BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z płynem chłodzącym!!
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: E30/36/38
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161933
witam, jestem nowym posiadaczem 316 M40 i wczoraj miałem problem z płynem chłodniczym, a mianowicie złapał ciśnienia i zaczął cieknąć z dolnej części zbiorniczka, tuż przy lączeniu zbiorniczka z chłodnicą!! dodam że silnik nie złapał temperatury a płynu wyciekło około 1,5 litra i się uspokoił!! zalałem od nowa płynem, odpowietrzyłem układ i jest oki!! martwi mnie jedynie to ciśnienie które najprawdopodobniej spowodowało wyciek!! silnik chodzi bez zarzutu, nie grzeje się i nie łapie temp. co to może być?? znajomy stwierdził że być moze ciśnienie było spowodowane tym, że poszła uszczelka pod głowicą!! ale nie zaobserwowałem żadnych objawów!! silnik nie stracił mocy, nie ma płynu w oleju ani odwrotnie!! HELP!!!! :( :( :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z płynem chłodzącym!!
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 19:45 
Zacna persona forum

vmasher napisał(a):
witam, jestem nowym posiadaczem 316 M40 i wczoraj miałem problem z płynem chłodniczym, a mianowicie złapał ciśnienia i zaczął cieknąć z dolnej części zbiorniczka, tuż przy lączeniu zbiorniczka z chłodnicą!! dodam że silnik nie złapał temperatury a płynu wyciekło około 1,5 litra i się uspokoił!! zalałem od nowa płynem, odpowietrzyłem układ i jest oki!! martwi mnie jedynie to ciśnienie które najprawdopodobniej spowodowało wyciek!! silnik chodzi bez zarzutu, nie grzeje się i nie łapie temp. co to może być?? znajomy stwierdził że być moze ciśnienie było spowodowane tym, że poszła uszczelka pod głowicą!! ale nie zaobserwowałem żadnych objawów!! silnik nie stracił mocy, nie ma płynu w oleju ani odwrotnie!! HELP!!!! :( :( :(

Może poporstu korek w zbiorniczku nie puszcza ciśnienia ? Wyczyść ten zaworek który się w nim znajduje i zobacz czy wszytsko sie uspokoi...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 19:54 
Forumowicz

ale o ile sie orientuje tam nie ma dziurki w korku wogóle!! :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 23:06 
Nie chce cie martwic i obym sie mylil, ale wydaje mi sie ze to niestety uszczelka. U mnie jest to samo, tyle ze mniej cisnienia dostaje sie do ukladu chlodzenia co prowadzi do ciaglego zapowietrzania sie ukladu. Z reszta jutro sciagam glowice. Mam nadzieje ze u ciebie to tylko jakas anomalia, ale lepiej sparwdz. Szkoda silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 08:22 
Forumowicz

Śpioch napisał(a):
Nie chce cie martwic i obym sie mylil, ale wydaje mi sie ze to niestety uszczelka. U mnie jest to samo, tyle ze mniej cisnienia dostaje sie do ukladu chlodzenia co prowadzi do ciaglego zapowietrzania sie ukladu. Z reszta jutro sciagam glowice. Mam nadzieje ze u ciebie to tylko jakas anomalia, ale lepiej sparwdz. Szkoda silnika.

dolałem płynu, odpowietrzyłem układ i wyciek ustał!! płynu w oleju nie ma, nie ubywa go, ciśnienie sie nie zbiera!! i o co w tym wszystkim chodzi??!! :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 08:40 
Specjalista

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905

Poczytaj i ustal w czym mogło zaistnieć zjawisko....nie zawsze jest to uszczelka pod głowicą ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 20:56 
vmasher napisał(a):
dolałem płynu, odpowietrzyłem układ i wyciek ustał!! płynu w oleju nie ma, nie ubywa go, ciśnienie sie nie zbiera!! i o co w tym wszystkim chodzi??!!

Uszczelka, kiedy jest lekko "trzasnieta" nie musi puszczac caly czas. Natomiats kiedy nastapia sprzyjajace ku temu warunk, tzn. wyzsza temperatura silnika, wyzsze obroty, itp. wtedy moze tracic szczelnosc. Ale tak bylo u mnie. U ciebie moze to poprostu nic groznego. W kazdym razie postaraj sie narazie w miare czaseto sprawdzac plyn i szczegolnie olej, czy nie ma "kawy z mlekiem" :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1