BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Lusterko zewnętrzne - od jakiego to modelu?
PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 21:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: M43
Witam.
Odkąd kupiłem swoje E36 compact dwa lata temu, nie działało mi elektryczne sterowanie prawego lusterka. Ostatnio postanowiłem coś z tym zrobić, więc kupiłem na Allegro używane lusterko ze sprawnym sterowaniem. Wszystko było by pięknie gdyby nie okazało się, że mocowanie lusterka jest inne niż u mnie (o czym przekonałem się, gdy zdemontowałem swoje lusterko). Moje lusterko jest mocowane do drzwi na 3 śruby M3, a to które kupiłem ma jedną centralną śrubę plus dużą podkładkę. Dodatkowo ma jeszcze dwa kołki. Z początku myślałem, że mimo wszystko uda mi się je zamontować, ale otwory w drzwiach nie zgrywają się z tymi kołkami i z miejscem, w które wkręca się tą centralną śrubę. Próbowałem się zorientować (szukałem w necie i na Allegro) od jakiego modelu jest to lusterko, ale nie dałem rady. Z Realoem wiem, że do compacta, sedana, turinga idzie jeden typ, a do coupe i cabrio idzie drugi typ. Po zdjęciach z Allegro widzę jednak, że zarówno pierwszy typ jak i drugi typ ma takie same mocowanie (3 śruby M6) jak u mnie. Wydaje mi się, że lusterko pierwszego typu może różnić się od drugiego typu kształtem tego trójkąta i może czymś jeszcze. Mam zamiar sprzedać to lusterko na Allegro, ale chciałbym w opisie aukcji wpisać do jakiego modelu ono pasuje, żeby nabywca nie miał podobnego problemu jak ja i pretensji o to do mnie.
Wie ktoś z Was od jakiego konkretnie modelu i może rocznika jest to lusterko? Jest ktoś na tyle obcykany w tych sprawach?

Lusterko, które kupiłem:
http://www.imagic.pl/files/view/26312/3.jpg
http://www.imagic.pl/files/view/26312/2.jpg

Lusterko takie jak moje:
http://www.imagic.pl/files/view/26312/1.jpg

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Lusterko zewnętrzne - od jakiego to modelu?
PostNapisane: 1 września 2012, 21:10 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Zamień sobie mocowanie od drzwi i nakładke z wierzchu albo bebechy. Niekoniecznie jest od 3-ki.

PostNapisane: 2 września 2012, 00:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Tak jak kolega mówi spróbuj przełożyć do swojego starego lusterka silniczek z tego.
Po numerze części z lusterka możesz sprawdzić na realoem do czego to lusterko pasuje.

To chyba lusterko z e34 po FL

PostNapisane: 2 września 2012, 19:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: M43
Z początku też myślałem o tym żeby podmienić mocowanie ze swojego lusterka, ale nie jest to takie proste i koniec końców zrezygnowałem z tego i kupiłem już lusterko od E36. Wandii, masz chyba rację. To będzie lusterko od E34 po liftingu. To sprzedam. Teraz jak już wiem od jakiego jest modelu to mogę z czystym sumieniem wystawić je jako lusterko od E34 i kupujący będzie zadowolony i ja również. Dzięki za pomoc, Panowie :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1