Cytuj:
jestes pewny silnika ze jest "zdrowy" ??
To jest podstawowe pytanie.
Masz bowiem 96 rocznik auta i brak jakiejkolwiek gwarancji, czy silnik już w swej eksploatacji nie stracił na mocy. Możesz nawet być nie świadom tego faktu z racji tego że nim nie jeździsz od nowości.
10 lat użytkowania wystarczy aby wtryski wymagały przeglądu, pompa wtryskowa sprawdzenia, turbina również, a przede wszystkim upewnienia się, czy łancuchy rozrządu nie nadają się przypadkiem do wymiany. Jeżeli nie jesteś pewien sprawności tych elementów to nic tu nie pomoże żaden chiptuning.
Gdybym miał zainwestować 1600 zł to dołożyłbym jeszcze raz tyle i wymienił w pierwszej kolejności rozdzielacz wtrysku na pompie na nowy i łańcuszki, sprawdził wtryski i turbinę. Po takim kompleksowym przeglądzie z wymianą części nie będzie już istniała potrzeba dorzucania chipa, gdyż dynamika tych silników jest porównywalna do M50 2,5 l , ale pod warunkiem, że te elementy które nadmieniłem w swych parametrach nie odbiegają od dopuszczalnych tolerancji.
Miałem kiedyś okazję jechać E39 z silnikiem tds, w którym jeszcze nic nie było robione przy silniku. Pracował jak powinien pracować dieselek nowej generacji, ale na przyśpieszeniu porażał mnie mocą.