BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwny problem z ekonomizerem
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 20:54 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich uzytkowników forum .Musze przyznac sie ze jestem tu nowy ale bardzo licze na pomoc weteranów.Mam mały problem z moją e36 1,6i z 95 r.
Chodzi o ekonomizer .zachowuje sie bardzo dziwnie niby wskazuje prawidlowo ale na wolnych obrotach momentalnie wskakuje na maxa,wkręcanie go na obroty nic nie daje .po wrzuceniu biegu i ruszeniu z miejsca wszystko wraca do normy ..co to takiego ?? Aha i jeszcze jedno czy moze miec to zwiazek z sondą lambda bo troszke za duzo pali jak na mój gust ...specjalnie ja oszczędzalem a wyszlo mi ponad 11 :zdziwko:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 20:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Coupe
Kod silnika: M54B22
na biegu jałowym ekonomizer pokazuje spalanie maxymalne

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 20:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
wszytko jest ok tak właśnie ma działać ekonomizer. stajesz w miejscu i wtedy pokazuje, żepali więcej niż jest na skali tzn że wskazówka chowa sie za liczbą maksymalna na blacie ekonomizera. 11 litrów to podobno te auta tak palą ale ja takiego wyniku jeszcze nigdy nie miałem, zawsze jest mniej.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:02 
Pierwsze kroki

bardzo dziekuje za szybką odpowiedz ulżyło mi jeszcze raz thx :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:04 
Częsty bywalec

11 L po miescie czemu nie. Tez mam ten silnik od kosiarki w mojej co ty :wstyd: . Ale na trasie po wymianie sprzegla oszczednie to 7-7,5L. Moj kolega 318 jadac caly czas za Tirem na Autobahn-nie osiagnal wynik 5,8 L :wstyd: . Dopoki nie dostal mandatu za zbyt mala odleglosc :)

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:24 
Pierwsze kroki

wystarczy puścić autko z górki i już ekonomizer spada. moja 318 pali 7,5 do 9 litrów

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Tomi33 napisał(a):
zachowuje sie bardzo dziwnie niby wskazuje prawidlowo ale na wolnych obrotach momentalnie wskakuje na maxa

To nie jest wskazywanie spalania na maxa tylko poprostu to jest tak jak gdyby wylaczony ekonomizer bo jak wiadmomo ekonomizer dziala na zasadzie ze liczy ilosc spalanego paliwa przez ilosc kilomwtrow...na a jak stoi sie w miejscu to nic nie moze pokazac.Jesli sie myle to mnie poprawcie
Pozdrawiam
Łukasz

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:56 
Pierwsze kroki

on wskazuje chwilowe spalanie na 100 km. a jeśli stoisz w miejscu a silnik pracuje to spala więcej niz te 30 litrów na 100km ponieważ stoi w miejscu a nie jedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 22:43 
Zacna persona forum

Rafał2203 napisał(a):
a jeśli stoisz w miejscu a silnik pracuje to spala więcej niz te 30 litrów na 100km ponieważ stoi w miejscu a nie jedzie

Rafal tu sie nie zgodze z Toba....bo pomysl jesli bys zapalil samochod i pozostawil na biegu jalowym...czyli w miejscu to jakby bylo tak jak mowisz czyli palil by 30 litrow to pewnie te 65 co jest w baku pelnym spalil by migiem...a pozostaw go i zobaczysz...ze nie tak predko Ci sapli te 65 litrow.Pozatym jakby bylo tak jak mowisz to na postju mialby palic wiecej niz np na biegu...pod obciaeniem...bo zadko kiedy wsakowka pokazuje ponad 20 litrow.Wiec chyba to nie jest tak ajk mowisz
Pozdrawiam
Łukasz

