BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Niepokojące wycieki
PostNapisane: 7 października 2012, 21:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: S52
W ramach weekendowego relaksu pogrzebałem dzisiaj trochę przy swoim bolidzie. Zajrzałem pod spód i się przestraszyłem :szok: Mam kilka wycieków, które mnie martwią. Po kolei:

1) Wyciek z silnika (spod głowicy?)

Strzałkami zaznaczyłem, w którym miejscu w silniku zauważyłem wycieki:
Obrazek

Obrazek

Miejsce oznaczone strzałką 1
Obrazek

Miejsce oznaczone strzałką 1
Obrazek

Miejsce oznaczone strzałką 2
Obrazek

Jak widać wycieki są przy samych kolektorach. Obawiam się, że to głowica, a więc czeka mnie przynajmniej planowanie głowicy i wymiana uszczelki :| Obym nie miał racji... :mad:

2) Wyciek ze skrzyni.
Jest wilgotno na łączeniu skrzyni z silnikiem oraz w tylnej części skrzyni.
Przód skrzyni
Obrazek

Tył skrzyni
Obrazek
Obrazek

Co z tym fantem? Z czego to mogą być wycieki?

3) Pęknięta odma(?)
Po zdjęciu kolektora ssącego, na jednym z gumowych przewodów zauważyłem pęknięcie. Czy ten przewód to odma? Nie mam pewności, a na realoem nie znalazłem tej części. Co to za część? Muszę ją kupić i wymienić.

Obrazek

4) Dyfer poci się na wysokości półosi. Dosyć mokro jest na wysokości czujnika, który wychodzi z tyłu. Czy to może być on przyczyną nieszczelności? Co w dyfrze przeważnie puszcza?

5) No i na koniec wisienka. Ściągając kolektor ssący ukruszyłem szyjkę jednej z fajek (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Czy wystarczy jak uszczelnię to taśmą izolacyjną, czy trzeba wymieniać cały element? :|
Obrazek
Poniżej techniczny rysunek z realoem. Niestety na realoem nie jest ten element zaznaczony i nazwany (widoczny na samej górze) :zdziwko:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Niepokojące wycieki
PostNapisane: 8 października 2012, 20:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Jeszcze nie jest tak źle z tymi wyciekami, ten pierwszy na silniku wydaje mi się że to spod klawiatury, skrzynia to już chyba standard, zarówno mi jak i moim znajomym się poci, ale tak jak masz to jeszcze możesz jeździć tylko sprawdź poziom oleju.
Najlepiej zrobisz jak pojedziesz do mechanika i Ci dokładnie an to spojrzy, możesz tez przed wizytą postarać się umyć miejsca zabrudzone olejem będzie widać skąd dokładnie wycieka i gdzie szukać przyczyny.

PostNapisane: 8 października 2012, 20:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Jeżeli chodzi o górę, to ja bym najpierw uszczelnił na nowo pokrywę klawiatury oraz wszystko dokładnie wymył... Dopiero później bym sprawdzał gdzie się pojawiają i czy się pojawiają jakieś wycieki itp...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 10 października 2012, 20:30 
Pierwsze kroki

Dzięki. Na priv też dostałem info:
1 uszczelka dekla zaworów i podkładka napinacza rozrządu od tego zacznij...
2 pewnie uszczelniacz na wał od strony skyrzni, tył skrzyni albo uszczelniacz wybieraka, albo uszczelniacz na wał napędowy - trudno po foto stwierdzić

No więc ochoczo zabrałem się za wyszukiwanie numerów potrzebnych części na realoem i uradowany, z listą niezbędnych elementów zadzwoniłem do:
1) Foty - brak części do tego silnika
2) IC - brak części do tego silnika
3) ...
....
?) Pozostały już tylko serwisy BMW. Czekam na odpowiedź w sprawie cen części. O dostępności od ręki nie ma co myśleć! :mur:

WTF???

PostNapisane: 10 października 2012, 22:05 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B20
COUPE napisał(a):
Jeżeli chodzi o górę, to ja bym najpierw uszczelnił na nowo pokrywę klawiatury oraz wszystko dokładnie wymył... Dopiero później bym sprawdzał gdzie się pojawiają i czy się pojawiają jakieś wycieki itp...

x2

zacznij od gory i przodu, taka moja rada bo olej lubi sobie śmigać podczas jazdy w tyłu auta, wiadomo :looka: :/
jesli chodzi o pierwszą fote to wygląda to na uszczelke pokrywy zaworów, też zabieram się do wymiany u mnie.

jeśli chodzi o wilgotną skrzynie, to jedni mówią że w BMW to standard.... ja się troche nadziałem, bo zaniedbałem ten problem mimo że trwał niedługo, leciałem w trase po niemcowni jadąc ok 170, na przystani zajrzałem pod auto i ze skrzyni kapał olej, więc trzeba z tym uważać, bo przy większej prędkości, jak się wszystko nagrzeje to prędzej czy później wywali uszczelke. jeśli chodzi o tył skrzyni to są dwie uszczelki, mała i duża, warto je wymienić obie żeby później znowu nie rozbierać auta. ja w aso zapłaciłem za obydwie 200zł (m52b20). a żeby wymienic trzeba zdjąc wal i wydech.... przodu skrzyni jeszcze nie przerabialem... ale widziałem że jest tego sporo na forum, trzeba poszukać :D
żeby sprawdzić stan oleju w skrzyni to trzeba postawić auto na równym podłożu, odkręcić boczny kurek - oleju powinno być na równo. żeby go dolać, wiadomo potrzebna jest 'strzykawa' :D

u Ciebie foty wilgotnej tylniej częsci skrzyni wyglądają własnie jakby te uszczelki były do wymiany bo wtedy pęd wiatru spycha olej do tyłu czyli na wał a ten 'rozbryzguje' go po skrzyni. dla pewnoci, trzeba umyć skrzynie, przejechac się i zajrzeć gdzie się pojawia olej, ale to na 99% którą z tych dwóch tylnych uszczelek.

mam nadzieje że troche pomogełem :D ;)
pozdrawiam, Błażej

PostNapisane: 10 października 2012, 23:43 
Pierwsze kroki

Dzięki Błażej. Bardzo pomogłeś. Z tego co piszesz, to faktycznie olej może bryzgać do okoła. Stąd też może być czasami zapach spalin w środku samochodu. Zamówię jeszcze uszczelki do skrzyni.
Szykuje się pracowity weekend :)

PostNapisane: 11 października 2012, 23:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B20
Cieszę się że mogłem pomóc :D na tyłach skrzyni jedna z uszczelek jest do wału, a druga do wybieraka, poczytaj troche jak to wymieniać bo trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jeszcze tego nie robiłem, ale zapowiada się żę w przyszłym tygodniu. A i widziałem gdzieś ktoś pisał że 'zamiennik' padł mu po miesiącu... może bardzo źle trafił, a może akurat na tej części nie opłaca się oszczędzać.

pozdrawiam ;)

PostNapisane: 14 października 2012, 20:39 
Pierwsze kroki

3) zrobione. Wymieniłem przewód
5) zrobione. Udało się obspawać plastik. Zrobione profi.

PostNapisane: 14 października 2012, 21:15 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
simeringi powinnes dostac w duzym sklepie motoryzacyjnym ,duzo naprawiam bmw i nie mam problemu z kupnem takich uszczelniaczy .U mnie w okolicy jest sklep ktory tylko ma w swojej ofercie tylko uszczelniacz i lozsyska ,nawet ostatnio robilem jeepa i mieli uszczelniacz do skrzyni

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1