem wszystko dobrze przejechałem się kawałek wróciłem żadnych negatywnych objawów oprócz spadku mocy, odłączyłem teraz akumulator posprawdzałem przewody pod maską nie ma żadnych dziur, pali ładnie na zimnym i na ciepłym

I teraz pytanie czym to może być spowodowane? dodam że auto to e36 M50B20 bez vanosa

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] dziwny problem
PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 09:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Warto sprawdzić czy przypadkiem w trakcie jak się dzieją takie jaja nie zanika ładowanie. Będzie ciężko to wyczuć bo byś musiał mieć podgląd cały czas na to.

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 14:15 
Forumowicz

temat można zamknąć dziś wyczyściłem klemy zrobiłem reset map wszystko jak na razie gra jutro jeszcze sprawdzę ładowanie

edit jednak nie do zamknięcia
bo problem powrócił tylko teraz bez kontrolek, auto od kiedy kupiłem miało muła i od 3 tys nie miało tego specyficznego kopa no, ale nie było źle więc jeździłem. Dziś polatałem se jakieś 30 km i odwoziłem kolegę pod dom i tam jest jakieś 120m pod górkę w miarę stromą no i z dwójki z 700 obr gaz i samochód nie jedzie więc gaz do podłogi, a tu nic zero reakcji jak już doturlałem się ledwo pod górkę z 700 zrobiło się 1000 obr gdzie zawsze ładowałem trójkę. Chcąc zaparkować wcisnąłem sprzęgło to prawie zgasł, aż wspomaganie zaniemogło ale chwilka minęła obroty do góry już dobrze postawiłem wrzuciłem na jałowy obroty skaczą delikatnie od 700 do 1000 dojechałem do garażu sprawdziłem dolot żadnych dziur wszystkie wężyki na swoim miejscu tak na wszelki wypadek sprawdziłem te nieszczęsne klemy na aku wszystkie ładnie przykręcone
i już nie wiem co robić

co może być nie tak elektryka czy coś mechanicznego?

bo mi już ręce opadają

ps
a dodam, że miałem gaz który nie jest w pełni odłączony tzn został parownik i elektryka reszty nie ma.
I ostatnio dolałem do baku czegoś takiego do czyszczenia układów paliwowych które żekomo miały powrócić umarłe już konie

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 20:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
te srodki do czyszczenia to bzdura zżera tylko uszczelki i inne gumowe rzeczy w ukladzie paliwowym

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 20:10 
Forumowicz

ten środek raczej nie jest winowajcą aż tak by chyba nie zaszkodził

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1