ŁUKASZ

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 07:25 
Pierwsze kroki

Iglu policz jak samochód bedzie stał w miejscu kilkanaście godzin z odpalonym silnikiem wypali cały zbiornik paliwa , nie zrobi ani jednego kilometra i jaka wyjdzie średnia na 100km? ekonomizer pokazuje chwilowe spalanie na 100km. Podczas jazdy im wyższy bieg tym mniejsze spalanie. ekonomizer liczy spalanie z prędkości , obrotów silnika i z tego jak mocno wciśniesz pedał gazu

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 09:11 
Zacna persona forum

ekonomizer nie liczy spalania na postoju , jest wtedy poprostu nieaktywny ,bo nie ma żadnych danych z których może policzyć spalanie; czyli ani prędkości ani obciążenia silnika. :].

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 12:35 
mcgiver ma racje.

ekonomizer działa od jakiejś tam prędkości, nie pamiętam czy to 20 czy 30 km/h.

Nieprawdą jest, że pokazuje max. na jałowym biegu. To jest zależne od prędkości, a nie włączonego biegu. Na jałowym, gdy już wskazuje prawidłowo jest coś tam koło 2l/100km czy jakoś tak. Jeśli w czasie jazdy się odejmie gaz na biegu i wskaże 0, to znaczy, że prędkość, od której ekonomizer ma sens, została przekroczona :]

a to, że jak stoi w miejscu pali więcej niż 30 litrów... to się nieźle uśmiałem jak to przeczytałem! wystarczy logicznie pomyśleć na co jest zużywana benzyna? no chyba tylko po to, by się kręcił chociaż troche i nie gasł! (ew. opory wzgl. alternatora i klimy)

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 14:48 
Uzależniony od forum :)

iglu napisał(a):
..bo zadko kiedy wsakowka pokazuje ponad 20 litrow.
:zdziwko: przy każdym przyśpieszaniu ( nie na emeryta a normalnie) wskazówka leci jeszcze za 20 :hyhy: . nie pamiętam juz jak było w e36 ale w e46 jak stoisz z odpalonym silnikem to ekonomizer zero pokazuje ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 15:31 
Ukasz napisał(a):
nie pamiętam juz jak było w e36 ale w e46 jak stoisz z odpalonym silnikem to ekonomizer zero pokazuje ;)

w E36 chowa się strasząc, że pali 100l/100km :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 20:58 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
:zdziwko: przy każdym przyśpieszaniu ( nie na emeryta a normalnie) wskazówka leci jeszcze za 20

Zdarza się nawet grubo ponad. Aż się chowa za 30 jak chcesz szybko przejechać przez miasto a tu co chwila światła :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 21:50 
Zacna persona forum

hej :) przeciętny silnik spalinowy czterocylindrowy spala na postoju gdy jest rozgrzany ok 1-2-3 litry na godzine ! oczywiście to wszystko zalezy od stanu slnika i pojemności będzie więcej palił jeśli złączymy np.swiatła lub dmuchawe wtedy spalanie może wzrosnąc nawet 0.2 -0.3 litra na godzine

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 22:34 
Zacna persona forum

Czarny_simr napisał(a):
a to, że jak stoi w miejscu pali więcej niż 30 litrów... to się nieźle uśmiałem jak to przeczytałem! wystarczy logicznie pomyśleć na co jest zużywana benzyna? no chyba tylko po to, by się kręcił chociaż troche i nie gasł! (ew. opory wzgl. alternatora i klimy)
mcgiver napisał(a):
ekonomizer nie liczy spalania na postoju , jest wtedy poprostu nieaktywny ,bo nie ma żadnych danych z których może policzyć spalanie; czyli ani prędkości ani obciążenia silnika. .

to czyli dobrze powiedzialem :ok: :cool: :cwaniak: :cwaniak: :cwaniak:

Ukasz napisał(a):
przy każdym przyśpieszaniu ( nie na emeryta a normalnie) wskazówka leci jeszcze za 20

no dobra moze troszke przesadzilem :wstyd: :hyhy: :D :rotfl:

ŁUKASZ

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1